Berta Sándor

Frankfurti könyvvásár: az elektronikus könyveké a jövő

Komoly forgalomnövekedésre, ugyanakkor drámai mértékű változásokra számíthat a könyvpiac. A nyomtatott kötetek helyét fokozatosan átveszik az elektronikus kiadványok.

Werner Ballhaus, a PwC Deutschland technológiai, média- és távközlési részlegének vezetője elmondta, hogy idén a német könyvpiacon 9,6 milliárd eurós forgalommal számolnak és ez a tendencia egészen 2016-ig megmarad. Ugyanakkor átrendeződés figyelhető meg: a nyomtatott könyvekből származó forgalom folyamatosan csökken, ezzel párhuzamosan viszont az e-kötetekből származó forgalom nő. A német szakember a Frankfurti Könyvvásár kapcsán összegezte a tapasztalatokat.


A könyvpiac viszonylag jó helyzetben van, mert még a 2008-as és 2009-es években, vagyis a gazdasági válság idején is enyhén növekedtek a bevételek. Mindez közel sem véletlen, egyrészt az e-kiadványok és az azokhoz szükséges készülékek elterjedésének, másrészt annak köszönhető, hogy egyre több 40 évesnél idősebb ember fedezi fel újra a könyveket. Különösen a tartalmak digitalizálása és az internetes terjesztés kecsegtetnek komoly lehetőségekkel. A német online könyvkereskedelem piaci részesedése jelenleg már 14,8 százalékot teszi ki. A legtöbb platform kínálatában legalább 50 000 és legfeljebb 150 000 kötet található. Egyre több a digitális mű, heteken belül elindulhat a Német Digitális Könyvtár (DDB) béta változata is.

Ugyanakkor vannak komoly problémák is. A legnagyobb gond, hogy a nyomtatott kiadványokat jelenleg 7 százalékos, míg az e-könyveket 19 százalékos áfa terheli. Más európai uniós országokban is hasonló eltérések tapasztalathatók, ezért az EU is szeretné egységesíteni az e-kötetekre vonatkozó áfakulcsot. Ballhaus ezzel kapcsolatban kijelentette: "Egy kisebb áfa még vonzóbbá tenné az elektronikus műveket és további lendületet adna a forgalomnövekedésnek."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sascha #6
    Egy eInk-es ekönyvolvasó kibírja egy feltöltéssel kb. egy hónapig. Ha egy hónapig nem lesz áram, legkevésbé sem az olvasás miatt fogunk aggódni. :)

    Az már más kérdés, hogy a képen inkább vmi tablet van. :)
  • gkalcso #5
    Szerintem a hagyományos könyveknek meg kell tartani a használatát az új megoldások mellett. Arányban kissebb mértékben, de készítését el nem feledtve.
  • Lazarus #4
    :D
  • gforce9 #3
    A képen ezek az átszellemülten vigyorgó emberek, ha áramszünet lenne sírva is fakadnának.
  • Tetsuo #2
    Ezt a konyvvasart is lezavarhattak volna onlany. Semmi ertelme elmenni Frankfurtba, aztan bamulni az e-olvasokat.
  • IMYke2.0.0.0 #1
    Éljen a digitális környezetszennyezés!