Berta Sándor

Elektronikus könyvolvasókat vásárol az amerikai külügyminisztérium

A tengerentúli szaktárca azt tervezi, hogy a következő öt évben összesen 35 000 könyvolvasót és azokhoz tartozó tartalmakat vásárol 16,5 millió dollárért. Az Amazon kedvező pozícióba került.

Az eszközöket az amerikai külképviseleteknél és az azokkal kapcsolatban álló iskolákban és könyvtárakban használnák fel az English Access Microscholarship Program keretében. Az amerikai külügyminisztérium egyik szóvivője közölte, hogy első lépésként 2500 Kindle Touch 3G készüléket akarnak vásárolni 2,3 millió dollárért. Amennyiben az Amazon megfelelő ajánlatot tesz, akkor a szerződést automatikusan meghosszabbítják további négy esztendőre. Összesen 35 000 elektronikus könyvolvasót akarnak beszerezni 16,5 millió dollárért. A szerződéskötés határideje június 19.

Philipp Reines, Hillary Clinton szóvivője elmondta, hogy eddig nyomtatott könyveket küldtek a külképviseletekre, és ezeket a műveket váltanák fel az e-olvasókkal és az e-kötetekkel. A minisztérium korábban már 6000 Kindle készüléket vásárolt és tesztelt. A program sikeres volt, ezért döntöttek a további beszerzések mellett. A döntésben szerepet játszott, hogy e termékeken számos tartalom megjeleníthető és végeredményben olcsóbbak a nyomtatott kiadványokkal.

A szerződést előzetes pályázat kiírása nélkül kötötték meg az Amazonnal. Az amerikai jogszabályok lehetővé teszik az ilyen, úgynevezett No-Bid-Contract megkötését, de kizárólag abban az esetben, ha a projekt feltételeinek csak egyetlen termék felel meg. Nos, most ez volt a helyzet, kizárólag a Kindle felelt meg az összes követelménynek. Ezek között volt, hogy a kiválasztott eszköz E-Ink kijelzős legyen, az üzemideje minél hosszabb legyen, tartalmazzon integrált angol szótárt, támogassa más nyelvek és beszédszintetizáló rendszerek használatát, valamint biztonságosan továbbítsa az adatokat a hivatal által létrehozott platformokon keresztül.

A Barnes & Noble Nook, a Sony Reader Daily Edition és a Kobo terméke nem nyerték el az alkalmazottak tetszését. Az okok között szerepelt, hogy nem volt bennük sem beszédszintetizáló alkalmazás, sem UMTS (3G) modul és az üzemidejük is rövid volt. Az iPad pedig a biztonsági mechanizmusai miatt nem felelt meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Kindle #2
    Itt van a kedvencem, nekem egy is elég lenne ilyenből :) Kindle Touch
  • Kindle #1
    35.000 az szép! Nem kis mennyiség, én egy újnak is örülnék :D