Berta Sándor

Nem mindenki örülne az Apple online rádiójának

Közel sem minden zenei kiadó lelkesedik azért az ötletért, hogy a kaliforniai konszern a közeljövőben saját internetes rádiószolgáltatást akar indítani.

Az Apple és a Sony/ATV hosszabb ideje tárgyalásokat folytat egymással a különböző zenei jogokról. Martin Bandier, a Sony/ATV befolyásos vezetője állítólag szeretné, ha a konkurens szolgáltatás is megjelenne a piacon, de ugyanakkor azt akarják, hogy őket is tisztességesen fizessék meg. Ugyanakkor az üzletember szavai egyúttal megerősítik azt a három héttel ezelőtti hírt, miszerint az Apple saját online rádiószolgáltatást indítana. Amennyiben mindez megvalósul, úgy a zenei kiadók egy teljesen új helyzetben találják magukat. Bár az Apple ezen a területen nem számít meghatározónak, azonban az iTunes és stabil anyagi helyzete miatt közel sem lehet leírni.

Az Apple azért folytat egyeztetéseket a Sony/ATV képviselőivel, mivel a kiadó birtokában vannak Lady Gaga, Taylor Swift, a The Beatles és a The Beach Boys műveivel kapcsolatos jogok, így gyakorlatilag megkerülhetetlennek számít, ha a társaság valóban saját rádiót akar létrehozni. A The New York Post információi alapján az Apple rugalmas licencszerződést kötne, amely sokkal több felhasználási lehetőséget engedélyezne számára, mint amennyivel jelenleg a Pandora rendelkezik.

Szeptember közepén a The New York Times és a The Wall Street Journal is olyan információk birtokába jutott, amelyek alapján a kaliforniai óriáscég már licenctárgyalásokat folytat. Azonban, ha ezek eredményesen zárulnak, még akkor is több hónap telik majd el az új platform elindításáig. Az elképzelések szerint az új szolgáltatás gyakorlatilag minden Apple terméken elérhető lenne, így az iPhone és az iPad készülékeken, valamint a Macintosh számítógépeken is. Szóba került a Windows támogatása is, ugyanakkor az Androidot kizárnák a támogatott operációs rendszerek köréből.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!