Berta Sándor

Nem tart az Inteltől az ARM

Bármennyire is népszerűnek számítanak jelenleg az ARM chipjeire épülő megoldások, a brit cég nem feledkezhet meg az Intelről, amely a mobil piacon is szeretné megvetni a lábát és meghatározó szereplővé akar válni.

Bár már áprilisban elrajtolt az Intel első okostelefonja, az ARM mégsem idegeskedik, igaz, egyelőre nincs is miért. "Az Intelnek még némi időre lesz szüksége ahhoz, hogy az okostelefonok piacán beérjen minket. Különösen a fogyasztás tekintetében vagyunk fölényben" - nyilatkozta Noel Hurley, a brit chiptervező cég marketing- és stratégiai ügyekért felelős alelnöke. Az ARM 1990-ben alakult meg az Acorn, az Apple és a VLSI közös vállalataként, időközben azonban független társaság lett és jelen van a tőzsdén is. Bár kizárólag tervezéssel foglalkozik, a megoldásait több tucat gyártó veszi át és készíti el ezek alapján a saját System-on-Chipjeit.

Hurley szerint az ARM és az Intel processzoraira épülő okostelefonok, illetve tábla PC-k összehasonlítása azt mutatja, hogy jelenleg - a fogyasztást tekintve - egyértelműen fölényben vannak. Az Intel számára a konkurenciát nem ők jelentik, hanem a Qualcomm, az Nvidia, a Texas Instruments és a MediaTek. A cég egy szempontból mindenképp előnyben van: hatalmas pénzügyi tartalékokkal rendelkezik, azonban a pénz és a processzorok teljesítménye nem minden.

A szakember hozzátette: bármennyire is lendületesen tör előre az Intel, ők már arra összpontosítanak, hogy a Windows RT megjelenésével előnyös helyzetbe kerülhetnek a táblagépek piacán is. A gyártók ugyanis lehetőséget kapnak arra, hogy az ARM processzorain alapuló termékeket dobjanak ezen a területen is. Vagyis mire az Intel utolérné egy versenyben a vetélytársát, az egy másik piacon ismét előnybe kerül majd.

Az Intel máshol sem áll jól, főként a vállalatok számítógép-vásárlásainak visszaesése miatt rontotta harmadik negyedéves előrejelzéseit. Egymilliárd dollárral alacsonyabb árbevételt vár, mint korábban, a forgalom így valamivel 13 milliárd dollár felett alakulhat. Az Intel úgy érzékeli, hogy a céges megrendelések gyengélkedése mellett már a feltörekvő piacokon is elmarad a várttól a számítógépek értékesítése. A PC-eladásokat az is visszafogja, hogy a magánfelhasználók inkább táblagépekre és okostelefonokra költik a pénzüket. Ez utóbbi a legrosszabbkor, a karácsonyi bevásárlási szezon előtt veti vissza az asztali gépekbe való chipek iránti keresletet. Az Intel júliusban rontotta éves prognózisát: magas egy számjegyű bevételnövekedés helyett már csak 3−5 százalékos pluszt vár. Emögött egyértelműen az amerikai és európai piac gyengesége áll.

Már márciusban arról írtunk, hogy küszöbön áll az ARM kontra Intel háború. Warren East, a brit cég vezérigazgatója viszont azt mondta, hogy még évekig nem lesznek az Intel riválisai. Később kiderült, hogy a brit vállalat nem csak a személyi számítógépek és a szerverek szegmensében szeretne megjelenni, hanem 2014-2015 körül már a mobil PC-k piacának 10-20 százalékát kaparintaná meg. Ezután ismertté vált, hogy a brit vállalkozás két új partnerrel büszkélkedhet, az egyik az AMD, a másik a Globalfoundries.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • narumon #24
  • lordsithlord #23
    Narumon, az észrevételed jogos, de a drágalátos úriember, akinek hozzászólását lereagáltam, mániákusan az Ivy Bridge-es és az ARM procikat hasonlítja össze és ebből hozza ki a falsh adatait. Most meg közölte, hogy egy elavult ARM és a legújabb Intel között van 25% teljesítmény különbség, miközben gyakorlatilag elég régóta azt taglaljuk, hogy az új táblákba Sandy / Ivy Bridge-es procik is kerülhetnek.
  • narumon #22
    Azért most a körtét hasonlítottad az almához. Az ARM egy mobil processzor, tehát az intel mobil termékét hasonlítsd vele össze. Ráadásul az az intel proci amivel hasonlítottad könnyen lehet, hogy 50db A15 ára.
    És akkor vissza a táblákhoz - amire használják arra bőven elég az ARM minek bele egy csúcs intel? Ez csak verz hülyesége. Az emberek 80%-nak még az asztali gépébe is teljesen felesleges egy i7.
    A Need for Speed táblás verziója meg fut az ARM-os táblákon is tökéletesen - tehát ez megint semmit nem mond.

    A lényeg a lényeg, tabletbe egyelőre az intel nagyon úgy néz ki nem tud versenyezni az ARM-mal. Ez lehet, hogy változik a jövőben de jelenleg nem tud életképes alternatívát kínálni. Életképes alatt azt értem, hogy kedvező árú, fogyasztású és teljesítményű CPU-t. Ebből jelenleg az intel csak a teljesítménnyel rendelkezik, és ott sem óriási az előnye. Majd kiderül, hogy Win8 táblával hogy muzsikálnak mert most az is a gond, hogy az oprendszer megeszi a plusz teljesítményét a CPU-nak és akkor már az az előnye is elveszik.
  • zola2000 #21
    Jó, de számolj utána: 50%al nagyobb teljesítményért az intel prociját használva sokkal jobban merül az akksi, és jóval drágább is, azért hogy 3 helyett 2 másodperc alatt nyíljon meg a böngésző.
  • lordsithlord #20
    No, akkor lássuk.

