86
 • haxy27
  #86
  Az egész win 8 úgy szar ahogy van. Ez mindenre jó csak asztali gépre nem.
  1 hét után inkább maradok win 7 nél.
 • sanyicks
  #85
  "Valami ilyesmit olvastam valahol. Pedig az zabálja a procit rendesen, a natív gépi-kódhoz képest (ASM/C#/C++ és társai), ha jól sejtem."

  Ezt benézted, mert a C# gyak a java koppintása... az egész virtuális gépen megy. .net keretrendszer a jre megfelelője.

  Egyébként a legtöbb esetben már a vm kód megközelíti a natív kód sebességét, sőt, néhány esetben gyorsabb is lehet, mert a vm futás közben optimalizálja a kódot a futási körülményeknek megfelelően. Na meg például mivel minden tud mindenről, sokszor nem is vizsgál változót, mivel tudja hogy nem változott, és azt is hogy mikor változik. Míg a gépi kód statikus, az mindig ugyanúgy megy, újra és újra megcsinál mindent, nem is tud a körülményekhez alkalmazkodni.
 • llax
  #84
  Egy hangos eszmefuttatás kezdete...

  Az eddigiek alapján úgy tűnik, hogy tabletekre nagyon is jó lehet a Win8.
  De azért ha jobban végiggondoljuk a dolgot: Mi is tartotta a Windows-nál az embereket???
  A jól megszokott alkalmazások. Amik x86-os gépi kódra és Win32(64) API-ra íródtak. Tehát nem lehet tabletre vinni azokat. Vagy WinRT-re készítik az új verziókat, de akkor a korábbi Windows-okat használókat veszítik el, vagy párhuzamosan visznek egy gépi kódú és egy WinRT-re készített változatot. A kettő között sokkal több különbség van, mint Win és Linux verzió között, sokkal több erőforrást igényel a két változat párhuzamos fejlesztése. Viszont WinRT és Dalvik között már közel nincs akkora szakadék, mint Win32 és WinRT között. Ha már nekiállnak WinRT (így nem x86 függő, hanem egyfajta keretrendszerben futó) verziót készíteni, akkor már viszonylag kevés plusz munkával jöhet vele együtt a Dalvik változat is.
  Ha jön az eddig Win only alkalmazás Dalvik-ra is, akkor az MS ezzel a húzással kivágta maga alatt a fát...

  Miért is???

  Az alkalmazások Windows függősége csökkenhet, az eddigieknél sokkal nagyobb arányban jöhetnek a multiplatform/multiOS progik.

  Desktop-on (+laptop) már vitattuk a témát, elsöprő siker nem várható, nagyobbrészt OEM-ként terjedése valószínűsíthető, mint történt ahogy Vista esetében is. A csökkenő PC eladások nincsenek jó hatással az OEM szoftver eladásokra...

  Telón a WP7.x sem hozott áttörést, komoly sikerhez meg kellene sokszorozni az eladásokat, az viszont csak filléres licenszdíj mellett jöhetne szóba. Néhányszor 10 dolcsi díj a középkategóriába sem igazán fér be, a "tucatáru" kategóriában kizárt. A piac nagy része a bejáratott Android-é marad, hacsak nem jön másik "ingyenes" vetélytárs. Egyedül a tömegek számára borsos árúnak számító csúcskategóriában lehet keresni valója, ott akár jól is szerepelhet. De az összes okostelóhoz képest a piaci részesedés parányi marad.

  Tableten egy olyan mezőnybe kell beszállnia, amelyben sok rés nem maradt: a felsőházat elsősorban az iOS bérelte ki, az árérzékeny szegmens egyértelműen az Android-é. Ha a fentebbi eszmefuttatásom csak részben is bejön, akkor az árérzékeny szegmensben (a vevők nagy többsége) MS mértékű licenszdíjak és egy, már bejáratott, megszokott rendszer (Android) mellett kérdéses a sikere...

  Mindezektől függetlenül még bőven nyereséges lehet a MS számára, de hogy közel nem fog úgy terjedni, mint az eddigi Windows-ok, abban biztosak lehetünk...

