Berta Sándor

Ausztráliában sem látják szívesen a Huawei-t

Az ausztrál kormány kizárta a National Broadband Network (NBN) nevű pályázatból a Huawei-t, mondván biztonsági aggályok merültek fel a kínai társasággal kapcsolatban.

Ausztrália összesen 36 milliárd ausztrál dollárt akar fordítani az NBN projekt keretében a szélessávú hálózat kiépítésére. A helyi kabinet célja az, hogy az ausztrál otthonok, a közintézmények és a cégek 93 százalékában legyen szélessávú internethozzáférés. Ez egyaránt lehet DSL-vonal, optikai kábel vagy műholdas elérés. A Huawei gigabites optikai hálózatot (Gigabit Passive Optical Network, GPON) épített volna ki, de az ausztrál vezetők aggódtak amiatt, hogy a cég közvetett vagy közvetlen szerepet vállalhat esetleges kínai kémakciókban.

A kabinet még tavaly hozta meg a döntést, azonban az ok csak most vált ismertté. Julia Gillard ausztrál miniszterelnök "jól átgondoltnak" nevezte a lépést. A kormányfő szerint a kormány felel azért, hogy az ország infrastruktúrái az előírt módon működjenek és éppen ezért döntöttek így. Kiemelte, hogy elvárják tőlük, hogy a kellő óvatossággal hozzanak döntéseket és ennek eleget is tesznek. A Financial Review nevű magazin tudósítása szerint a Huawei kizárásában komoly szerepet játszott a helyi titkosszolgálat (Australian Security Intelligence Organization, ASIO)egyik jelentése.


A Huawei olcsó hitelt kap a kínai államtól, így alaposan versenytársai árai alá tud ígérni

A vállalat nem került teljesen feketelistára, hiszen a Vodafone Új-Dél-Walesben a céget bízta meg hálózata kiépítésével - ahogy korábban Magyarországon is ezt tette. Ez az üzlet egymilliárd ausztrál dollárt hozott a Huawei számlájára. A Vodafone a mostani kormányhatározat ellenére sem hajlandó felülvizsgálni korábbi döntését.

A Huawei kapcsán nem ez az első ilyen jellegű döntés, több országban is a helyi hatóságok akadályozták meg terjeszkedését. A londoni metróban például ingyen (!) kiépítették volna a mobilhálózatot, de a brit elhárítás közbelépett. Az amerikai védelmi minisztérium által a kínai haderőről készített és a kongresszusnak benyújtott éves jelentés szerint a kínai cég technológiája olyan "hátsó kapukat" tartalmaz, amely a kínai hadsereg számára lehallgatási lehetőséget biztosít az amerikai telekommunikációs hálózaton belül. Így nem tudtak betörni az amerikai piacra, annak ellenére sem, hogy 3 milliárd dollár értékű megrendelést kaphatott volna a Sprint Nexteltől.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • chuky123 #8
  Nembaj a világ 99 % án majd veszik a Huawei táblát.
 • Inquisitor #7
  Ausztrálok elmehetnek a sunyiba, akkor nem vernyákoltak amikor az ECHELON hálózat náluk, a briteknél és USA-ban kémkedett (persze szigorúan terror ügyben, lol) európai céges üzletemberek magán telefonjai és mailjai után, mi?

  Másik fele meg az, hogy ha egy amerikai vagy francia cég csinálja a hálózatot, akkor mennyivel is nehezebb a kínaiaknak kémkedni? Ez is lol.
 • duke #6
  "Ausztráliában sem látják szívesen a Huawei-t"

  Hat az mszp-s logo miatt, nalunk se szamithatnak tul nagy nepszerusegre.
 • dezsooszkar #5
  Amiota az amerikaiak ledontottek a ket tornyot,meg megdobbentobb dolgot is muveltek ami tulhaladja a gyanus kifejezest ami a kriziskori helyzetre utalo jegykent ervenyesul most is ,erts elbutitas a nemet gyogyszerektol ertsd "AIDS"-el fertozott Aspirin ,s miegyebb... most internetet hirszabalyzo haboru folyik,az eredmenyet szerintem elohozakodnak majd iskolakezdesre ...
 • Lucy in the Sky #4
  OK hogy most kezdenek ezzel szembesülni a politikai körök, én inkább arra lennék kíváncsi, milyen rég gyárthatták az utolsó olyan IT eszközt, amiben még egyáltalán nincsenek a gumitalpúak megrendelésére beépített backdoorok :)

  Az meg külön vicc hogy mind egymás technológiáját használjuk, Natanzban a perzsák nyugati szoftvert futtattak nyugati gépen - meg is szívták a stuxnettel, ehhez képest az egész világ távol-keleti elektronikákon szalad, amikben nyilván van egy-két alvó "adminisztratív" funkció, amit azzal, hogy leinformált, feddhetetlen hazai szakemberekkel rakatod össze a rendszert, nem lehet kivédeni...

  Nemzetbiztonsági szempontból egyedül a tisztán belpiacos, ellenőrzött forrásból származó alkatrészekből való építkezésnek lenne bármi értelme, persze a komplett korábbi infrastruktúra máglyára vetése után - az meg kb. úgy nézne ki mint anno a vasfüggöny keleti oldala, manapság megvalósíthatatlan, ill. csak egy teljes gazdasági összeomlással párhuzamosan lenne megoldható :)
 • pokolfiu #3
  jah, engem ugyan nem zavar... sőt nekem U8500-as kínai droidom van s nagyon meg vagyok elégedve vele... ;)
 • sanyicks #2
  A probléma az, hogy a másik oldal meg az usának kémkedik :DD de az már nem baj ugye?
 • pokolfiu #1
  pedig nem rossz készülékeket gyárt, sőt kifejezetten jókat. a biztonságtechnikai kérdéshez nem tudok hozzászólni, valszeg igaz ha az USA-ban is kongresszusi stop-ot adtak a márkának emiatt... :)

  arra leszek kíváncsi, hoyg a Nokia "felvásárlását" hoygan fogja valaki egyáltalán megakadályozni...