    A korrektség kedvéért vegyük az ARM új üdvöskéjét, a Cortex-A15-öt. Ha már a legújabb procijukat vesszük, illő, hogy az Intelnél ugyanezt tegyük meg. Tehát az ellenfél az Intel® Core™ i7-3920XM proci lesz.

    Mindkettő 4 magos, ez egyezik. De egyből ott egy különbség is: az Intel támogatja a HT technológiát, így virtuálisan plussz 4 magot tud használni. Az ARM erre nem képes.

    Második próba: teljesítmény. Az ARM újdonsága akár 2GHz-re is képes. Szép, bár elég érdekes, hogy még az elődje képes volt akár 3,1GHZ-en is müködni, az új proci már gyengébb ennél. Igen ám, csakhogy az ellenfele ezt egy "picit" megfejeli, ő ugyanis már alap járaton is 2,8GHz-en megy, ehhez ráadásul még támogatja a Turbo Boost technológiát, aminek segítségével a kicsike képes 3,8GHZ-en működni.
    Lássuk a grafikus magot. Az ARM a MALI T600-zal pályázhat a Cortex-A15-nél. Ez egy 4 magos GPU. Valóban, elég erős, de nem erősebb, mint az Intel új GPU-ja, ami képes akár 1,3GHz-en is működni. Emellett az Intel GPU-jában elég sok olyan dolog van, ami a MALI-ban nincs, hogy csak párat említsek, ilyen a Quick Sync Video, a nTru™ 3D Technology, a Wireless Display vagy a Dual Display Capable.

    És alértük a kritikus pontot, amiben nem tagadom, az ARM vezet toronymagasan: a fogyasztás. Ebben valóban, az ARM a jobb, de összegezzük csak, milyen áron: jelentősen gyengébb proci és GPU teljesítmény, kis méretű cache memória, stb. Hosszú lenne a felsorolás.

    Amit azért kapásból lehet látni: az Intel és az ARM új generációs procijai között bizony nem 25% teljesítmény különbség van, hanem még a legszerényebb számítások szerint is közel 50%-kal gyorsabbak az Intel CPU-i. Ha ehhez azt nézzük, hogy milyen plussz lehetőségeik vannak, amik az ARM-nél nem elérhetőek, máris nem annyira sok az a fogyasztásbeli különbség, amit produkálnak.

    Megjegyzem, a Toshiba Portege M780 hibrid gép még 2010-ben jelent meg, i5-ös procival van szerelve és az üzemideje laza 6-7 óra hossza, Mindehhez egy "nagy" 35W fogyasztású i5-ös CPU van benne. Nos a legtöbb tábla a kis fogyasztású ARM procijával nem tud ekkora üzemidőt felmutatni. És mint mondtam, ez egy 2010-es gép, azóta a procik fogyasztása csökkent! Idén kijött az új üdvöske, a Toshiba Satellite U920t, gondolom ez még többet bírhat, hiszen új generációs proci dolgozik benne. Tény, hogy árban más kategória, ezt nem vitatom, de itt első körben a teljesítményt kérdőjelezted meg.


    A tároló helyről: nézz utána, hogy a mai táblákban hogyan van az adattárolás. Ha megnézed, 3 féle memóriát sorolnak fel, System Memory (oprendszeré), Internal Memory (ez a beépített adattárolásra használatos memória) és a harmadik nevére nem emlékszem, de az lényegében a bővítés, azaz a memóriakártya. Ergo minden memórián történik, csak egyfajrta partíciós megoldással. Egyiknél sincs külön meghajtó, szóval nem, nem úgy történik az adattárolás, ahogy én leírtam.

    Inteles táblák nem elég erősek játékra? No, ezt azért az elég szépen megcáfolja, hogy a Win8-as táblát pont egy játékkal lehetett kipróbálni, konkrétan a Need For Speed táblára átírt verziójával. És az bizony csont nélkül ment.
  • narumon #19
    Valahogy még sem sikerül nekik...
  • DjDano #18
    Ha valaki akkor sz Intel képes nagyot alkotni, ha egyszer betalálnak az ARM majd megváltoztatja a véleményét :))
  • sanyicks #17
    "Az intelnek semeddig nem tartana kihoznia egy hasonlót. Fogd a processzorod, és butítsd le, vedd ki belőle az elágazásbecslést, és egyéb nyalánkságokat, csökkentsd a cache-t és kész is vagy."

    jól megmondtad a frankót okoska! De ezt mondd el az inteléknek is mert láthatóan kicsit rosszul sikerült nekik, és így lett a mobil atom, ami nem gyorsabb mint egy arm hanem lassabb, de legalább többet fogyaszt :D
  • Komolytalan #16
    Meg mit látsz a grafikai butításból.
  • zola2000 #15
    Azért azt is nézd, hogy azon a xar arm procin is nálam az olcsó 40ks telefonomon már xbox1 átiratok futnak android alatt 3 collon (de minek).