Berta Sándor

Az IT-iparban csökken Európa jelentősége

Az A.T.Kearney legújabb tanulmányában kiemelte, hogy az európai IT-ágazat egyre kevésbé mondható meghatározónak és a kontinens már a kezdő vállalkozások számára sem számít ideális helynek.

A száz legnagyobb IT-cég forgalmának mindössze tíz százaléka jutEurópára. Már nincsenek olyan nagy konszernek, mint az SAP és a Siemens, mindez pedig hatással van a gazdaság egészére is. Az Egyesült Államokban az elmúlt évtizedekben a gazdasági növekedés egy része a legújabb számítástechnikai és kommunikációs technológiákra vezethető visszam, de ugyanez a kontinensünkről már nem mondható el. "Az informatika és a távközlés mindig is felgyorsította az új munkahelyek teremtését" - jelentette ki Jan Stenger, az A.T.Kearney illetékese. Hozzátette: éppen ezért van szüksége Európának olyan IT-társaságokra, amelyek a globális versenyben is képesek helytállni.

A világ száz legnagyobb IT-vállalata közül jelenleg csak 15-nek van a székhelye Európában. A helyi vállalkozások alig tudnak lépést tartani az ázsiai vetélytársaikkal. A Philips egy tajvani cégnek adta el a televíziós üzletágát, a Nokia fő konkurense a Samsung és a HTC, míg a Loewe éppen átszervezés alatt van. Ez a folyamat aligha marad majd következmények nélkül.

Tavaly a globális IT-forgalom 24 százaléka származott Európából, 2015-re ez 23 százalék lehet. A helyi cégek folyamatosan szakemberhiánnyal küzdenek, a bérköltségek ugyanakkor magasak. Az európai cégek kevesebbet költenek kutatás-fejlesztésre, mint az ázsiai és amerikai vetélytársaik. Gyakori, hogy a sikeres európai vállalkozásokat felvásárolják, elég csak a Skype vagy az Autonomy példáját említeni.

A megoldást Stenger szerint a koordinált európai összefogás jelentheti. Az Európai Bizottság digitális menetrendje jó irányba mutat, azonban gazdaságpolitikai szempontból még ennél is többre van szükség. Azt már tavaly júliusban megállapították a szakemberek, hogy lemarad Európa a digitális versenyben. A k+f célú beruházások hiánya a teljes európai gyártó és szolgáltató ipart veszélyezteti. Az elkényelmesedett, nyereségüket felélő európai társaságoknak meg kell újulniuk: új cégstruktúrára és üzleti modellekre van szükség, ha Európa fel akarja venni a versenyt a vezető innovációs hatalmakkal. A digitális menetrend 101 cselekvési tervet tartalmazott, amelynek egyötöde tagállami intézkedés, mintegy harminc terv pedig konkrét jogszabály-alkotási javaslat volt Európa digitális felzárkóztatása érdekében. A tervezett, határidős intézkedések egyharmadát azonban el kellett halasztani.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • doctore8 #9
    Már nem azért, de szerintem Európa már 40-50 éve is szopóágon volt. Olyanról nem is hallottam, hogy európai szilíciumvölgy, v. arról sem, hogy lenne-e itt bármilyen félvezető, chipgyártás. Egyszerűen semmi, ami húzóágazat lenne. Európában egyszerűen csak az autóiparról hallani jó híreket, az megy. Elnézést, ha rosszul tudom.
    Eközben meg az USA-ban már új iparágakat találnak ki (pl. űrturizmus) itt még mindig csak pangás. Lehet rosszul tudom, de itt európában se a high-tech, se a biotechnológia, se semmi csak a jól ismert Orbán által is szajkózott "fizikai" termelés megy. Jó, említettek előttem pl. SAP-t, az jó, de a Samsung az véletlenül koreai. Infineon meg sehol nem mérhető az Intelhez v. AMD-hez (sajnos). Ezekről kéne gondoskodnia az uniónak, gyak. a húzóágazatokban vagyunk nagyon gyengék.
  • zord01 #8
    Pont ezért... :):):)
  • nextman #7
    A Samsung nem europai...
  • Cat #6
    Azért van még itt néhány cég, pl. Siemens, Infineon, Atos Origin, SAP, SaaS, Bose, Grundig, a rengeteg telekomóriás...
  • Zoliz #5
    Hát persze. Sorrenben: Samsung, Apple, Microsoft, HP, DELL, LENOVO, ACER
    Ezek mind öreg kontinensen kivüli digitalis szeméthalomozók.
  • a_n_d_r_e_w #4
    Miutan az EU olbe tett kezzel nezte vegig hogy irtjak ki modszeresen az azsiai markak (fokent a kinaiak) az europaiakat, szoftverben meg az amerikaiak, igy aztan ezen semmi meglepo nincs....
  • narumon #3
    Sajnos ez nagyon rossz hír de látható volt. EU eléggé lejtőn van :(
  • sanyicks #2
    mintha a microsoft nem eus cég lenne... a nokia és az alcatel nem menekül, csak kínában olcsóbb a munkaerő. A nokia meg magának köszönheti hogy elaludtak, meg el(l)opot beengedte és a microsoft kutyája lett.
  • TheCunami #1
    ebben semmi meglepő nincs az eu inkább üldözi az IT ipart állandóan csak szabályoz szabványoz cseszegeti a microsoftot nem csoda hogy a nokia az alcatel menekül innen kínaiakra meg úgy morognak mint a vérebek