Berta Sándor

Kezdődhet a per az Apple és a könyvkiadók ellen

Az ügyben eljáró bíró bizonyítottnak találta, hogy az almás konszern és további öt könyvkiadó megállapodott egymással a terjesztési árakról, ezért elrendelte a per lefolytatását.

Denise Cote bíró közölte, hogy átfogó bizonyítékok támasztják alá az Apple és a könyvkiadók elleni keresetet. Ezért úgy döntött, hogy elutasítja a vállalatok által benyújtott beadványt, amely arra vonatkozott, hogy ejtse az ügyet és ne legyen jogi eljárás. Denise Cote úgy találta, hogy igenis alapos a gyanúja annak, hogy a piaci szereplők egy része megállapodott egymással arról, hogy mesterségesen magasan tartják az elektronikus könyvek árát. Steve Jobs, az Apple elhunyt vezetője például azt mondta a kiadóknak, hogy így a vásárlók kicsit többet fizetnek és az árak ugyanolyan magasak lesznek, mint az Amazonnál.

Az árkartellt az Apple, valamint a Random House, a Hachette Livre (Lagardere Publishing), a Harper Collins Publishers (News Corp.), a Simon & Schuster (CBS Corp.), a Penguin (Pearson Group) és a Georg von Holtzbrinck csoport kötötte meg. A cél az volt, hogy a kaliforniai konszern már két évvel az iPad piacra dobása előtt erős piaci pozicíókat építhessen ki. A vádirat alapján az árak 2010 elején 3 nap alatt átlagosan 2-3 dollárral nőttek úgy, hogy ezt egyébként semmi sem indokolta volna. A következő meghallgatást június 22-én tartják.

A megegyezés értelmében az Apple minden eladott e-könyv után 30 százalékos jutalékot kapott. Az amerikai igazságügyi minisztérium szerint az árkartell miatt a fogyasztók több tízmillió dollárral többet fizettek az e-könyvekért, mint amennyit versenykörülmények között kellett volna. A paktum tagjai az Amazon elektronikus könyvforgalmazó ellen szövetkeztek, amely alacsony, 9,99 dolláros áron árulta saját digitális kiadványait.

Az amerikai hatóságok 2010 augusztusa, míg az Európai Unió tavaly december óta folytatnak vizsgálatot az ügyben. Az amerikai igazságügyi minisztérium április közepén indított trösztellenes eljárást az Apple és a könyvkiadók ellen. A HarperCollins Publishers, a Simon & Schuster és a Hachette Livre beleegyezett a peren kívüli megállapodásba. A kaliforniai konszern felelősségre vonása - érthetően - az Amazonnak kedvezhet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)