  Egy hangos eszmefuttatás vége...
 • llax
  #83
  "Pedig az zabálja a procit rendesen, a natív gépi-kódhoz képest"

  Ahogy Android-on a Dalvik vm is. Vagy ahogy minden oprendszeren a Flash Player is.
  Sok "hétköznapi" alkalmazáshoz megfelel, de CAD, profi grafika/video és társaik nem WinRT-re valók (ahogy táblára sem igazán), azok továbbra is maradnak Win32(64) API-nál. Játékoknál nem tudom mi a helyzet, de gondolom ha számít nekik, hogy min. Vista/Win7 (akár Win2k/XP) kompatibilisek is legyenek, akkor biztosan nem kezdik átírni WinRT-re, főleg azokat nem, amikhez a tabletek hardvere amúgy is kevés.


  "Csak egy kis registry-hack, és kész. Bár melyeknél működik, pontosan nem tudom."

  Ha MS-tól származó levelezőprogramot használsz, nem kell semmi hack, default tudja.
 • kjhun
  #82
  Nesze neked felhő, ezért kell ennyire erőltetni?? Ha nincs, akkor már bezzeg gáz, ha nem éred el az ott tárolt doksikat. Elég neki egy kis vihar is.

  felhok-gyoztek-le-a-felhot

  Ez a Win 8 hogy fog szerepelni, a megjelenés után, az jó kérdés. A WinRT-s programok, azok hogy vannak megírva?? 1 db fájlból fog álln(i/ak), mint a *.gadget fájlok? A szokványos fájl/mappa-struktúrát is fel akarják számolni ezzel, az alkalmazásoknál? Meg flash-hez/java-hoz hasonló módon vannak megírva, ezek a WinRT-s progik?? Valami ilyesmit olvastam valahol. Pedig az zabálja a procit rendesen, a natív gépi-kódhoz képest (ASM/C#/C++ és társai), ha jól sejtem.

  #28: ...mutatni fogja hány olvasatlan mailod van...

  Ezt, már az XP is tudja, már a bejelentkező-képernyőn is kiírja. hogy mennyi olvasatlan leveled van. Csak egy kis registry-hack, és kész. Bár melyeknél működik, pontosan nem tudom.
 • nextman
  #81
  Szerintem minden szituacioban kenyelmes. Kitamasztva, dokkolva, olben, kezben is.:)
  Szerintem ami kenyelmetlen, ha egy notebookot tartasz az oledben, vagy ha egy iroasztalnal kell mereven ulnod az asztali gep elott.

  Nem az lenne termeszetes, hanem az, hogy csak azert mondjak, mert meg nem probaltak. Mennyit volt a kezedben, 20 percet?
 • narumon
  #80
  Bár nem nekem írtad de azért én is visszakérdeznék. Azért mert neked nem kényelmes senkinek sem az?
  Nekem roppant kényelmes, hogy megfogom az egyik kezemben a másikkal meg használom, sőt két kézzel fogva én kényelmesen tudok rajta gépelni is.
 • narumon
  #79
  "de ettől még igen is lehet kényelmesebb a tabletes megoldás is .."

  Ezt nem értem. Akkor a végén rábólintottál arra amit írtam?
 • usersg
  #78
  Akinek nincs, annak azért nincs, mert nem kell neki. Vagy erre nem gondoltál? Az lenne a természetes hogy mindenkinek van?
  Nekem volt eleget a kezemben ahhoz, hogy tudjam nem kell. Ha bal kézben fogom, egy kézzel nem tudok rajta csak rámutatni valamire. Ha írni akarok, le kell tennem. Ölben kényelmetlen, felé kell hajolni. Asztalon kényelmetlen, szintén felé kell hajolni, és a betekintési szög miatt még jobban mint az előbbi esetben. Így lehet rajta gépelni, de szintén kényelmetlenül, mert ótvar a virtuális billentyűzet. Ha kitámasztom az asztalra, akkor már nem lehet rajta gépelni, akkor dokkoló kell, meg billentyűzet. Ilyenkor kapok egy "gagyi laptopot" egy vagon pénzért. De mire is jó ez akkor? Mert így semmire. Hogy lesz ez kényelmes? Mondj egy szituációt amikor ez kényelmes.
 • Inquisitor
  #77
  Ez így ebben a formában hülyeség. Valóban ha egy weboldalt megkarsz nézni egy az egyben, akkor így is van. Erre van két nyilvánvaló megoldás, amiket jelen sorok írója sem szeret, de tényleg segít a kis kijelzőn.
  Megnyitod vagy te magad, vagy az oldal átirányít annak mobil verziójára, ahol eleve mobil képernyőhöz van tördelve az anyag.
  A másik megoldás böngésző függő, a böngésző automatice áttördeli a weboldalt, hogy megtekinthető legyen a telefonon.
  Van egy olyan megoldás, hogy ha Google keresőn keresztül nyitod meg az oldalt, maga a kereső(!) felajánlja az áttördelést.
  Mint írtam én "konzervatív" kocka vagyok és sem a telefonos, sem a tabletes megoldás nem fekszik, de ettől még igen is lehet kényelmesebb a tabletes megoldás is ...
 • nextman
  #76
  Szerintem csak azok mondjak, hogy a tablet nem kenyelmes, akiknek nincs. Messze a legkenyelmesebb eszkoz.
 • narumon
  #75

