Berta Sándor

Pénzt kapnak vissza az amerikai könyvvásárlók

Az Apple és öt könyvkiadó az elmúlt években árkartellt hozott létre, ezáltal a felhasználók az indokoltnál jóval többet fizettek az elektronikus kötetekért. Most azonban a vásárlók egy kis hányada visszakaphatja a pénze egy részét.

Az amerikai igazságügyi minisztérium április közepén indított trösztellenes eljárást az Apple, valamint a Hachette Livre (Lagardere Publishing), a Harper Collins Publishers (News Corp.), a Simon & Schuster (CBS Corp.), a Penguin (Pearson Group) és a Georg von Holtzbrinck csoport ellen. Májusban kiderült, hogy ügyben per kezdődhet. A Harper Collins Publishers, a Simon & Schuster és a Hachette Livre ugyanakkor beleegyezett a peren kívüli megállapodásba. Ennek részletei most váltak ismertté. Eldőlt az is, hogy az Apple és a Penguin, illetve a Macmillan ellen valóban per indul.

A Harper Collins Publishers, a Simon & Schuster és a Hachette Livre bár beleegyezett a peren kívüli megállapodásba, de a bűnösségét egyik cég sem volt hajlandó elismerni, ugyanakkor közösen létrehoztak egy 69 millió dolláros kártérítési alapot. A kifizetések azonban csak akkor kezdődhetnek el, ha az ügyet tárgyaló bíró jóváhagyta a peren kívüli megállapodást. Ebben az ügyben várhatóan jövő februárban lehet bírósági tárgyalás. Minden érintett felhasználó 30 amerikai centet kap a 2010. április elseje és 2012. május 21. között vásárolt minden egyes elektronikus kötetért. Azokért a művekért pedig, amely az adott időszakban szerepeltek a The New York Times bestsellerlistáján 1,32 dollár jár vissza.

A The Wall Street Journal felhívta a figyelmet arra, hogy az Amazon már e-mailben értesítette a hírről az ügyfeleit. A társaság a Kindle készülékek tulajdonosainak a számlájára automatikusan jóvá fogja írni az összegeket, amennyiben ezt a bíróság engedélyezi. A Barnes & Noble egyik szóvivője megerősítette, hogy a kereskedelmi platforméhoz hasonló lépésre készülnek. Az Amazon arra számít, hogy a döntés miatt a jövőben olcsóbbak lehetnek az elektronikus könyvek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Vol Jin #9
  A láncban jelenleg két közvetítő van a fogyasztó és a szerző között. A kiadó és a forgalmazó. Hétköznapi analógiával élve a kiadó a gyár, a forgalmazó a bolt, és a szerző a munkás. Na, most arról beszélek, hogy a gyárra nincs szükség, mert a szerző azaz a munkás nélküle is termel, a bolt, azaz a forgalmazó nélküle is tudja mit szeretne a piac. Ha az online értékesítésről beszélünk. Gyárra csak a papírkiadásnál van szükség.

  Remélem így már egyértelmű.
 • ntom #8
  Én olvastam már pár novellát, amire utólag az időt is sajnáltam, nemhogy a pénzt. A kindle árára nem panaszkodik senki, pedig állítólag alatta van az előállítási árnak. Ugyanez a magyarázat a könyvek árára is: ilyen az üzletpolitikájuk. Valamiből engednek, más terméken behozzák.
 • mad mind #7
  A rövid leírás alapján, amúgy meg 1-3 dollárt az ember rááldoz, még olyan könyvre is, ami nem tetszik végül, de 14 dollárnál már zavaró lenne.
  Egyébként meg mivel magyarázod azt, hogy jó pár premierkönyvnél a papír verzió olcsóbb, mint az e verzió?
 • caius marius #6
  Azért ne keseredj el, ez működne kiadók nélkül is.
 • ntom #5
  A kiadók szűrik az igényes tartalmakat (mármint a szerzőket), költenek a normális szedésre, lektorálásra, és igen, a marketingre. Itt nem csak arról van szó, hogy kinyomtatnak x+1 posztert, és telerakják vele a várost + a webet, hanem olvasótalálkozókat szerveznek, interjúkat "intéznek el" a szerzővel különböző lapokban, tv-műsorokban, stb.
  Ha nem lennének kiadók, hanem a szerzők menedzserei intéznék ezeket, még nehezebb lenne kitűnni a tömegből, mert nem engednék maguk közé az újakat.

  De nézzük csak a dolog gyakorlati oldalát: naponta felkerülne mondjuk 200 ellenőrizetlen könyv az amazonra, melyeket még csak át sem olvasott senki előtte. Mi alapján vennéd meg bármelyiket? Rágugliznál, hátha valaki már írt róla kritikát vmi blogon?
 • Vol Jin #4
  Itt kiadókról és az Appleről van szó nem producerekről és bankárokról.
 • Vol Jin #3
  Azt nem értem, hogy minek ide a kiadók?

  Oké, könyvnél ki kell nyomtatni sok százezer példányt, ami anyag, költség, kockázat. Na de egy elektronikus példányban leadja a floppyt a szerző az online boltnak és ennyi. Hozni kellene egy törvényi szabályozást, hogy csak a papíralapú terjesztés jogai kerülhessenek el a szerzőtől az ez után keletkezett műveknél a kiadókhoz és kész.

  Engem nem hatna meg az az érv, hogy marketing is van a könyvek mögött, és akkor a papíralapú kiadók ingyen promótálják a szerző elektronikus terjesztését is.

  Hát semmilyen biznisz nem tart örökké. Biztos voltak nagy lószerszám márkák hatalmas piaccal, de jött az autó, és a patkóiparnak befellegzett.
 • M2 #2
  Kellene szólni az összes bankárnak, brókernek, ügyvédnek és producernek, hogy meteor tart a Föld felé és építünk egy menekülő űrhajót, de mint rendkívül fontos embereknek, övék az első (f)elszállás joga... :-)
 • M2 #1
  A köcsög anyjukat, hogy a globalizáció miatt már akkorák, hogy minden kicsit simán elnyomnak, de ez sem elég, a vásárlókat is jól át kell verniük. Akadjon az ilyen buziknak a pénz a torkukon.