Alex

A bankok a legnyitottabbak a felhőszolgáltatások iránt

Európában a pénzügyi szolgáltatásokat nyújtó intézmények sokkal nyitottabbak a feltörekvő technológiákra mint más iparágak, és jelentős informatikai költségvetéssel is rendelkeznek az új rendszerek bevezetésére.

A Symantec kutatása a virtualizáció és a cloud computing elfogadását vizsgálta, a pénzügyi szektor szervezeteinek tudatosságát, befogadását, céljait és kihívásait más iparágakkal összevetve. Azonban szakadék figyelhető meg aközött, hogy a pénzügyi szolgáltatási ágazat mit vár el ezektől a technológiáktól, és hogy valóban milyen teljesítményt értek el. A felmérés arra is rávilágított, hogy a biztonság és a megfelelés körüli aggályok akadályozzák a pénzügyi szervezeteket abban, hogy az üzleti szempontból kritikus alkalmazásokat virtualizációs vagy hibrid felhő környezetbe mozgassák.

"A privát felhők megjelenésével a pénzintézetek már elkezdtek az új IT technológiák irányban gondolkodni, hogy további előnyökre tegyenek szert, hiszen a tranzakciós árak folyamatosan növekednek, és az új szolgáltalásokat még gyorsabban kell szállítani. Az ipar nyomás alatt áll. Nem arról van szó, hogy a privát felhő forradalmi lenne vagy evolúció, sokkal inkább tekinthető egy intelligens megközelítésnek, amely csökkentheti a költségeket és növelni a kihasználtságot anélkül, hogy közben üzleti szempontból kritikus alkalmazásokat és rendszereket veszélyeztetnénk."- mondta Pulai András, a Symantec magyarországi vezető szakértője.

A cég szerint a pénzügyi intézetek 81 százaléka fontolgatja a felhő alkalmazását, szemben más iparágakkal, ahol ez az arány 70 százalék. Emellett az EMEA régió pénzügyi szervezetei az új technológiákat és a mobil megoldásokat gyakrabban említették, mint a többi válaszadó a felmérésben. A pénzügyi szervezetek 60 százalékánál vagy folyamatban van, vagy már végrehajtott szerver virtualizációt, szemben az összes iparágat tartalmazó mintával, ahol csak 45 százalék alkalmazza ezt a technológiát. Az ágazat szigorúbban veszi a privát vagy hibrid felhők használatát, hiszen a válaszadók csupán 17 százaléka tervezi, hogy az üzleti szempontból kritikus alkalmazásokat hibrid vagy privát felhőbe rakja át a következő 12 hónapban.

Mivel a pénzügyi szolgáltatási ágazatnak egyre szigorúbb biztonsági előírásoknak kell megfelelnie, a virtualizáció körüli biztonsági kérdések komoly hatást gyakorolhatnak a szervezetek azon döntésére, hogy alkalmazzák - vagy ne alkalmazzák - a technológiát. Azok közül a pénzügyi szervezetek közül, akik kijelentették, hogy nem tervezik privát/hibrid felhő kiépítését, 61 százalék a biztonságot említette fő aggályként. Ez éles ellentétben áll az összes iparágat tartalmazó mintával, ahol a válaszadók csupán 31 százaléka hozta fel a biztonságot fő okként, amiért nem telepítene hibrid/privát felőt.

A feltörekvő technológiákhoz gyakran nagy ígéretek is társulnak, amelyek viszont növelik az elvárásokat is. A csökkentett költségek, jobb skálázhatóság, nagyobb teljesítmény és jobb katasztrófa-helyreállítási felkészültség csak néhány példa azokból a célokból, amelyeket a válaszadók szerettek volna elérni a virtualizáció és a cloud computing technológia végrehajtásával. Azonban ezeknek a technológiáknak a valódi teljesítménye gyakran elvárási szakadékhoz vezet. A legjelentősebb szakadék a Private Storage-as-a-Service-ben volt tapasztalható - ez biztos jele volt az éretlen piacnak. Az a terület, ahol az elvárások a leginkább megfeleltek a valóságnak, a szerver virtualizáció, ahol a pénzügyi szolgáltató szervezetek nagy része valóban jobb skálázhatóságot és agilitást tapasztalt, valamint több időt nyert új szerverek telepítésére.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • finizlik #20
    Fiacskám.

    Azt ugye tudod, hogyha megtaláják a dombornyomott kártyád, vagy a sima OTP-s kártyád pls, akkor tudnak az online boltok 90%-ban fizetni anélkül, hogy bármi olyan adatot tudnának rólad, ami nincs a kártyán?

    Mellesleg, ha fizetsz mondjuk tescoba, akkor átfut az ő rendszerükön is a kártyád, ergo mindent tudnak ahhoz, hogy tudj fizetni. Tudják, a kártyaszámod, a lejárati dátumot, az ellenörző kódot illetve ha akarják a pin kódodat is (bár ehhez már keylogger-re van szükségük, mivel az nem fut át az ő rendszerükön)
  • pistike88 #19
    Csak neked: utánvéttel olyan címet adsz meg ami t akarsz, mindenki leszarja.
    Ha meg a számlaszámom megtudják, meg a nevemet, azzal mit kezd valaki??
    Tudatlan, és arrogáns seggfej Te vagy, gondold végig az életet,és vond le a konzekvenciát....
  • pistike88 #18
    Igen, vásároltam: nagyon sokszor utánvéttel, csak a címem tudják meg, még többször átutalással: csak a nevem és a bankszámlaszámom derül ki a harmadik félnek.Ez alapján csak a bank miatt derülhetnek ki nem kívánt adatok! Ki a tudatlan? Ne bízz senkiben...még a saját anyádban sem....ez a világ nem erről szól!

  • finizlik #17
    Vásároltál már neten?

    Steam, Ebay, Vatera, akármi...Tudatlan. Nincs itt apróbetű.. Anélkül nem tudsz fizetni, hogy ne tudnák bizonyos adataidat.. Amikor boltban fizetsz akkor is a bolt a 2. fél.
  • pistike88 #16
    Szerintem meg ami nem nálam /kezemben,gépemen, vinyón, kártyán,etc../ van az már nem csak az enyém! Ez milyen:"egy bankokon kívül álló adatkezelőnél"Ki a fa....nak adhatja tovább a bankom az adataimat??? Akkor is ava bank a felelős, nem?? Vagy az ügyfél, aki nem olvassa az apróbetűt? Ki van már a t..öm a sok ostól!
  • finizlik #15
    "Több tízezer hazai banki ügyfél bankkártyáinak adatait szerezték meg ismeretlenek az elmúlt napokban, amikor adatlopás történt egy bankokon kívül álló adatkezelőnél."


    Még egyszer a gyengébbeknek: "egy bankokon kívül álló adatkezelőnél"
  • asysoft #14
    Szerintem inkább erre gondolt HuAn82. (Steamet amúgy Novemberben törték fel.)
  • HuAn82 #13
    Megérinthetlek?!
  • finizlik #12
    Jólvan te az a fajta ember vagy, aki Itcafe-t olvas és ezért rendszergazdának hiszi magát.

    HuAn82: Hatalmas balhé volt, hogy megszereztek sok sok bitet kódoltan... Semmit nem tudtak vele kezdeni, de legalább megvan nekik na... Mellesleg az nem banki rendszer feltörése volt hanem a Steam-é...

    Annyira buták vagytok.
  • willcox #11
    Már megint hülyeségeket fantáziálsz. Az nem baj, hogy a te kis elképzelt világodban te vagy a főokos, csak vedd már észre, hogy a te kis elképzelt világod a valósággal köszönő viszonyban sincs.