  Látod itt beszélünk el egymás mellett.
  Mert szerintem a tablet nem kényelmetlen éppen ellenkezőleg. Ráadásul nem lassú és nyögvenyelős. Internetezni teljesen ideális ujjal. Tehát nem CSAK arról szól, hogy pikkpakk internethez jutok. Hanem miután hozzá jutottam is gyorsabban és kényelmesebben kezelem.
  Ahhoz, hogy este megnézzem a sporthíreket, átigazolásokat, info híreket be sem kapcsolom a nagy gépet mert minek. Inkább kanepéről kényelmesen megnézem ezeket.

  És írtam példát is: Internet, könyv olvasás, mobilizáció.
 • usersg
  #74
  Arra nem mondtál példát, amire kértem...

  De egyébként, én nem akarok pikk pakk internethez jutni, ha azt egy kényelmetlen eszközzel kellene megoldanom. A tábla lassú, nyögvenyelős kezelése elveszi az időmet. Akkor inkább nem kell, amíg oda nem érek egy számítógéphez, vagy elő nem veszem a laptopot. Meg amúgy is... mi a frásznak egész nap internet? Na de erre az utolsóra inkább ne is válaszolj, mert messzire vezet, és elterelné a beszélgetést.
 • narumon
  #73
  A telefon szerintem túl kicsi képernyő ahhoz hogy akár egy böngészés kényelmes legyen. Mint már többször is leírtam szerintem a 7" tablet is kicsi ilyenekhez. Egy 10" géppel sokkal kényelmesebben lehet böngészni, olvasni mint PC-n. Leginkább azért mert itt van mellettem, ha kell valami akkor kézbe veszem és már meg is néztem amit akartam, nem kell a géphez menni, bekapcsolni stb, stb. Arról nem is beszélve, hogy csak felkapom az asztalról és már megyek (Pick and go hull a hajam mint a hó :D)
  Tudsz te is számtalan példát csak nem akarsz mondani.
 • usersg
  #72
  "Szerintem meg az egyik legjobb újítás ami mostanában volt. Mindenféle hülye beviteli eszközök nélkül az ember természetes állapotát (ujj) használja, kényelmesebben és egyszerűbben mint eddig bármikor."

  Mi a kényelmes abban hogy egyik kezemmel fogom a táblát, a másikkal meg tapicskolom? Szerintem baromi kényelmetlen. Mit is lehet vele "kényelmesen" megcsinálni? Bármi amihez ne lenne jobb egy egér meg egy billentyűzet? Mondj ilyen feladatot, mert én egyet sem tudok. Valami olyat is mondhatnál, ami kényelmesebb tableten mint telefonon, és amiért érdemes a tabletet választani annak akinek nem kell pc, de a telefon kevés.
 • narumon
  #71
  "Annak még egy telefon is elég, és eddig is elég volt."

  Szerintem meg nem.

  "A tábla, az egész kezelésével, olyan szintű visszalépés, mint ha el sem telt volna az elmúlt 20 év."

  Szerintem meg az egyik legjobb újítás ami mostanában volt. Mindenféle hülye beviteli eszközök nélkül az ember természetes állapotát (ujj) használja, kényelmesebben és egyszerűbben mint eddig bármikor.

  "Az egész win8 koncepció is a szellemileg korlátolt embereknek lett tervezve."

