Berta Sándor

Megegyeznének az EU-val a kartellezéssel vádolt könyvkiadók

Új javaslatokkal állt elő az Apple, amely így akarja elkerülni az európai uniós versenyfelügyeleti eljárást és azt, hogy komoly pénzbüntetést kelljen fizetnie.

Az Apple többek között azt javasolta, hogy az Amazon és más piaci szereplők két éven keresztül a jelenleginél alacsonyabb áron juthassanak hozzá az elektronikus könyvekhez. Mindez bizonyos kárpótlást jelentene a korábbi gyakorlatért, amikor a társaság és több könyvkiadó előre megállapodott az árakról. Az Apple a kialkudott összegek 30 százalékát kapta meg. Az ügyben az Európai Bizottság tavaly decemberben indított hivatalos vizsgálatot. A kartelleljárás számos céget érint, köztük van a francia Hachette Livre (Lagardere Publishing), az egyesült államokbeli Harper Collins (News Corp.) és Simon & Schuster (CBS Corp.), a brit Penguin (Perason Group), valamint a német Georg von Holtzbrinck csoport.


A testület azt akarta megvizsgálni, hogy a kiadók és az Apple kötöttek-e törvénysértő megállapodásokat, vagy befolyásolták-e a magatartásukkal az Európai Unió, illetve az Európai Gazdasági Térség (EGT) piaci versenyt érintő korlátozásait. Ezenkívül tanulmányozza azokat a kereskedelmi szerződéseket, amiket az érintett vállalatok és a kiskereskedők kötöttek az e-könyvek értékesítésével kapcsolatban. Az elhúzódó eljárás semmiképpen sem lenne jó a kaliforniai társaság számára, ezért úgy döntött, hogy megelőzi az Európai Bizottságot és elfogadható javaslatokkal áll elő. A mostani ajánlathoz a Penguin kivételével az összes kiadó csatlakozott, ugyanakkor azt egyikük sem hajlandó elismerni, hogy megsértették volna az előírásokat.

Az Európai Bizottság egy hónapot adott az Amazonnak és a többi érintett piaci szereplőnek arra, hogy elfogadják a javaslatot. Amennyiben pozitív döntés születik, úgy a testület azonnali hatállyal leállítja a versenyhivatali eljárást. Az Egyesült Államokban az e-könyvek aránya 30, míg Nagy-Britanniában 20 százalék.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • narumon #4
    Inkább az a gáz, hogy szokás szerint az apple csak egy szereplő de mindjárt csak neki estek neki pedig ebben a bandában ő a "kis hal"... :(
  • caius marius #3
    Hujujj! Minnyá itt terem valamellik patent troll védnök aztán lesz nemulass.
  • bino512 #2
    biztos vagyok benne :D:D meg még szerintem jó sokan rajtam kivül.
  • lordsithlord #1
    Aha, szóval ha kicsit jobban megvakargatták volna a felszínt, lehet, hogy találtak volna némi sarat az Apple portáján...?