Berta Sándor

Másolás kontra innováció

Az Apple és a Samsung között évek óta húzódó szabadalmi perek túlmutatnak egy egyszerű jogi eljáráson. A tárgyalóteremben és azon kívül is gyakorlatilag az amerikai és az ázsiai szemléletmód csapott össze.

A kaliforniai Apple kontra Samsung per kapcsán azonnal fellángolt a vita az amerikai, európai és az ázsiai szakemberek között. "Az ázsiai gazdaság gyakorlatilag a másolásra és a szellemi tulajdon ellopására épül. Amennyiben valaki ezeket a dolgokat jól uralja és ráadásul - úgy, mint Kínában - még a játékszabályokat sem kell betartania, akkor természetesen tíz év alatt elérhet olyan technológiai fejlődést, amire máshol 40 évet kellett várni. Az ázsiai gazdaság számára a legnagyobb kihívást a hiányzó innovációs erő jelenti. Ahhoz, hogy Ázsia közép- és hosszú távon megnyerhesse a versenyt ki kell találnia, hogy miként válhat másoló gazdasági régióból feltaláló régióvá? Az Egyesült Államokat nem lehet felülmúlni, ha arról van szó, hogy miként valósítsuk meg az ötleteket egy jól működő üzleti modell keretében, de azzal, hogy Ázsiába helyeztük ki a gyártást nagyon sok munkahelyet és know-how-t veszítettünk el" - jelentette ki Robert Atkinson amerikai lobbista.

Seung-Wook Yang, a Hyundai KIA Motors Europe Technical Center GmbH ügyvezető igazgatója szerint viszont nem lehet általánosítani. "Európa sem csak Németországból vagy Görögországból áll, így Ázsia sem csupán Kínát jelenti. A dél-koreai és a japán vállalati kultúra teljesen más. A dél-koreai cégek a technológiai innovációk megvalósításában és továbbfejlesztésében rendkívül gyorsak. A japán társaságok eleinte lehet, hogy másoltak, de arról ismertek, hogy fáradhatatlanul azon dolgoznak, hogy a technológiai fejlődést a részletekig tökéletesítsék és ösztönözzék" - hangsúlyozta Yang.


Kínában kapható iPhone mini nevű termék is

Monika Kircher, az Infineon Ausztria vezetője úgy vélte: nem szabad elfelejteni, hogy az ázsiai piac nélkül sok sikeres európai cég jelenleg nem is létezne. Az természetesen nem kérdés és nem is lehet az, hogy egy vállalkozásnak meg kell védenie a szabadalmait. Ugyan a termékötleteket nagyon könnyen le lehet másolni függetlenül attól, hogy hol születtek meg, azonban a bonyolult gyártási eljárásokkal már más a helyzet. A megoldást az jelenti, ha ezeket az eljárásokat a cégek védik és nem viszik el például Kínába. Pont ez lehet Európa előnye más régiókkal szemben. Ugyanakkor a másolás kapcsán a szakember megjegyezte: "Kétségkívül többre tartják az új találmányokat, még ha kevesebb pénzt is hoznak a konyhára. Viszont másolni lehet kifinomultan is. Ez azt jelenti, hogy megértjük, miként működik egy termék, majd javítunk rajta és bizonyos piacok igényeihez igazítjuk."

Herbert von Bose, az Európai Bizottság ipari technológiai kutatórészlegének vezetője szerint nem szabad kinevetni az ázsiai szakembereket. "Nagyon veszélyes az a szemlélet, hogy mi itt csodálatos kutatómunkát végzünk és ezért mi vagyunk az intelligensek, miközben Ázsiában a buta munkások elvégzik nekünk a betanított munkát. Amennyiben Ázsiát másolási régiónak bélyegezzük meg, akkor igazságtalanul ítéljük meg az ottani gazdaság innovációs képességeit. Természetesen ott is másolnak, de azt is látjuk, hogy sok területen Ázsiai technológiai szempontból vezető pozícióban van és rendkívül nagy mértékben hozzájárul a továbbfejlesztésekhez" - hangsúlyozta von Bose.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • levente68 #126
    http://d24w6bsrhbeh9d.cloudfront.net/photo/5220021_700b.jpg
  • levente68 #125
    E pillanatban az Apple részvény ára: 666.00 dollár.
    ;o)
  • levente68 #124
    "De az is lehet, hogy csak kipróbálták és rájöttek, hogy amaz hiába olcsóbb. "

    Hiszen biztos értenek hozzá...

