Berta Sándor

Nemzetbiztonsági kockázat a Huawei és a ZTE

A Huawei kínai telekommunikációs óriáscég azt reméli, hogy ha megjelenik a tőzsdén, akkor a közeljövőben a jelenleginél sokkal több szerződést köthet külföldön. Az amerikaiak szerint veszélyesek a nemzetbiztonságra.

A kiszivárgott hírek alapján jelentős lépésre készül a Huawei Technologies, amely minél előbb meg akar jelenni a New York-i, a londoni vagy a hongkongi tőzsdén. A The Wall Street Journal arról számolt be, hogy a kínai konszern jelenleg is tárgyalásokat folytat befektetési bankok képviselőivel és ezután születhet meg a végső döntés.

A Huawei a világ több mint 150 államában, köztük Magyarországon is összesen 146 000 embert foglalkoztat, ugyanakkor az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában vagy Ausztráliában még nem sikerült komoly áttörést elérnie. Mindez elsősorban annak köszönhető, hogy tavaly szeptemberben egy amerikai jelentésben az szerepelt: a társaság a kínai hadsereg falova és a technológiája lehallgatási lehetőséget biztosít az amerikai telekommunikációs hálózaton belül. A gyártó nem titkolja, hogy több megbízáshoz kíván jutni és el szeretné oszlatni a hardvereivel kapcsolatban felmerült biztonsági aggályokat. Ugyanakkor kérdéses, hogy például az Egyesült Államok Tőzsdefelügyelete (SEC) engedélyezne-e egy ilyen lépést, vagy sem.

A dolgot kerékbetörheti, hogy az amerikai képviselőház titkosszolgálati állandó bizottsága nemzetbiztonsági kockázatnak nyilvánította a céget a ZTE-vel együtt. A New York Times online kiadásának hétfői száma arról számol be, hogy a bizottság olyan belső dokumentumok birtokába jutott a Huawei korábbi alkalmazottaitól, amelyek bizonyítják, hogy a vállalat kiberhadviselési berendezéseket szállított a kínai hadseregnek. A bizottság ezért az Egyesült Államok kormányának azt javasolja, hogy kerülje a két vállalat berendezéseinek használatát, és az amerikai vállalatoknak is azt ajánlja, hogy más beszerzési forrás után nézzenek.

Szerintük a gyártók aktív jelenléte az amerikai piacon kockázatos, a biztonság terén komoly kihívást jelenthetnek, ezt pedig csak úgy lehet feloldani, ha ezen vállalatokat szigorúan távol tartják. A tengerentúlon egyébként ők nem birtokolnak órási részesedést, a Huawei teljes bevételének alig 4 százaléka származik az USA-ból, a ZTE esetében ez 2-3 százalék, a globális színtéren azonban komoly szereplők, hiszen előbbi (a hálózati és telekommunikációs eszközök piacát egyaránt figyelembe véve) a bevétel tekintetében a második helyen áll az Ericsson mögött, míg a ZTE az ötödik.

A Huawei reagálásul kiadott közleményében hangsúlyozza, hogy az Egyesült Államok képviselőházának állandó bizottsága kellő bizonyíték hiányában marasztalta el és nyilvánította nemzetbiztonsági kockázatnak a vállalatot. A társaság rámutat, hogy a 11 hónapig tartó vizsgálat során minden kért dokumentumot bemutattak a bizottságnak, megnyitották a kutatási-fejlesztési központokat, a washingtoni, sencseni, és hongkongi régiós igazgatóságokat, valamint átadták a vezetők neveit és a pénzügyi jelentéseket tíz évre visszamenőleg.

A kínai külügy kijelentette, hogy az ország telekommunikációs vállalatai a piaci szabályokat követik. Ők előítéleteket látnak a háttérben, és remélik, hogy a tények figyelembevételével a két ország közötti kereskedelmi kapcsolatok ismét pozitív irányban haladnak majd előre. A Huawei és a ZTE kitiltása az amerikai piacról érzékenyen érintené a Microsoftot, hiszen mindkét gyártó készít saját megoldásokat a Windows Phone platform alá. Előbbi cég ráadásul a WP8 kapcsán a négy kiemelt hardveres partnerek egyike, ők több eltérő fejlesztéssel is készülnek.

