Berta Sándor

Küszöbön áll az ARM kontra Intel háború

Az Intel éveken keresztül piacvezető volt a processzorok területén. Az okostelefonok és a táblagépek megjelenése azonban mindent megváltoztatott. Egy új kihívó tűnt fel a színen: az ARM, amelyet még a Microsoft sem tud megkerülni.

Az ARM néhány év alatt bámulatos fejlődésen ment keresztül. Napjainkban már a mobiltelefonok 95 százalékában működik ARM fejlesztésű chip. Az ARM vezetője a 49 éves Warren East, aki meglehetősen magabiztos és ezen nem is lehet csodálkozni, a brit vállalat ugyanis eljutott oda, hogy az Intel első számú kihívójává lépett elő. "A világ változik" - szögezte le szűkszavúan. Szavaival arra utal, hogy az Intel a múltba tekint, ők viszont a jövőbe.

Első ránézésre a két piaci szereplő közötti küzdelem olyan, mint Dávid és Góliát harca: esélytelen. Az ARM forgalma tavaly 785 millió dollár volt, az Intelé 54 milliárd dollár. A brit vállalatnak 2000 alkalmazottja van, az Intelnek 100 000. S mégis az elmúlt hónapok az ARM sikereiről szóltak, a brit társaság megkerülhetetlen tényező lett az okostelefonok piacán. Chipjei egyaránt megtalálhatók az Apple iPhone és iPad készülékeiben éppúgy, mint a Samsung vagy a Huawei termékeiben. De ezenkívül ARM processzorok működnek több millió kávéfőzőben, mosógépben, fejhallgatóban, kamerában és nyomtatóban is.


Napjaink apró kütyüinek jórészét az ARM által fejlesztett chip müködteti

"A Microsoft bejelentése számunkra kehetővé teszi a belépést a notebookpiacra. Arra számítunk, hogy a chipjeinket támogató első windowsos eszközök az év végén jelennek meg" - jelentette ki Warren East. Az üzletember ugyanakkor némileg bizonytalan is, hiszen senki sem tudja, miként fogadják majd a fejlesztők az új platformot, hajlandók lesznek-e elkészíteni szoftvereik új verzióit. Ennek ellenére az ARM már komoly fenyegetés az Intel számára. A siker titka az, hogy az ARM nem gyárt, csak tervez, majd ezeket a licenceket eladja az olyan óriásoknak, mint a Samsung, a Texas Instruments, az Nvidia vagy a Qualcomm. A szigetországi vállalkozás tulajdonában jelenleg körülbelül 9000 licenc van és ezek alapján közel 300 társaság készít chipeket.

"Ezek a gyártók hozzáteszik a maguk innovációit és egymással is versenyeznek. Így ezek a platformok egymástól is különböznek, de mindegyik alapját a licenceink jelentik. Úgy gondoljuk, hogy az üzleti modellünk felel meg a legjobban a piac jövőbeli fejlődése szempontjából. Az Intel mostani megoldásai jóval versenyképesebbek a két évvel ezelőtti ajánlatoknál, ugyanakkor egy vagy két chipgenerációval el vannak maradva tőlünk. Felzárkóznak, de mindig egyre magasabbra tesszük a mércét" - emelte ki a chiptervező cég első embere.

Miközben az Intel a PC-gyártóktól akár 150 dollárt is elkérhet egy processzorért, addig az okostelefonok és a táblagépek piacán a Qualcomm, az Nvidia vagy a Texas Instruments 25-30 dollárért árulja a chipjeit. Ezek a processzorok olcsóbbak, mivel erős verseny van. Mindez szokatlan helyzet az Intel számára. Amennyiben az ARM megjelenne a PC-piacon, úgy nőne a nyomás a konszernen, hiszen az AMD mellett egy újabb szereplővel kellene megküzdenie és kénytelen lenne mérsékelni az árait.

Warren East tavaly januárban úgy nyilatkozott, hogy a legnagyobb fenyegetést jelenleg rájuk az önelégültség jelentheti. 2011 márciusában vált ismertté, hogy a brit cég és a Microsoft közösen tervez processzorokat, majd tavaly júniusban már arról olvashattunk, hogy a vállalat 50 százalékos részesedésre törekszik a mobil számítástechnikai piacon. A brit chiptervező a tavalyi esztendő harmadik negyedévében több mint a kétszeresére növelte a nyereségét és egyre több céggel tud licencmegállapodásokat kötni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • lordsithlord #61
    Azért jó lett volna, ha a cikk írója azt is leírja, hogy ez a hír csak bizonyos platformokra igaz.

    Az ARM-nek valóban 2 területen vannak esélyei az Intel-lel szemben: a netbook és a tablet piacon. Ezen a két területen a legfőbb célkitűzés a minél kisebb fogyasztás úgy, hogy a teljesítményt lehető legmagasabb szinten tartják. Fogyasztás tekintetében valóban, az ARM toronymagasan vezet az Intel és az AMD előtt, azonban teljesítményben messze el vannak maradva. Akadnak ugyan olyan hírek, melyek szerint most a teljesítményre is gyúrnak, de attól még messze vannak, hogy az ő procijaik beelőzzék a PC piacon a 2 nagyot.