  Ez lehet csak akkor ne vetítsd ki az összes táblára.
 • narumon
  #70
  "Ááá nem fog kelleni. Az almás cég majd kitalálja, hogy lehet a felhőben megvágni a videóidat és csók."

  Miért kell felhő. Az iphone 4S fullHD-ban rögzít és egy rakás program van rá amivel meg lehet vágni, zenét, szöveget lehet hozzáfűzni, tehát azokat az alap dolgokat amit otthon kell meg tudja csinálni. Bőven elég benne a kraft hozzá hiszen ahhoz is elég volt, hogy rögzítse. Ugyanezt iOS táblával is meg lehet tenni, de gondolom az Android változatok is képesek erre, szóval ez a craft hiány megint csak egy mese habbal.
 • narumon
  #69
  "Az utóbbi kettő szerkesztgetéséhez már soványkák a jelenlegi ARM-os cuccok, még a több olcsó PC árát kitevő csodamasinák is vért izzadnak."

  Mondjuk ennek némileg ellentmond, hogy egy tablettel (mondjuk ipad) alap videovágásokat pikkpakk és gyorsan meg lehet csinálni, több tucat videoszerkesztő és vágó szoftver közül választhatsz. Pistikének és mamikán tökéletes szintet ad.
 • usersg
  #68
  "Az átlag otthoni usernek, aki tényleg annyira használja a gépét, hogy megnézi a leveleit, faszbukozik, twittel, tartalmat fogyaszt, esetleg ezerévente egyszer fórumhozzászól, annak bármilyen tablet elég,"

  Annak még egy telefon is elég, és eddig is elég volt. A tábla, az egész kezelésével, olyan szintű visszalépés, mint ha el sem telt volna az elmúlt 20 év. Az egész win8 koncepció is a szellemileg korlátolt embereknek lett tervezve. Hihetetlen. Ahelyett hogy hagyták volna választani a felhasználókat, és desktop -on NEM erőltették volna az egyszer már megbukott felületet, amivel szépen elhasalt a winphone7, holott maga a telefonra még használhatónak is mondható. Desktop -on viszont katasztrófa.
 • usersg
  #67
  Akik itt azt mondják hogy a metro felületen lehet dolgozni, azok vélhetően még nem nagyon gondolták ezt át. A teljes képernyős, ezerféle felülettel operáló alkalmazás(utánzatok) messze nem azt a kényelmet, és funkciógazdagságot adják, amire az embernek szüksége van. Nekem minimum 5 ablak mindig nyitva van, mert csak. Mert kell. Ez metro -n nem tehetem meg, állandóan váltogatni kell. Hát nem. Kapja be a Microsoft. Ez az egész koncepció egy nagy kalap fos. Arról van szó, hogy a mobil felületet akarják az emberekre ráerőszakolni, ami azonban nem praktikus, és ezért vissza is fog csapni a premier után nem sokkal. A start screen egyáltalán nem hatékony, és undorító ahogy váltogatni kell a normális asztal, és a zöld hányinger között. Olyan, mint ha egy windows 1.0 lenne a windows 7 -re rárakva úgy, hogy a start menüt kiberhelték belőle, hogy muszáj legyen használni a windows 1.0 -t. Komolyan mondom, ezt a fost én nem fogom használni, és ha egy mód van rá, akkor körülöttem senki. Ekkora bakot még nem lőtt az ms. Hihetetlen hogy úgy hirdetik hogy mennyivel jobb, holott egyértelműen nem így van. A teljesen visszabutított asztal meg aztán a pofátlanság csúcsa.
 • caprocorno
  #66
  ‎"A Windows 8 több mint egy nagy frissítés, ez egy technológiaváltás. Ilyen váltásokat nem túl gyakran élünk meg. Ilyen volt, amikor a DOS-ról átváltottunk Windows-NT technológiákra. Az a folyamat 1993-ban kezdődött." Értitek! 1993-ban!!! Hamarosan 20 éve! A közigazgatásban és az egészségügyben pedig még DOS-ra fejlesztenek, DOS-on dolgoznak. Itt tényleg a világvége is legalább 50 évet fog késni. Na talán ebből még profitálhat ez az ország, csak akkor meg már minek? :)
 • lordsithlord
  #65
  Mindenféle kötözködés nélkül, de nem túl nyerő egy asztali gépekre szánt oprendszert egy szerver feladatokat ellátóval összehasonlítani! Szóval a Win8 - Win2008R2 párhuzam bukta, egészen más feladatkör, egészen más üzletpolitika és még sorolhatnám a különbségeket.