    Kötve hiszem valamiért.

    Amennyire ők ki képesek használni...


    "Annyira vagyok eplfan mint te Samsungfan."

    A szokásos védekezés, mikor megkérnek egy 'eplfan'-t, ugorjon már ki a ködből ;o)
  • narumon #123
    Elképzelhető bár pont Huawei táblát vett haverom, annak minden porcikáján érezni, hogy egy kínai fostalicska. Borzasztó nehéz, ormótlan, lassú mint a dög, a kijelzője iszonyatosan rossz, betekintési szög minimális, színek fakók - egy szóval minden baja van. Persze lordsithlord szerint legalább lehet bele SD kártyát dugni. Igaz én max 10e forintot adnék érte kb annyit ér, de valami 30 körül adják annyit meg még véletlenül sem ér.
  • caius marius #122
    Ugyanmár... mindketten tudjuk, hogy a választás a két rendszer között főleg inkább az ízlés dolga. Mindkét rendszer kifogástalanul működik. Amikről javarészt itt folyik a vita, az az átlag usert nem is érdekli, sőt fingja sincs róla.
    Szeretve tisztelt képviselőinknek bőven elég lett volna valami huawei tábla. A fosbuk oldalukat azon is tudnák nézni.
  • narumon #121
    De az is lehet, hogy csak kipróbálták és rájöttek, hogy amaz hiába olcsóbb.
    Annyira vagyok eplfan mint te Samsungfan.
    Az országok bírósága már csak ilyen elfogult legtöbb esetben, japánok pl símán lenyúltak 1-2 innovációt attól a cégtől ahol asszony dolgozik, esély sincs japánban ellenük :(
  • caius marius #120
    Ezt csak azért gondolod így mert eplfan vagy. Ha nem az lennél, hidd el máshogy látnád ezt. Egyébként mit gondolsz miért nyerhetett az epl ámerikában? Nem lennék meglepődve ha az esküdtek túlnyomó többségben almát használnának.
    Szerintem meg nem kellett volna belekezdeni ebbe a perbe. Mint minden háborúban, itt is csak vesztesek lesznek...
    De érdekes módon a magyar kormány is ájfosokat rendelt nem pedig guglit. Vajh mi alapján döntötték el, hogy nem jó a gugli occsóér? Szerintem itt is volt egy kis vesztegetés.
    Szal egyik kopó másik eb.
  • narumon #119
    De ez a forum nem erről szól kár is rajta rugózni. Én azt gondolom, hogy a Samsungnak le kellett volna nyelnie a per miatti békát, kifizetni a büntit, kicsit változtatni a telefonon és a kifogásolt dolgokot és akkor még lehetett volna akár szimpatikus vesztes is. Így ez már inkább arroganciának tűnik. Persze várjuk meg, hogy egyáltalán mit fog lépni.
  • narumon #118
    Azért egyelőre nem ilyen nyilvánvalóan. A háttérben biztos vannak susmusok hiszen minden menő cégnél vannak, de az egész más amikor az előtérben vannak és mondjuk meghozott bírósági döntés "símul el" furcsa módon. Ráadásul a Samsung neve ilyen körökben folyamatosan felmerül mint ahogy az irányító családé is, ellentétben a többi céggel.
  • caius marius #117
    Kiemelni egyet ezek közül és azon rugózni, hogy márpedig az a leggonoszabb.
    Persze ezt így szó szerint nem mondtad, de folyton utalsz rá.
    Más.
    Miből gondolod, hogy az apple nem korrumpál mindenkit akit tud?
    Megteszi... Fogadhatsz rá!