Berta Sándor

Drága lesz a Windows RT licence

A Microsoft szeretné, ha a Windows 8 jó piaci pozíciókat szerezne a tábla PC-k piacán, azonban a viszonylag magas licencköltség ezt megakadályozhatja.

A nyárra elkészülő Windows 8 négy változatban lesz kapható, ezek egyike lesz a kifejezetten a táblagépekre optimalizált Windows RT. A VR-Zone tudósítása szerint a Windows RT licencdíja 80 és 95 dollár között változik majd, mely árat az ázsiai IT-oldalnak számos cég képviselője megerősítette a Computex kiállításon. A vállalatok képviselői a leggyakrabban 85 dolláros árat emlegettek, habár korábban 35 dolláros licencdíjról szóltak a hírek.

Amennyiben az információ igaznak bizonyulnak, úgy ez azt jelentené, hogy a Windows RT-s készülékek - az árukat tekintve - semmiképpen sem tudnának versenyezni az Androidos, ARM processzoros modellekkel, az Android licencköltsége ugyanis töredéke ennek az összegnek, s akkor az egyéb szempontokat (teljesítmény, fogyasztás, üzemidő, elérhető alkalmazások) még szóba sem kerültek. A Microsoft tehát meglehetősen nehéz helyzetbe hozza nem csak a partnereit, hanem saját magát is, azaz nagy feladat lesz a Windows RT elterjedésének biztosítása.


A Neowin ugyanakkor rámutatott, hogy miközben az Androidos táblagépek árstratégiája az agresszív csökkenés irányába mutat, addig nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy az Apple megengedheti magának, hogy tartsa az iPad árát, a készülék ugyanis még így is kelendő.

Az ázsiai gyártók már idén januárban amiatt aggódtak, hogy a Microsoft és az Intel által kért túlzottan magas licencdíjak miatt drágák lesznek az Intel processzoros Windows 8-as táblagépek, ezért azt kérték a Microsofttól, hogy csökkentse a Windows 8 árát, míg az Inteltől a processzorárak mérséklését várják. A két társaság azonban elzárkózott ettől, mivel úgy vélték, hogy ez a lépés ugyan hozzájárulhatna piaci részesedésük növeléséhez, viszont egyúttal negatívan befolyásolná az egyes termékeik után befolyó nyereségüket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • a_n_d_r_e_w #21
    Javits ki ha tevedek, de az ARMon futo rendszereken csak a metro framework lesz elerheto, csak a metros alkalmazasok fognak ugyanugy futni, es az ablakoknak csak ket allapota van, a fullscreen es a semmilyen. Ha nem igy van, akkor elnezest, de igy csak egyszeru parasztvakitas a kozos platform...
  • kakamatyi123 #20
    Minden arm-ra forditott program ugyanugy fut mint az x86-os megfeleloje... Sot, ha nem C++-ba irod, hanem Managelt kodban vagy JS+Html5-ben, akkor ujra sem kell forditani...

    RT-n is tudsz ablakkezelest csinalni, nem tart vissza senki, tied a FULLSCREEN:)

    Jahogy nem a jo oreg Win32 API-val tudsz ablakkezelest csinalni, hanem meg kell tanulni a WinRT API-t, ez a bajod...

    Hat az innovacionak ara van, baratom, haladni kell a korral:)
  • a_n_d_r_e_w #19
    Lesz ket hasonlo rendszer, hasonlo funkcionalitassal es nehany kozos appal. Messze nem egyazon rendszer. Ha RT-n tudok majd rendes ablakkezelest csinalni es minden arm-ra forditott program ugyanugy fut mint az x86-os megfeleloje, akkor beszelhetunk egyazon rendszerrol. Addig csak marketing bullshit.
  • lordsithlord #18
    Pont az a MS politika, hogy egyazon rendszer fog minden eszközön futni, így könnyű lesz átfedéseket csinálni a programok és appok között. Pont ez a lényege a közös platformnak, hogy az MS a gyakran használt programok mobil verzióit is elkészítené, így ugyanazokkal az adatokkal, amikkel otthon dolgozik a felhasználó, a tabletjén vagy a mobilján is fog majd tudni mindenféle konvertálás és egyéb macerás művelet nélkül dolgozni. A bemutatók is pontosan erre épülnek, igaz, jelenleg még elég korlátozott azon appok listája, amiknek van PC-s és hordozható készülékre szánt verziója, de ezt folyamatosan bővítik. Már most közel 5ezer ilyen alkalmazás létezik és a tervek szerint mire kijön a Win8 (október környéke) ezt a számot a többszörösére akarják növelni (lényegében egy ugyanolyan marketet akarnak csinálni, mint a vetélytársaik tették).

    Szóval tévedés, hogy köze nem lesz a különböző Win8 kiadásoknak, mivel pont arról szól a dolog, hogy egységes rendszer legyen minden eszközön.
  • BlackVoid #17
    Az Apple nem is drága, a prémium gépek között még olcsó is.
    Minőségi 10 inch körüli táblák között az iPad nem drága. (Most a 3-as kicsit igen, de az annyival veri is a konkurrenciát).
  • mortep #16
    @J666: Az egere és a billentyűzete... ha az M$ csak hardvereket gyártana, akkor lehet hogy akár kedvelném is őket
  • Namelesske #15
    Szar is drága is. Jó kis kombó.
  • sola #14
    A $85 csak a WinRT licencdíjért tényleg elég húzós és még ráadásul a WinRT-s gépek, amúgy is sokkal drágábbak lesznek, mert az MS nagyon kemény minimum hw követelményeket támasztott (Mondjuk ezek kellenek is majd ahhoz, hogy az Office legalább elvánszorogjon az ARM-os gépeken).

    Az MS ezzel kizárólag a high-end szegmensbe tudja pozícionálni magát, ezek a gépek bajosan lesznek 4-500 dolcsi alatt (csak tablet, dokkoló még 150). Itt viszont már uralja a piacot az iPad és nehéz lesz kitúrni. Ráadásul itt versenyeznek még a Transformer Prime kategóriájú high-end Android tabletek is, amik azért bőven versenyképesek lesznek ezzel az árral.

    Azaz az olcsóbb szegmens mindenestül megmarad az Android-nak. És idén már nagyon profi kis cuccokat lehet majd venni a kínaiaktól. Nyár vége felé már 150-200 dolcsiért megveszed tőlük a kétmagos Cortex-A9-es tabletet 1GB RAM-al és 10"-os IPS képernyővel. Ezek a konfigok pedig nagyon fognak menni, mert ezek már tényleg gyors gépek lesznek Android ICS-el.

    Összességében gőzöm sincs, hogyan akar a Microsoft ezzel a stratégiával sok gépet eladni.
  • sola #13
    @Karesz
    A WinRT az ARM-os gépekre való, semmilyen hagyományos Windows programot nem fog tudni futtatni. Ez alól az egyetlen kivétel az Office, aminek valamilyen verziója jön majd ezeken a gépeken alapból (én azt gyanítom, hogy valami nagyon keményen lebutított verzió lesz).

    A WinRT és a Win8 között csak a Metro-s alkalmazások lesznek közösek, ebből van vagy 3 darab jelenleg. (ezeket hívják lenézően csempéseknek, tényleg baromi rondák) Később valószínűleg lesz több is de ehhez azért kell majd 1-2 év hogy az Android-hoz legalább látótávolságban felzárkózzon.
  • Pharaoh #12
    Sok közük nem lesz egymáshoz, de lesznek x86-os tabletek is, amin nem RT, hanem rendes Win8 fog futni