  A sebesség dologban nagyon nincs igazad. Pont a Win 8 az, ami meglepően kicsi hardverigényekkel bír, éppen ezért még régebbi gépeken is csont nélkül elfut. Egy korábbi írásomban is szerepel (nem tudom, hogy itt vagy egy másik Win8 cikknél), hogy próbaképpen rányomtam egy régi szériás (tehát nem 64bites4) Athlonos gépre és meglepődve tapasztaltam, hogy amire anno a Win7 kapásból közölte, hogy gyenge a proci meg a VGA, arra a Win8 csont nélkül felfutott. Az egyetlen dolog, ami tapasztalható ennél a közel 7 éves vasnál, hogy a betöltés 1-1,5 perc környékén mozog, de ha már betöltött a rendszer, utána akadás nélkül megy vele minden. Viszonyítás képpen feltettem egy Core2Duo-s gépre is, duplaannyi rammal illetve kicsit modernebb VGA-val és annyi a különbség, hogy az újabb gépen 40mp alatt bent van a rendszer. És nemrég volt szerencsém egy i7-es procijú gépen is kipróbálni (ez a gép elég új, kevesebb, mint 1 éves) és ezen a boot idő olyan 25-30mp.

  Összegezve, pont azért, mert a WinXP-t most már kézzel-lábbal igyekeznek kigyomlálni (bármennyire is szeretik a felhasználók, az MS-nek egy vagyonba került ez a rendszer, mivel egy külön fejlesztő csapatot kell hozzá fenntartaniuk), éppen ezért a Win8-nál az volt az elvárás, hogy azokon a gépeken, amiken még XP fut, gond nélkül fusson. Más dolog, hogy a drivertámogatás még érdekes kérdés lesz, de alapvetően elfut a régi eszközökön.
 • sanyicks
  #64
  gratulálok megtaláltad a mobil atomokat (azok se maiak, a legfrissebb 2,5 éves kiadású, a másik 2 sorozat meg lassan 5! éves). Csak azokra mióta is tesznek desktop windózt? Semmióta.
  Rendesen alaplappal kapható atomoknál van 64 bit ha nem ősrégi 4-5 éves kiadás...

  Pentium 2-t miért nem írtad, azokon sincs 64 bit :D
 • llax
  #63
  Minden atom 64 bites, csak nem mindegyikben van engedélyezve a mód...
 • DontKillMe
  #62
  Ökörséget lécci ne beszélj..köszi..

  -http://ark.intel.com/products/36331/Intel-Atom-Processor-N270-(512K-Cache-1_60-GHz-533-MHz-FSB): Instruction Set:32-bit, IntelŸ 64:No

  Egy rakás atom van, ami még most sem támogatja..sajnos.
  Pl:
  Nem támogatja:
  -Z5xx
  -Z6xx
  -N2xx
  ..és az xx-ek helyn van bőven típus verzió.
 • Inquisitor
  #61
  Ez így is volt, de valamiért rémlik, hogy aztán bejött valami szarrá butított (Z?) széria ami meg nem.
 • asgh
  #60
  Ez a cikk abból indul ki, hogy a IT iparág trendjeit még most is a Microsoft diktálja, mint az elmúlt kb. 15-20 évben. A Microsoft azonban lemaradt a mobil eszközök forradalmáról, így a win8 nem diktálja a trendet, hanem próbálja utólérni. Jelenleg az is erősen kétséges, hogy a win8 egyáltalán túlél-e, mint mobil operációs rendszer, így aztán Microsoft által diktált paradigmaváltásról beszélni egyelőre komolytalannak tűnik.
 • sanyicks
  #59
  atomok is már évek óta mind 64bitesek.
 • Inquisitor
  #58
  Azért sikernek leírni, hogy évtizednyi szarakodással járt átállni 64 bitre, elég gáz.
  Nem igazán értem mi a halálnak lesz W8-ból 32 bites, mert néhány szándékosan szarrá butított Atom procin kívül hosszú évek óta minden támogatja a 64 bites, ami meg nem, azon esélyesen lassú lesz az OS. Windows 2008 R2-ből pl. nem is volt már 32 bites.
 • sanyicks
  #57
  a lakosság nagy részének az optika az úgy a 20 év és a beláthatatlan idő közötti távolságban van... csak lakótelepekre húzzák be, esetleg oda ami amúgy is útbaesne a lakótelepek felé (pl 2 lakótelep közötti családi házas környék).
 • dyra
  #56
  Itthon optikám (25 Mbit fel 50 Mbit le) van és kíváncsiságból előfizettem a justcloud felhőszolgáltatásra. Korlátlan tárhely. A videókat kis túlzással okádja felfeé. A kis fájlokkal szüttyög. Ilyen 1 - 2 GB (nekem általában még ennél is kisebbek) méretű családi szösszenetek seperc alatt fent vannak. Eger lakótelepi részén lakok. Ha már ide elért az Optika a lakkosság nagy része olyan messze már nem lehet tőle. Tehát ebből kiindulva gondolom idő kérdése, hogy megjelennek azok a módszerek, hogy ne keljen a PC ilyen dolgokkal bénázni.