A Huawei mindent elkövet azért, hogy megvethesse a lábát az európai és az amerikai piacon, még arra is hajlandó, hogy együttműködjön a brit kormányzati kommunikációt felügyelő hatóságokkal (Government Communications Headquarters, GCHQ), majd szeptemberben ismertté vált, hogy kétmilliárd dolláros nagy-britanniai beruházással folyatja európai terjeszkedését.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • caius marius #34
    Na oszt most, megyek alunni.
    :)
  • caius marius #33
    Hujjuj!Papichulo uram lelkébe, bele lett gázolva! Kik azok a galád népek, kik az ájfónt és/vagy azamerikai egybesűt államokat igasságtalanul báncsák Hova vezethet ez?
    Ja és teszik mindezt, forrás megjelölése nélkül! Fújjrossz
  • Papichulo #32
    "De, én kértem hogy cáfold meg azt hogy nem gyártanak kínában részegységeket."

    Ez nem igy mukodik. Te allitottal valamit, neked kell bizonyitani!

    "miféle technológia kéne a kínaiaknak, ha már ők szállítanák?"

    Milyen USA katonai technologiat szallit Kina? Forrassal!

    ps: Skype, Facebook = Red Herring...
  • abdul alahmed #31
    De, én kértem hogy cáfold meg azt hogy nem gyártanak kínában részegységeket.

    "viszont itt pont a technologiai hirszerzesrol volt szo" miféle technológia kéne a kínaiaknak, ha már ők szállítanák? :D

    Egyébként pl a skypeot az m$ szerveresíti (vagy már megtette) ezt be is jelentették, még hozzá azért fejlesztették vissza p2p-ről, hogy az usa szervezetei által lehallgathatóvá váljon(ugye be is akarták tiltani a lehallgathatlanság miatt)... ami p2p-vel nem lehetséges.

    facebook pedig köztudottan jó kis adatbánya főleg az usa kormányzatnak.
  • Papichulo #30
    "miben mesterkednek a kínaiaiak, milyen harci eszközeik vannak, infrastruktúra, pénzügyi dolgok stb."

    Persze, nyilvan, hogy minden orszag folytat hirszerzo tevekenyseget, ezt senki sem vitatta, viszont itt pont a technologiai hirszerzesrol volt szo. Errol pedig Kina hires, szoval a kijelentesed, hogy "ezek inkább az usára jellemzőek", egy hatalmas baromsag volt! Ha nem, akkor tamaszd ala barmilyen forassal is ezt!

    "Nincs kedvem keresgélni. Majd ha te bármit is alátámasztasz forrással."

    Tolem senki sem kerte, hogy tamasszak ala barmit is. Toled igen... szoval mutass valamit vagy STFU!
  • abdul alahmed #29
    mondok: miben mesterkednek a kínaiaiak, milyen harci eszközeik vannak, infrastruktúra, pénzügyi dolgok stb. Nem csak technológiát lehet kémkedni.

    "Te allitottal valamit, tamaszd is ala forassal!"

    Nincs kedvem keresgélni. Majd ha te bármit is alátámasztasz forrással. Mindig másokon kéred ezt számon, de te soha sem támasztasz alá semmit amit állítasz.

    Vedd fel az alufóliasisakot, kapcsold be az emp generátort, nehogy a gonosz kínaiak vagy a tenoristákok ellessék a titkaidat :)
  • Papichulo #28
    "Mert pl az Apple vagy az MS nem egy natív kémcég ugye?"

    De, azok... vedd is fel szepen az alufolia sisakodat nehogy bajod essen! ;)
  • zord01 #27
    Mert pl az Apple vagy az MS nem egy natív kémcég ugye? Facebookról már ne is beszéljünk. Most az fáj az USÁ-nak, hogy jön a konkurencia...
  • goldmember #26
    a ZTE egy focicsapat
  • Papichulo #25
    "jó csak mert ezek inkább az usára jellemzőek"

    Erdekelne, hogy mi az rengeteg kinai katonai technologia, amire az USA olyan nagyon kivancsi lehetne... mondjal parat!

    "#19 keress rá."

    Te allitottal valamit, tamaszd is ala forassal!