Berta Sándor

6,5 milliárd dollárért veszi meg riválisát a Texas Instruments

A tranzakcióval a vezető amerikai chipgyártó tovább erősíti piaci pozícióját. Az üzletet már mind a két vállalat igazgatótanácsa jóváhagyta. A felvásárlás várhatóan 6-9 hónapon belül zárul le.

A Texas Instruments (TI) közleménye szerint a cég összesen 6,5 milliárd dollárt fizet az egyik legnagyobb riválisáért, a National Semiconductorért. A két cég igazgatótanácsa már jóváhagyta az üzletet, azonban a tranzakcióra még a részvényeseknek is rá kell bólintaniuk, valamint az amerikai versenyhivatal is megvizsgálja a felvásárlást.

Az 1930-ban alapított Texas Instruments mobiltelefonokhoz, számítógépekhez, televíziókhoz és más elektronikai készülékekhez, valamint ipari berendezésekhez gyárt analóg és integrált processzorokat. A társaság összesen 30 000 analóg terméket értékesít évente és ebből a tevékenységből évi 6 milliárd dolláros forgalomra tesz szert. Az 1959-ben alapított National Semiconductor évente 12 000 analóg terméket értékesít és az éves forgalma ebben a szegmensben eléri az 1,6 milliárd dollárt. A TI piaci részesedése 14 százalék, a National Semiconductoré 3 százalék. "Ez az átvétel az erőről és a növekedésről szól" - jelentette ki Rich Templeton, a TI elnök-vezérigazgatója. Don Macleod, a National Semiconductor vezetője azt mondta, hogy a két vállalat remekül kiegészíti egymást.


Az igazgatótanácsok után most a részvényesek kezében van a döntés. Mivel a TI 25 dollárt kínál minden egyes National Semiconductor részvényért, ezért aligha kérdéses, hogy az ajánlatot végül elfogadják majd. Különösen, ha figyelembe vesszük, hogy a hét elején a tőzsdén még 14 dollárt ért egy National Semiconductor részvény. Az egyesülő két cég eredményesebben veheti majd fel a küzdelmet az olyan konkurensekkel, mint az Analog Devices, a Linear Technology és az STMicroelectronics. A két társaság 2010 42 milliárd dolláros forgalmat ért el. 2010 utolsó negyedévében a TI nyeresége 942 millió dollár volt, míg a National Semiconductor nyeresége a tavalyi esztendő harmadik negyedévében 59,4 millió dollárt tett ki.

Az Egyesült Államokban a felvásárlás hírére emelkedtek az indexek, a New York-i piacok 0,1−0,4 százalékos pluszban álltak. Szerdán a National Semiconductor papírjai már 71 százalékkal drágultak. A hír hatására számos szektorbeli részvény drágult, a német Infineon-papírok például 3,9 százalékkal erősödtek. Ugyanakkor, a telekomszektor lejjebb került tegnap: a Vodafone-papírok árfolyama 1,5 százalékkal csökkent, hasonlóan a hétfőhöz, amikor bejelentették, hogy a Vivendi kivásárolja a brit céget a francia mobilszolgáltatóból, az SFR-ből.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • cousin333 #9
    Milyet? Ilyen IC-ket? Nem hiszem. De komolyan, hány orosz IC gyártót ismersz? Meg aztán a terv egy dolog, de kell még mellé a know-how, a gyártósor, a terméktámogatás...
  • cousin333 #8
    Azért van ott még sok másik cég is, például a cikkben említett Analog Devices (ami pl. nem Japán). szóval azért az árral nem szállhatnak el. Pláne, hogy a felvásárlás célja éppen a versenyképesség növelése lenne.
  • Sir Cryalot #7
    "Craig Barrett beszédében kitért azokra a véleményekre is, melyek szerint a PC-k kora leáldozott. Barrett szerint bár terjednek a különféle hordozható digitális eszközök, ezek nem helyettesítik, hanem csupán kiegészítik a PC-t, így a PC-k haláláról szó sincs. " (2001. február 28.)
  • Sir Cryalot #6
    Régi SG cikk a MEMS-ről, Intel Fail detected:D
  • Sir Cryalot #5
    olyat barki tud gyartani, az oroszok is
  • kvp #4
    Ez a ket ceg nagyon sok elektronikai termeket (chipeket) gyart amibol a tobbi nagy ceg kesobb rendszereket epit. A mobiltelefonok jo reszeben van pl. texas instruments chip, de a pc-s alaplapokon is akad boven national komponens. Most a ket konkurens ceg (van par alap alkatresz amit mindketto gyartott) helyett csak egy lesz. Ez azt jelenti, hogy mar csak a japanok jelentik az alternativat, azaz eppen most ok sem. Ha mindenki leall ezek gyartasaval, akkor sok kis ceg beszallito nelkul marad, vagy ha csak egy gyar marad, akkor annyit ker erte amennyit csak akar. Pl. ha a pc-s tapok vezerlochipjeinek az ara felmenne, akkor hirtelen minden pc megdragulna. Ugyanez igaz a mobiltelefonokra is. Az, hogy kinaban rakjak ossze nem jelenti azt, hogy az osszes chipet is ott gyartjak, hanem azok gyakran mas orszagokbol erkeznek. Pl. van olyan termek, aminek az alkatreszeit europaban, mexikoban es tajvanon gyartjak, majd kinaban rakjak ossze, a fulopszigeteken gyartott dobozba. Aztan fogjak es visszaviszik europaba, mexikoba es tajvanra eladni.
  • Sir Cryalot #3
    Harmadreszt ha Texas akkor nem kalkulator hanem MEMS, amiben epp beeloztek a HP-t. (picoprojektor uzletag miatt)
  • Sir Cryalot #2
    National meg le is epitette az audio cuccait pl 2 eve.
  • Sir Cryalot #1
    Eddig sem voltak riválisok épp hogy kiegészítették 1más portfólióját, és a texas eddig is kőkeményen invesztált analóg gyártósorokba máshol is, pl tavaly.