Berta Sándor

Intelligens épületek fémjelezhetik a jövő városait

A világ jelenlegi metropoliszait a jövőben a közlekedést és az energiahálózatokat felügyelő, illetve irányító intelligens rendszerek menthetik meg a dugóktól és a komoly fennakadásoktól.

Nicola Millard, a British Telecom elemzője természetesen örül annak, hogy London rendezi meg idén a nyári olimpiai játékokat, de ugyanakkor tisztában van azzal is, hogy az olimpia és az ahhoz tartozó paralimpia miatt a város száz napig a megszokottnál is jóval zsúfoltabb lesz. Mindez azt eredményezheti, hogy tömegközlekedésben fennakadások lehetnek, emiatt az emberek hosszabb idő alatt jutnak majd el a munkahelyeikre és a kialakuló helyzetet a kereskedők is megsínylik.

Azonban nem csak Londont fenyegetik ezek a problémák, hanem gyakorlatilag a világ összes nagyvárosát. A települések folyamatos növekedése ugyanis nem csak lehetőségeket hordoz magában, a folyamatnak nagyon komoly árnyoldalai is vannak. A jövőbeli projektek kapcsán egyre gyakrabban kerül szóba, hogy szükség van az IT-megoldásokra és intelligens épületek kellenek. Az IT-technológiák leginkább a meglévő szűkös erőforrások hatékony kihasználásában segíthetnek: a közlekedés irányításában, a folyamatok előrejelzésében egyre fontosabbak az IT-rendszerek, s ugyanez elmondható a tájékoztatásról is. A hatékony utastájékoztató megoldások megakadályozhatják a dugók kialakulását, hatékonyabbá tehetik a tömegközlekedés megszervezését.


Ezenkívül az IT-technológiák hozzájárulhatnak ahhoz is, hogy jobb legyen az egyes épületek energiafelhasználása. A raktárakban például mozgásérzékelős lámpákat lehet elhelyezni, így csökkenthető az áramfogyasztás. A garázsokban egy külön vezérlőrendszer döntené el a munkatársak érkezési és indulási időpontjai alapján, hogy melyik autót töltik fel energiával. A következő években elterjedhetnek az okos árammérők is.

Megoldást kell találni a rendkívül sokat fogyasztó klímaberendezések problémájára, Helsinkiben és Münchenben már ilyen programokon dolgoznak. A bajor város vezetői azt szeretnék, ha 2030-ban a város épületeinek működéséhez szükséges energia nagy része már megújuló forrásból származna. Mindenesetre az már most látható, hogy az IT-rendszerek a közeljövőben még nagyobb szerepet fognak kapni a városok életében.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Namelesske #4
    Elképzelem ahogy mondják nálunk: Okospotyantós TOI TOI frissítés érkezett.
  • gforce9 #3
    Van egy ilyen régi mondás:

    "Ha az építőipar úgy építene, ahogy a programozók készítik programjaikat, az első jöttment harkály lerombolhatná az egész emberi civilizációt."

    Nehogy bekövetkezzen.
  • lapaleves #2
    mi az it egy mozgásérzékelőben?

    az érkezési sorrend szerinti töltésben sok rációt nem látok.

    1) nem ezen fog múlni hazáig kitart-e a töltés
    2) ha süt a nap töltse mindet, hiszen puffer
    3) ha nem süt a nap egyikre se lesz elég energia.

    mondjuk ahogy haladunk megújuló-telepítés ügyben kábé olyan erről beszélgetni, mintha a mars-űrhajó lakberendezéséről évődnénk. ha jól tudom pölö két hete nullázták németeknél a támogatást.