Berta Sándor

Ár ellen úszik a Huawei

A kínai vállalat mindent elkövet azért, hogy megvethesse a lábát az európai és az amerikai piacon. Még arra is hajlandó, hogy együttműködik a brit titkosszolgálatokkal.

A The Economist arról számolt be, hogy a Huawei azért kooperál a szigetországi kormányzati kommunikációt felügyelő hatóságokkal (Government Communications Headquarters, GCHQ) , mert így akarja eloszlatni a hardvereivel kapcsolatban felmerült biztonsági aggályokat. Reményei szerint ha a szakértők megvizsgálják a gyártó termékeit megbizonyosodhatnak arról, hogy azok teljesen megbízhatóak. Amennyiben mindent rendben találnak, úgy a Huawei engedélyt kaphat arra, hogy felszerelést szállíthasson többek között a British Telecomnak is.

A brit kormány nem véletlenül hozta meg ezt a döntést, hiszen a korábbi hírek alapján joggal tartott attól, hogy a Huawei megoldásai potenciális biztonsági kockázatot jelenthetnek az ország kommunikációs hálózataira. A kínai cég igyekszik eloszlatni ezeket a fenntartásokat és jelezte: mindenben együttműködik a helyi hivatalokkal. A vetélytársak persze nem örülnek az új fejleménynek, a Cisco, az Ericsson, a Nokia-Siemens és az Alcatel-Lucent eddig is tartott a Huawei-ZTE duótól. Akkor aggódhatnak majd igazán, ha Nagy-Britanniában zöld utat kapnak a kínai cég termékei. Arról természetesen a négy társaság mindegyike hallgat, hogy a saját hardvereiket szintén Kínában készíttetik...

A Huawei 2010 októberében komoly üzlettől esett el. A vállalattól az USA harmadik legnagyobb mobil szolgáltatójának számító Sprint Nextel 3 milliárd dollárért vásárolt volna hálózati felszereléseket és eszközöket. Ezután bukkant fel egy amerikai jelentésben az, hogy a társaság a kínai hadsereg falova. Mindez oda vezetett, hogy a társaságot az ausztrál kormány kizárta a National Broadband Network (NBN) nevű pályázatból, mondván biztonsági aggályok merültek fel vele kapcsolatban. Peking igazságtalannak ítélte a döntést. Végül, idén júniusban az Európai Unióban azzal vádolták meg a céget, hogy meg nem engedett állami támogatást kapott, ezt azonban természetesen hivatalosan cáfolta a kínai kereskedelmi minisztérium képviselője.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • usersg #18
    Elolvastam én azt, csak épp hozzátettem a magamét. Leget hogy nem fogalmaztam elég egyértelműen, de nem hiszem hogy úgy tűnne, mint ha ellent mondtam volna az abban leírtaknak.
  • nlght #17
    látszik, hogy nem olvastad Cat #6 hozzászólását, elég jól összefoglalta a lényeget, megspórolhattál volna magadnak egy kis időt/energiát...

    "Remélem érted mire akarok kilyukadni... nincs jó, és nincs rossz az üzleti világban."

    hogyne volna, csak éppen mindenkinek más a jó és a rossz... teljesen relatív fogalmak, kár belemenni
  • nyuny01 #16
    "amikor a bankok kapnak állami pénzt hogy "szegények" nehogy hiányt szenvedjenek valamiben..."

    Inkább ha a Bankokba hiány keletkezik, akkor az államnak kell azt visszafizetni! :)
  • usersg #15
    Semmi kivetnivaló nincs abban, ha egy állam támogatja a saját, hazai vállalkozásait. Ez csak a hülye, nyugati liberális felfogás szerint nem szabad csinálni, többek között Magyarország is állandóan falakba ütközik, amikor valami olyat is tehetne, ami hasznos nekünk... bezzeg az sosem baj, ha globalista nagytőkések adómentességet kapnak, ahogyan az sem, amikor a bankok kapnak állami pénzt hogy "szegények" nehogy hiányt szenvedjenek valamiben...
    Remélem érted mire akarok kilyukadni... nincs jó, és nincs rossz az üzleti világban. Ember csoportok, és érdekek vannak. Valaki tudja azokat érvényesíteni, valaki pedig nem. Amit meg neked közvetítenek ebből az egészből, az csak cukormáz.
  • MacropusRufus #14
    Kína azért olcsó - többek közt - mert pl. nincs társadalom biztosítása. Az dolgozó után nem vonnak nyugdíj járulékot stb... Ha azt mondom, hogy nekem nem kell fizetni TB-t, már is legalább 70ezerrel csökkene a rám eső bérköltseg. Aztán még a nyugdíj-t is felejtük és még pár egyéb olyan adót ami nekünk jó, de egy kínainak mindek és már is simán 100ezerrel csökkentettem a béremet. Na kínában pont ez van.
    Egy államilag támogatott kizsákmányolás. Egy marék rízsért dolgoztatják 12 órában pket. De már ők is drágulnak, ezért egyre inkább Pakisztán és India lesz a kizsákmányolás fő teürlete.

    Nem kell kínát sztárolni: az összes temrékük lopás és koppintás. Az ipari/gazdasági fellendülésük a fejlett világ nélkül sehol nem lenne. A kínába beáramlott több ezer milliárd dodó megtette a hatását, de kína továbbra is csak egy copy+paste üzem.
  • Sir Ny #13
    A cikk címe mindenesetre tetszik, az ár kétértelműségét eddig még nem láttam felhasználni, riszpekt.
  • Sir Ny #12
    ,,Annyit pedig ki tudnak szűrni az amcsik, hogy van-e backdoor, vagy nincs a routerekben."

    Egy binárisból? Mégis hogyan?
  • Sir Ny #11
    Milyen poén; a világ vezető hatalmának állampolgárai 2%-át nem keresik meg fejenként, mint amit a nem vezető hatalom -.-
  • Sir Ny #10
    Arról meg a sajtó hallgat, hogy hol tervezik az eszközöket.

    ( búta ne legyél )
  • DjDano #9
    Én inkább azt mondanám, olcsón nyújtanak viszonylag jó minőséget, de a csúcstól még messze járnak...