Berta Sándor

A Windows 8 a 32 bites programok végét jelenti

A Gartner piackutató cég elemzői úgy vélik, hogy a Windows 8 megjelenése egyben a 32 bites szoftverek végének a kezdetét jelentheti. A WinNT alkalmazásokat felválthatják a Windows Runtime (WinRT) alapú programok.

A cég szakértői szerint az új WinRT platform segítségével a Microsoft biztosíthatja a helyét és a jövőjét a mobil eszközökön. Ugyanakkor a helyzet közel sem egyszerű, hiszen a következő 10 évben egyáltalán nem fognak eltűnni a Win32 alkalmazások, ezeket fogja alkalmazni ugyanis a felhasználók jelentős része. Hasonló lesz a helyzet a szervereknél is, ahol szintén nem lehet majd lemondani a WinNT-s szoftverekről.

A piackutató cég arra számít, hogy a Windows Asztal és a hagyományos programok jelentősége a jövőben csökkenni fog, s ezzel párhuzamosan egyre inkább az új Metro-felület kerül majd előtérbe. Ugyan a Microsoft továbbra is támogatja majd a Win32-t, de a fejlesztőknek a WinRT használatát fogja javasolni. A vállalatoknak évekre lesz szükségük ahhoz, hogy a szoftverek területén átálljanak a WinRT modellre, a Gartner becslése alapján legalább öt évbe kerül, míg a Metro-alkalmazások minden területen elterjednek.

"A Windows 8 több mint egy nagy frissítés, ez egy technológiaváltás. Ilyen váltásokat nem túl gyakran élünk meg. A Microsoft kliens operációs rendszereit érintő egyetlen ilyen jellegű lépés az volt, amikor a DOS-ról átváltottunk Windows-NT technológiákra. Az a folyamat 1993-ban kezdődött, nyolc éven át tartott és a Windows XP 2001-es bevezetésével ért véget" - jelentette ki Steve Kleynhaus, a Gartner alelnöke. Azok a cégek, amelyek 2015-ig váltanak a Windows 8-ra, alighanem továbbra is az asztali szoftvereket és böngészőket fogják használni. Ez 2020-ra változhat meg, akkor a munkaidőnek kevesebb, mint a 10 százalékát töltik majd az emberek a Metro-felületen kívül. Hosszú távon azonban a Win32 asztali programokat már csak a virtuális környezetek segítségével fogják futtatni.

A Windows 8 kifejlesztésével a Microsoft a változó világra reagált, amelyben ugyan a PC továbbra is egy fontos elemet jelent, de nem az egyetlen olyan megoldás, amelynek a segítségével a felhasználók hozzáférhetnek a szolgáltatásokhoz és az alkalmazásokhoz. Sok embernél már most is az okostelefonok és a táblagépek számítanak első számú eszköznek, s ezeken a termékeken gyakran már most sincsenek Microsoft-szoftverek. Egy ilyen környezethez a redmondi vállalatnak is alkalmazkodnia kell és egy olyan platformra kell váltania, amely lehetővé teszi az újszerű alkalmazások használatát. A cég reagált a piaci versenyre és nem csak a készülékei dizájnját tartotta szem előtt, hanem azok architektúráját is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • haxy27 #86
    Az egész win 8 úgy szar ahogy van. Ez mindenre jó csak asztali gépre nem.
    1 hét után inkább maradok win 7 nél.
  • sanyicks #85
    "Valami ilyesmit olvastam valahol. Pedig az zabálja a procit rendesen, a natív gépi-kódhoz képest (ASM/C#/C++ és társai), ha jól sejtem."

    Ezt benézted, mert a C# gyak a java koppintása... az egész virtuális gépen megy. .net keretrendszer a jre megfelelője.

    Egyébként a legtöbb esetben már a vm kód megközelíti a natív kód sebességét, sőt, néhány esetben gyorsabb is lehet, mert a vm futás közben optimalizálja a kódot a futási körülményeknek megfelelően. Na meg például mivel minden tud mindenről, sokszor nem is vizsgál változót, mivel tudja hogy nem változott, és azt is hogy mikor változik. Míg a gépi kód statikus, az mindig ugyanúgy megy, újra és újra megcsinál mindent, nem is tud a körülményekhez alkalmazkodni.
  • llax #84
    Egy hangos eszmefuttatás kezdete...

