Berta Sándor

Az IT-menedzserek vezethetik a zöld ipari forradalmat

Jeremy Rifkin amerikai szociológus úgy vélte: az IT-szakértőknek a jövőben azon kell dolgozniuk, hogy csökkentsék az összekötött eszközök energiafogyasztását és irányítsák a Smart Grid hálózatokat.

A szakember a Cisco Systems berlini rendezvényén tartott előadást és elmondta: az IT-menedzserek állnak napjaink masszív gazdasági változásainak a középpontjában és meg kell birkózniuk ennek a folyamatnak a technikai összetettségével. Az IT néhány éven belül ingyenes lehet, az ágazat a jövőben a szolgáltatásokkal fog pénzt keresni. Ez a változás lesz a harmadik vagy más néven zöld ipari forradalom. Rifkin számára a fosszilis energiák már a múltat jelentik. Ezeknek az anyagoknak az elégetése hajtja előre a klímaváltozást és ezzel a problémával a következő 30 éven belül az emberiségnek mindenképpen szembe kell néznie. A társadalom a harmadik ipari forradalom kezdetén áll és előtérbe kerülhetnek a megújuló, elosztott forrásokból előállított energiák.


A Foundation on Economic Trends nevű szervezet alapítója arra kérte a rendezvényen megjelent menedzsereket és fejlesztőket, hogy az eddigitől eltérő módon gondolkozzanak. A jövő a zöld energiák területén is egyértelműen a nem centralizált létesítményeké. Sokkal fontosabb, hogy sok helyen valósuljon meg az áramtermelés, például egyre több ház tetején legyenek napkollektorok és udvarán álljanak szélkerekek. A Föld minden egyes négyzetcentiméterét ki lehet és ki is kell használni a zöld energiák termelésére és arra kell összpontosítani, hogy az emberek a fel nem használt árammennyiségét visszajuttassák a hálózatokba. Ez utóbbiakat ugyanakkor integrálni kell a különböző szállítási útvonalakba, például az utakba, a sínekbe, de a parkolóhelyekbe is.

A szociológus hozzátette: az informatikusokra vár az a feladat, hogy ennek az új infrastruktúrának az idegrendszerét kifejlesszék. Az energia nagyon hasonlóan viselkedik, mint az információk és az intelligens áramhálózatok a világhálóra hasonlítanak. Kezdetben a PC-n, majd az online hálózatokon keresztüli információcserét sikerült demokratizálni, most pedig az energiaszektoron van a sor. Ezzel párhuzamosan zajlik a 3D-s nyomtatási folyamat demokratizálása. Végül teljesen megújul a logisztika.

Az amerikai szakember biztos abban, hogy ezen az úton haladva sikerül megmenteni a bioszférát és az emberiséget. Ehhez azonban az kell, hogy a felhasználók és a döntéshozók ne nemzetpolitikai szempontok alapján gondolkozzanak, hanem geopolitikai szinten és a különböző határokon átnyúló közösségekre összpontosítsanak. Napjainkban sok állam még szinte büntetésként fogja fel, hogy csökkentenie kell a széndioxid-kibocsátását, ennek a szemléletnek kell megváltoznia.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!