Berta Sándor

Egységes áfakulcsot akarnak az európai e-könyvekre

Az európai elektronikus könyvipar képviselői találkoztak Neelie Kroes európai uniós biztossal. Az egyeztetés célja, hogy elősegítsék az e-kötetek minél szélesebb körű elterjedését.

A kiadók úgy vélik, hogy jelenleg számos probléma hátráltatja az elektronikus könyvek európai elterjedését. A legnagyobb ezek közül, hogy az egyes európai uniós tagállamokban eltérő áfakulcsok vonatkoznak a e-kiadványokra, ezért mielőbb szükség lenne egy egységes európai áfakulcs kidolgozására, elfogadására és bevezetésére. Emellett a digitális másolásvédelmek is hátráltatják az elektronikus könyvek elterjedését és megosztását a különböző eszközök között, az olvasók ugyanis joggal várják el, hogy ha megvásárolnak egy e-kötetet, akkor azt bármelyik készülékükön szabadon elolvashassák.

Az esemény fontosságát jelzi, hogy azon számos kiadó és IT-konszern vezetői vettek részt. A megbeszéléseken képviseltette magát a Holtzbrinck, a Random House, a Carlsen, a Penguin Group, a Hachette, az Editis, a Jouve, a Libreka, a Maurispagnol, a Mondadori, a Planeta, a PWN, a Gallimard Jeunesse, az Izneo, az EIBF/Eason, a Paagman, a Cultura, a BRILL, továbbá az Amazon, a Google és a Telecom Italia. Ezenkívül megjelent az Epub formátum mögött álló International Digital Publishing Forum (IDPF) számos munkatársa is és a szerzők képviseletében Irin Karen Gillece.

Néhány résztvevő aláírt egy nyilatkozatot, amelyben nyomatékosan üdvözölték az európai e-könyv piac fejlődését, s szorgalmazták, hogy az e-kötetek beszerzésekor a felhasználóknak ne kelljen tekintettel lenniük sem az országhatárokra és platformoktól függetlenül vásárolhassanak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sanyicks #7
    ez azért van, mert stabil a gazdaság, nagy a jólét, és ugrik a pannon puNa
  • Papichulo #6
    "Én meg attól félek, hogy a magyar áfakulcsot vezetik be. Az az egyik legmagasabb az EU területén belül,"

    Nem az egyik legmagasabb, hanem sajnos A legmagasabb...
    Sehol mashol nincs 25% felett az AFA...
  • Papichulo #5
    Van ahol kevesebb ;)

    http://en.wikipedia.org/wiki/Value_added_tax#EU_countries
  • teddybear #4
    Én meg attól félek, hogy a magyar áfakulcsot vezetik be. Az az egyik legmagasabb az EU területén belül, azon lenne a legnagyobb haszon.
  • smv #3
    Úgy tudom, hogy unión-n belül ott a legkedvezőbb, de mivel nem értek hozzá javíts ki nyugodtan :)
  • Papichulo #2
    Miert pont a ciprusi? 17%/8%/5%? Vagy mirol maradtam le?
  • smv #1
    Szerintem lehetne mindenre egységes áfa, lehetőleg a ciprusi :)