    Az eddigiek alapján úgy tűnik, hogy tabletekre nagyon is jó lehet a Win8.
    De azért ha jobban végiggondoljuk a dolgot: Mi is tartotta a Windows-nál az embereket???
    A jól megszokott alkalmazások. Amik x86-os gépi kódra és Win32(64) API-ra íródtak. Tehát nem lehet tabletre vinni azokat. Vagy WinRT-re készítik az új verziókat, de akkor a korábbi Windows-okat használókat veszítik el, vagy párhuzamosan visznek egy gépi kódú és egy WinRT-re készített változatot. A kettő között sokkal több különbség van, mint Win és Linux verzió között, sokkal több erőforrást igényel a két változat párhuzamos fejlesztése. Viszont WinRT és Dalvik között már közel nincs akkora szakadék, mint Win32 és WinRT között. Ha már nekiállnak WinRT (így nem x86 függő, hanem egyfajta keretrendszerben futó) verziót készíteni, akkor már viszonylag kevés plusz munkával jöhet vele együtt a Dalvik változat is.
    Ha jön az eddig Win only alkalmazás Dalvik-ra is, akkor az MS ezzel a húzással kivágta maga alatt a fát...

    Miért is???

    Az alkalmazások Windows függősége csökkenhet, az eddigieknél sokkal nagyobb arányban jöhetnek a multiplatform/multiOS progik.

    Desktop-on (+laptop) már vitattuk a témát, elsöprő siker nem várható, nagyobbrészt OEM-ként terjedése valószínűsíthető, mint történt ahogy Vista esetében is. A csökkenő PC eladások nincsenek jó hatással az OEM szoftver eladásokra...

    Telón a WP7.x sem hozott áttörést, komoly sikerhez meg kellene sokszorozni az eladásokat, az viszont csak filléres licenszdíj mellett jöhetne szóba. Néhányszor 10 dolcsi díj a középkategóriába sem igazán fér be, a "tucatáru" kategóriában kizárt. A piac nagy része a bejáratott Android-é marad, hacsak nem jön másik "ingyenes" vetélytárs. Egyedül a tömegek számára borsos árúnak számító csúcskategóriában lehet keresni valója, ott akár jól is szerepelhet. De az összes okostelóhoz képest a piaci részesedés parányi marad.

    Tableten egy olyan mezőnybe kell beszállnia, amelyben sok rés nem maradt: a felsőházat elsősorban az iOS bérelte ki, az árérzékeny szegmens egyértelműen az Android-é. Ha a fentebbi eszmefuttatásom csak részben is bejön, akkor az árérzékeny szegmensben (a vevők nagy többsége) MS mértékű licenszdíjak és egy, már bejáratott, megszokott rendszer (Android) mellett kérdéses a sikere...

    Mindezektől függetlenül még bőven nyereséges lehet a MS számára, de hogy közel nem fog úgy terjedni, mint az eddigi Windows-ok, abban biztosak lehetünk...

    Egy hangos eszmefuttatás vége...
  • llax #83
    "Pedig az zabálja a procit rendesen, a natív gépi-kódhoz képest"

    Ahogy Android-on a Dalvik vm is. Vagy ahogy minden oprendszeren a Flash Player is.
    Sok "hétköznapi" alkalmazáshoz megfelel, de CAD, profi grafika/video és társaik nem WinRT-re valók (ahogy táblára sem igazán), azok továbbra is maradnak Win32(64) API-nál. Játékoknál nem tudom mi a helyzet, de gondolom ha számít nekik, hogy min. Vista/Win7 (akár Win2k/XP) kompatibilisek is legyenek, akkor biztosan nem kezdik átírni WinRT-re, főleg azokat nem, amikhez a tabletek hardvere amúgy is kevés.


    "Csak egy kis registry-hack, és kész. Bár melyeknél működik, pontosan nem tudom."

