Berta Sándor

Még évekig nem riválisa az Intelnek az ARM

Az Intel legnagyobb riválisának számító brit chiptervező cég vezetője igyekszik továbbra is realista maradni és pontosan tudja, hogy az áttörés nem a közeljövőben fog bekövetkezni.

"Nem áltatom magam, csak évek múlva tudunk majd versenyre kelni az Intellel" - jelentette ki Warren East, az ARM vezérigazgatója. Tehát igyekezett lehűteni a vállalat előretörése kapcsán erősödő várakozásokat, és egyúttal azt is közölte: lehetséges, hogy el tudnak hódítani piaci részesedést az asztali számítógépek piacán az Inteltől, de ez közel sem gyorsan fog megvalósulni.

"A legfontosabb lépés mindenesetre megtörtént" - utalt East a Microsofttal kötött együttműködésre. Ugyanakkor hiába jelenik majd meg a Windows 8-ból egy ARM processzorokra optimalizált változat, a szoftveres támogatás területén bőven van még tennivalójuk. Az ARM vezérigazgatója visszautasította azokat a korábbi kritikákat, miszerint a termékeik korlátozott teljesítményűek lennének. Azzal vágott vissza, hogy ha egy ARM CPU-t ugyanolyan órajelen járatnának, mint egy Intel processzort, akkor az előbbi sokkal nagyobb teljesítményre képes, vagyis nincsenek teljesítménykorlátozó tényezők a technológiájuk számára.

East kitért azokra a visszatérő pletykákra is, hogy az Apple hamarosan felvásárolhatja a vállalatot. A kaliforniai konszern évek óta az ARM megoldásait alkalmazza az iPhone és az iPad készülékeiben, így nem sok értelme lenne egy felvásárlásnak. "Mi alig tízmillió dollárért bárki számára licenceljük a technológiáinkat, miért kellene az Apple vezetőinek ezerszer többet fizetniük azért, hogy hozzájuk jussanak? Egy tőzsdén bejegyzett cég vezetőjeként ugyanakkor köteles vagyok azzal is foglalkozni, hogy a részvényeseink is elégedettek legyenek. Vagyis, ha valóban jönne egy őrült és irracionálisan sok pénzt kínálna a társaságért, akkor a részvényesek alighanem azt kérdeznék: miért ne?"

Warren East már tavaly januárban leszögezte, hogy a legnagyobb fenyegetést jelenleg rájuk nézve az önelégültség jelentheti. A cég ugyanakkor nagyon ambíciózus célokat tűzött ki maga elé, 2015-ig szeretne például 50 százalékos részesedést szerezni a mobil számítástechnikai piacon. Márciusban azt írtuk, hogy küszöbön áll az ARM kontra Intel háború. A legújabb pénzügyi eredmények egyébként azt bizonyítják, hogy az ARM kihasználta a kedvező piaci tendenciákat és hozni fogja a 860 millió dolláros várt éves profitot is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sliders #1
    Az Intel a büdös életben nem fogja hagyni, hogy beelőzzék. Nagyon is rajta vannak a szeren ami az ARM vetélytársát illeti. 2-3 év és újra proci verseny lesz.