Berta Sándor

Európában is átveszi az uralmat az e-könyv

Az Amazon kereskedelmi platformján az Egyesült Államok után immár Nagy-Britanniában is több elektronikus könyv kelt el, mint hagyományos kötet.

A társaság közleménye szerint a szigetországban először haladta meg az eladott e-könyvek száma az értékesített hagyományos kiadványok és puhakötésű kötetek számát. Erre még soha sem volt példa korábban és mérföldkőnek tekinthető a cég történetében. Az Amazon 1998 óta árul könyveket az Egyesült Királyságban, de a helyi kínálatában csak 2010 augusztusa óta elérhető a Kindle. A cég ugyanakkor hangsúlyozta, hogy bár az elmúlt hónapokban rendkívül megnőtt az érdeklődés az e-kiadványok iránt, a nyomtatott művek szintén keresettek és azok eladási számai szintén folyamatosan emelkednek.

Ugyan a közleményben konkrét értékesítési adatok nem szerepelnek, azonban a vállalat néhány információt így is megosztott. Az idén eddig minden 100 eladott nyomtatott alkotásra 114 elektronikus könyv jutott. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a Kindle készüléket vásároló felhasználók a korábbinál négyszer több terméket vesznek és a hagyományos kötetek továbbra is érdeklik az embereket.

Az Egyesült Államokban jóval hosszabb idő, négy év kellett ahhoz, hogy az eladott e-könyvek száma megelőzze a hagyományos kiadványok értékesítési adatait. (Ez 2010 júliusában következett be.) Nagy-Britanniában viszont a helyi Kindle Store boltok megnyitása után alig két évvel sikerült ugyanezt elérni. Az Amazon szerint ezt az olvasási reneszánsz korszakot a Kindle váltotta ki. Az Amazon szempontjából az is jó hír, hogy a független íróknak publikálási lehetőséget biztosító Kindle Direct Publishing (KDP) platform szintén sikeres. A legnépszerűbb szerzők eddig több százezer példányt értékesítettek a műveikből. Ennek következtében a KDP-t használó alkotók száma több mint 400 százalékkal nőtt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • kindlefanka #5
  Régen énis sima könyvmoj voltam, de elolvastam 1 cikket a Kindle előnyeiről, és ezóta e-könyv megszállott vagyok!
 • Szefmester #4
  Ha képeskönyvet akarsz olvasni/nézegetni akkor valami LCD alapú "vacakot" kell venned, ha csak a sok sok betűt akarod látni akkor e-inket.

  Csúnya dolgot fogok mondani.. de használd a netet. Nem túl legális? meglehet, de haszna a kiadónak akkor sem lenne rajtad ha könyvtárból kölcsönöznéd ki.. szóval. töltsd le, olvasd el, és töröld le. Ha meg akarnád tartani akkor meg vedd meg. Ennyi..
 • öregharcsa #3
  @Zolly75

  Nem kell aggódni, ha nincs olyan amit megvehetsz lelkes kis emberkék úgyis megcsinálják, max 1-3 hónapon belül kint van a neten... onnan meg már azt csinálsz vele amit akarsz. Persze sokkal jobb lenne ezt legálisan megvenni, de ha a kiadók nem akarják, hát az már az ő bajuk.

  Előbb-utóbb majdnem minden landol a könyvtárakban is, lehet ott is keresgélni és khmmm digitalizálni(ej, de csúnya dolog! :D )

  3 éve van olvasóm és nem bántam meg. Amihez meg akarok ahhoz hozzájutok ha kis késéssel is. :)
 • Sheltem #2
  Már megint a könyv vs ekönyv téma. -.-

  Én egy dolgot tudok, mióta megvan a Kindle4em jóval többet olvasok mint azelőtt.
  Egyszerűen imádom.
 • Zolly75 #1
  Nem tudom mennyire érvényes ez az állítólagos áttörés mifelénk. Én szivesen vennék e-könyv olvasót, de nem tudom megitélni mennyire kapható hozzá tartalom. Pl. új könyveket amik nyomtatásban megjelentek mostanában (ismeretterjesztő könyvek) próbáltam megkeresni e-könyv kínálatban is, de nem jártam sikerrel.