  Ezért is nem értem az MS-t. Ezzel a Metró Ui-val próbálja összemosni a PC-t a mobil eszközökkel. De ez nem fog menni. Akik PC maradnak pont, hogy nem akarnak táblás felületet a PC-n. Ezért nem fogják megvenni és maradnak a Win 7-nél. Szóval nem tudom hova akarják benyomni ezt a Win8-at.
 • mousee
  #55
  Ez nem is kérdés, van ahol egyszerűen hülyeség lenne a PC-ket cserélni (értelemszerűen ahova kell a kraft), de ha elterjednek a dokkolós táblák használható áron, megfelelő szoftverkínálattal, akkor a legtöbb helyen feleslegessé válik a régi áramzabáló pécé. Persze ehhez rengeteg idő kell, ezért még egyelőre én sem temetem a PC-t, de pl még 2-3 éve otthonra egy netbook-ot javasoltam a családnak napi netfüggésre, addig ma már nem is kérdéses, hogy inkább egy táblát adnék nekik.
 • mousee
  #54
  Nyitott ajtókat döngetsz, úgy híjják hogy gugli drájv, és nem az alma találta fel, de majd ő fogja elterjeszteni, vagy inkább fogalmazzunk úgy, hogy divatba hozni :)

  A poén kedvéért csináltam egy ilyen netes videóvagdosás tesztet, házi videók vagdosására tökéletes, csak győzze az ember sávszéllel. Plusz persze ott vannak az aggályok is, értelemszerűen senki sem lenne boldog, ha a felhőben vágott családi házipornó a jútúb első találatai között lenne.
 • llax
  #53
  Felhő? Mobil eszköz? Videó?

  Egy kifogástalan LTE lefedettség és valóban korlátlan mobilinternet korában majd lehet mobil eszközön nagy állományokkal felhőben operálni. Ennek megvalósításához a hazai helyzet nagyon gyászos, de tőlünk nyugatabbra sem nehéz korlátokba ütközni.
 • dyra
  #52
  Ááá nem fog kelleni. Az almás cég majd kitalálja, hogy lehet a felhőben megvágni a videóidat és csók. Miután ezt megcsinálták gyorsan leutánozza őket mindenki. Persze még jó pár évig itt marad a PC de az aranykorszakon már túl vagyunk.
 • llax
  #51
  Ne feledd, hogy PC egyelőre még csak arányaiban kezd jelentősen visszaszorulni, nem darabszámot tekintve. A PC a szoftvergyártóknak továbbra is zsíros üzlet és biztosan az is marad hosszú évekig.

  Az XP még mindig jelentős népszerűsége jól mutatja, hogy nem kell agyoncicomázott rendszer az emberek boldogságához. Pár év múlva ugyanezt lehet majd mondani a Win7-ről is... Lehet vitázni biztonságról, elavultságról stb., de az tény, hogy legtöbb ember igényeit még a 11 éves rendszer is maximálisan kielégíti. Az XP jelenleg már inkább csak komplett gépcserékkel kopik... A Win7 még nem tekinthető elavultnak, alkalmas lehet a Win8 "átugrására", de ha utána sem jön semmi, amivel a PC használóknak kedvezne a MS, akkor már borulhat a PC=Win képlet, illetve akkor kezdhet abszolút darabszámbot tekintve is gyorsan háttérbe szorulni a PC...
  Vállalati környezet: amíg nem jelent pénzben kifejezhető előnyt egy új rendszer, addig nem váltanak.