    Ha MS-tól származó levelezőprogramot használsz, nem kell semmi hack, default tudja.
  • kjhun #82
    Nesze neked felhő, ezért kell ennyire erőltetni?? Ha nincs, akkor már bezzeg gáz, ha nem éred el az ott tárolt doksikat. Elég neki egy kis vihar is.

    felhok-gyoztek-le-a-felhot

    Ez a Win 8 hogy fog szerepelni, a megjelenés után, az jó kérdés. A WinRT-s programok, azok hogy vannak megírva?? 1 db fájlból fog álln(i/ak), mint a *.gadget fájlok? A szokványos fájl/mappa-struktúrát is fel akarják számolni ezzel, az alkalmazásoknál? Meg flash-hez/java-hoz hasonló módon vannak megírva, ezek a WinRT-s progik?? Valami ilyesmit olvastam valahol. Pedig az zabálja a procit rendesen, a natív gépi-kódhoz képest (ASM/C#/C++ és társai), ha jól sejtem.

    #28: ...mutatni fogja hány olvasatlan mailod van...

    Ezt, már az XP is tudja, már a bejelentkező-képernyőn is kiírja. hogy mennyi olvasatlan leveled van. Csak egy kis registry-hack, és kész. Bár melyeknél működik, pontosan nem tudom.
  • nextman #81
    Szerintem minden szituacioban kenyelmes. Kitamasztva, dokkolva, olben, kezben is.:)
    Szerintem ami kenyelmetlen, ha egy notebookot tartasz az oledben, vagy ha egy iroasztalnal kell mereven ulnod az asztali gep elott.

    Nem az lenne termeszetes, hanem az, hogy csak azert mondjak, mert meg nem probaltak. Mennyit volt a kezedben, 20 percet?
  • narumon #80
    Bár nem nekem írtad de azért én is visszakérdeznék. Azért mert neked nem kényelmes senkinek sem az?
    Nekem roppant kényelmes, hogy megfogom az egyik kezemben a másikkal meg használom, sőt két kézzel fogva én kényelmesen tudok rajta gépelni is.
  • narumon #79
    "de ettől még igen is lehet kényelmesebb a tabletes megoldás is .."

    Ezt nem értem. Akkor a végén rábólintottál arra amit írtam?
  • usersg #78
    Akinek nincs, annak azért nincs, mert nem kell neki. Vagy erre nem gondoltál? Az lenne a természetes hogy mindenkinek van?
    Nekem volt eleget a kezemben ahhoz, hogy tudjam nem kell. Ha bal kézben fogom, egy kézzel nem tudok rajta csak rámutatni valamire. Ha írni akarok, le kell tennem. Ölben kényelmetlen, felé kell hajolni. Asztalon kényelmetlen, szintén felé kell hajolni, és a betekintési szög miatt még jobban mint az előbbi esetben. Így lehet rajta gépelni, de szintén kényelmetlenül, mert ótvar a virtuális billentyűzet. Ha kitámasztom az asztalra, akkor már nem lehet rajta gépelni, akkor dokkoló kell, meg billentyűzet. Ilyenkor kapok egy "gagyi laptopot" egy vagon pénzért. De mire is jó ez akkor? Mert így semmire. Hogy lesz ez kényelmes? Mondj egy szituációt amikor ez kényelmes.
  • Inquisitor #77
    Ez így ebben a formában hülyeség. Valóban ha egy weboldalt megkarsz nézni egy az egyben, akkor így is van. Erre van két nyilvánvaló megoldás, amiket jelen sorok írója sem szeret, de tényleg segít a kis kijelzőn.
    Megnyitod vagy te magad, vagy az oldal átirányít annak mobil verziójára, ahol eleve mobil képernyőhöz van tördelve az anyag.
    A másik megoldás böngésző függő, a böngésző automatice áttördeli a weboldalt, hogy megtekinthető legyen a telefonon.
    Van egy olyan megoldás, hogy ha Google keresőn keresztül nyitod meg az oldalt, maga a kereső(!) felajánlja az áttördelést.
    Mint írtam én "konzervatív" kocka vagyok és sem a telefonos, sem a tabletes megoldás nem fekszik, de ettől még igen is lehet kényelmesebb a tabletes megoldás is ...