    Ergo valóban, a tablet és a netbook piacot át tudják esetleg venni, mivel ennél a két készüléktípusnál elég fontos az üzemidő és senki nem vár el komolyabb dolgokat tőlük, tehát elegendő lehet az ARM procik teljesítménye, de egy noti vagy egy asztali gép már egészen más tészta, azokba még nem versenyképes a jelenlegi technikájuk.
  • Laza #60
    Mondjuk az MS és az ARM közös projektje még igen messze áll attól, hogy meghódítsa a PC piacot.
    Az, hogy a Win8 (azaz Windows on ARM) futni fog ARM architektúrán, még semmit sem jelent ... főleg annak tudatában, hogy ARM környezetben nem kapunk majd mást, mint egy újabb okostelefon oprendszert, ami a szokásos megkötésekkel lesz csak használható, és amin a Win8-ra írt programok sem fognak futni.
    Még az hiányzik, hogy a végén átálljunk a PC-kkel is az okostelefon rendszerekre ... na az a PC halála lenne :)
    Pedig az MS most arra bátorítja a fejlesztőket, hogy inkább a Win on ARM fejlesztői környezetében készítsék el a programjaikat, mert az kompatibilis lesz a Win8-al is.
  • narumon #59
    Apu kezdődik...
  • usersg #58
    "Nem is erről beszélünk, hanem a rengeteg másik feladatról ahol bőven elég ez a teljesítmény is."

    Így van, a mobil telefonok pont ilyenek.


    "(Visszakerülünk oda mint a PC vitánál, hogy szerinted mindenkinek egy csúcs PC kell otthonra)"

    Azért 2012 -ben ne egy telefon teljesítménye legyen már a mérvadó. Az pár dologra jó, de túl sokra nem. Én nem látom ezt a nagy intel elleni háborút. Ez csak felkapott téma a hülye Ipad miatt, ami ugye szintén egy felkapott téma. Elég régóta mindenféle eszközben van ARM alapú cpu, mégsem volt odáig senki sem tőle ennyire. Most a divatcikkek behozták a köztudatba, és az ilyen forumokon sokan túlértékelik.

    Ugyanúgy, ahogy a gpu -s felhasználási lehetőségeket is. Évek óta hallgatjuk hogy ennyi meg annyi gigaflops, de egy értelmes programot nem írt még rá senki, mert a felépítése egyszerűen nem alkalmas a széles körű alkalmazásra. Még a videó kódolás terén sem sikerült semmi igazi eredményt elérni. Duma van, meg marketing, eredmény meg sehol.

    Szóval nincs itt semmilyen ARM háború.
  • sanyicks #57
    arról nem is beszélve hogy a medfield drágább is jóval.
  • sanyicks #56
    nem tudom mit verik magukat az intel fanboyok. Adott a medfield. mindössze 25%-al gyorsabb mint egy kifutóban lévő arm, de 2-3x annyit fogyaszt. Ez sajnos egy híg fos. Ahogy kijönnek az új generációs armok gyorsabb sem lesz az intel csak a fogyasztása lesz nagyobb :)
  • Komolytalan #55
    Na ja, de ha az intel csak 10% árrést alkalmazna, akkor is 2-3x annyi bevételhez jutna ebből is, mint az ARM.
  • Komolytalan #54
    A valós 64 bit az 4x tranzisztorszám, az érintett területeken - nyilván cache nem, de vezérlés, aritmetika igen, szóval ARMnál ez ténylegesen közel 4x méret, 4x fogyasztás volna.
  • coolbboy83 #53
    Lesznek még meglepetések processzor terén.... Az intel hatalmasat fog szopni a hulladég "GPU"-k miatt amiket kiad, hiába erős a CPU-ja...
    Teljesen érthető, hogy miért nem kapott anno az NVidia x86 licenszt :-)

    Az hogy ki vehet meg kit, az részletkérdés.... akár megvehetné Apple az Intelt és az AMD-t is egyben.... Nem ez a kérdés, hanem hogy ki milyen irányba viszi a dolgokat... Egy chip megtervezése évekig is tarthat, az Intel késve kezdett reagálni a mobilpiacra, de nem azt jelenti hogy nem sikerülhet nekik.

    Az ARM már 2 éve tervezte, hogy valami 64 bites cuccot csinál desktopra, nyilván még nincs kész.... és ki tudja milyen lesz ?

    Tudja valaki, hogy a konzolokba (új XBox és PS4) mik lesznek ? Mert hogy nem Intel az tuti.... megint valami spéci egyedi IBM cucc, esetleg MIPS ?
  • narumon #52
    "1 dollárt processzoronként. Talán kiköhögné valahogy..."

    Nem az a kérdés, hogy mennyit, hanem, hogy ezzel megint az ARM jutna bevételhez.