  Videoszerkesztés: Ma már elvárásnak tekinthető, hogy egy eszköz HD felbontásban legyen képes videót rögzíteni, a FullHD is elérhető kategória (a tényleges képminőség az más téma), nincs messze a home made 3D sem. Az utóbbi kettő szerkesztgetéséhez már soványkák a jelenlegi ARM-os cuccok, még a több olcsó PC árát kitevő csodamasinák is vért izzadnak. A jelenleg kapható legolcsóbb (kifejezetten desktop) procikkal sem képesek versenyre kelni, nem egy ligában játszanak. Ahová kell a kraft, oda még egy jó ideig biztosan PC kell.

  Fejlődés vs. OS: Ahogy sokan felállnak a PC mellől, és kezükbe vesznek egy Andoid-os, iOS-es (majd Win8-as) cuccot, rájönnek, hogy "netes közösségi élet" és a böngészgetés (ideértve videókat és társait), levelezés, stb. abszolút független az oprendszertől. Ezeket minden olyan eszköz tudja, amin futnak az említett rendszerek (a gyengébb cuccok sebesség gondjait leszámítva). Sok dologra ugyanúgy korlátlanul használhatja mint egy PC-t.
 • mousee
  #50
  Azért valljuk be, a win8 tényleg necces. Vállalati környezetben a Win7 jó darabig még egyeduralkodó lesz, van ahol még mindig húzzák az XP-ről 7-re váltást.

  Az átlag otthoni usernek, aki tényleg annyira használja a gépét, hogy megnézi a leveleit, faszbukozik, twittel, tartalmat fogyaszt, esetleg ezerévente egyszer fórumhozzászól, annak bármilyen tablet elég, legyen azon épp droid, csempés windóz, vagy almás rendszer. De ez nem a windóz bukását jelenti, hanem a technika fejlődését. Eljutottunk oda, hogy amihez anno kellett egy zümmögő PC külön klaviatúrával, monitorral, és mindenegyébbel, azt most már bőven belezsúfolják egy táblába, ami sokkal kényelmesebb.
  Lassan ott tartunk, hogy a családi videók megvagdosása se lesz nagy kihívás a tábláknak, innentől kezdve a klasszikus pc mint ilyen, egy háztartásban feleslegessé válik, és emiatt van az MS-nek félnivalója, mivel PC=Windóz. És a PC pedig csúfosan kezd visszaszorulni.
 • llax
  #49
  A Metro UI helyett PC-n továbbra is használhatsz Win asztalt, ott a többmonitoros mód olyan mint eddig, Metro felületen a csempéket dobálhatod ide-oda. A "klasszik" mód eléggé butított Start menüvel rendelkezik, mindenáron ki akarják vezetni.


  dyra #48:
  Azért ne igyál mérget erre. Ugyanezt mondták a Vistára is, aminek eladásai tényleg messze elmaradtak a várakozásoktól. De egy alapos ráncfelvarrás után Win7 néven szárnyal...
  Ugyanígy buktának nézett ki a Win98. De tákolgattak rajta, plusz némi kozmetika, így lett belőle Win98 SE, ami totális siker volt.
 • dyra
  #48
  A Windows 8 a Windows egyeduralmának a végét jelenti. Mikor is a Metró felület miatt a userek rájönnek, hogy nem csak a Windowssal lehet személyi számítógépet használni.
 • miszterjoe
  #47
  Dual monitorral mi a helyzet? Azon hogy fog megjelenni? Fejlesztek, ezért számomra kényelmes/fontos a 4-5 program futtatása (nem teljes képernyőn) és az azok közötti váltogatás, vagy egymás mellé helyezés (oké... ezenkívül még +2: zene és kommunikáció). Így egyelőre nagyon nem győzött meg sem a Metro UI sem a Win8. A többi meg számomra teljesen lényegtelen. Ikonokat nem használok, talán start menüért kár.