Berta Sándor

Állásinterjúk webkamerán keresztül

Nyugat-Európában egy új módszer terjed: a webkamerás állásinterjú. Az Egyesült Államokban és Ázsiában népszerű, Európában is ismert, de hamarosan világszerte elterjedhet.

Ellen Nagel állásinterjúja rendkívül szokatlan volt, hiszen ahelyett, hogy autóba vagy vonatra szállt volna, a megadott időpontban helyet foglalt a számítógépe előtt és várta a beszélgetőpartnerét. A valós idejű állásinterjú ezúttal a PC-je, a webkamerája és a mikrofonos fejhallgatója, továbbá a Skype program segítségével valósult meg. Németországban az Otto az első olyan cég, amely alkalmazza az új módszert, rajta kívül még a Doc Check nevű kölni reklámügynökség ismeri meg ilyen módon az új munkatársait.

A módszernek kétségtelenül vannak előnyei. A munkavállaló sok időt takaríthat meg, nem kell órákon át autóznia vagy tömegközlekedési járműveken utaznia. A megszokott otthoni környezetükben nincs akkora nyomás a jelentkezőkön, és könnyen megismerhetők és tesztelhetők akár a külföldi jelöltek is. Ellen Nagelnek így nem kellett Berlinből Hamburgba utaznia. A webkamerás állásinterjúról egyébként ő döntött, minden jelentkező maga választhatott a régi típusú és az új módszer közül. Az Otto 2009 óta alkalmazza ezt az eljárást és a tapasztalatok kétségtelenül pozitívak.

"Megállapítható, hogy jóval hamarabb megtaláljuk az új munkatársainkat és ezáltal az egyes részlegek is gyorsabban ráakadhatnak a szükséges munkaerőre. Egy nagyon dinamikus piacon ez komoly versenyelőnyt jelent" - jelentette ki Ireen Baumgart személyzetis munkatárs. A webkamerás állásinterjú azonban csupán a folyamat egyik szakasza, hiszen ettől függetlenül persze minden jelentkezőtől fényképes önéletrajzot kérnek és végül minden esetben személyes találkozóra is sor kerül.

Nem mindenki rajong ugyanakkor az új módszerért. Dirk Möller hamburgi szakember szerint a webkamera képén nem látszik mindig tökéletesen a jelentkező arca és felsőteste, így a testbeszéd fontos részletei maradhatnak rejtve a munkáltató előtt. Technikai problémák (áramszünet, a PC vagy a Skype lefagyása) is megszakíthatják az interjút, ami elbizonytalaníthatja a jelentkezőt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #15
    Eddigi tapasztalatom es barati korom szerint is Mo-n jobb a net, mint Ángliaban, ami persze nem reprezentativ.

    A tavmunka, a legtobb esetben egyszeruen a munkakor miatt nem megvalosithato.
    Masreszt tenyleg van egyfajta bizalomhiany, harmadreszt pedig az uj rendszerre at kell allni, ami nem csak pillanatnyi koltseg (ami kesobb terul meg), hanem uj szemlelet is. Magyarorszagon legalabb a rendszervaltas ota minden ujdonsag novelte a gazdasagi bizonytalansagot. En is félnék kiepiteni egy uj vallalati strukturat ha minden 4 evben masfajta gazdasagpolitika vetne ki ujabb adokat.

    Ny-Europaban a tavmunka gyakran nagyon tavoli is, pl. indiai telefonkozpontok dolgoznak berbe sok angol nagyvallalatnak, ami nem feltetlenul jo: sokszor nem erti az ugyfel az akcentust, sok esetben nem is akarja (mert patriota) es munkat von el az orszagbol, kisse csokkenti a technikai hatekonysagot es talan tobb energiaba kerul.

    A "helyi" tavmunka viszont nagyon hatekony tud lenni, ha minden franko.
  • liberty2 #14
    Persze Ferrer, barátom pont azt csinálja.
  • Ferrer #13
    Programozók szoktak távmunkában dolgozni?
  • sanyicks #12
    elmegy a net nem jó kifogás. Megbízhatóságban elég jól állnak a magyar szolgáltatók, talán jobban mint nyugaton, és ott megy a távmunka. Emellett pedig erre való a tartalék mobilnet. Elmegy a net, be a sticket és heló.

    A cégnek jó mert jóval kevesebb költség, és nekem is mert nem kell naponta 2 órát utazni és egy kényelmetlen irodában rohadni ha van meló ha nincs. Aki meg a munkahelyén akar szociális életet élni azt sajnálom, én a szabad időmben szoktam, bejárós melóban sem barátkozom nagyon, mert minek, amúgy is csak idegesítenek a munkatársak a járkálással, ordítva telefonálással, légkondi -10 fokra beállításával nyáron, télen meg +40 fokra állítással. Másrészt szar az ottani gép szar céges belassítós vírusirtóval, stb.
  • Cef #11
    Szerintem jó megoldás, főleg, ha több körös interjúk vannak. A személyes jelenlét is fontos, de ha sok az ígéretes jelentkező vagy nehezen megoldható a találkozó akkor nagyon is megéri. A távmunkának az a legnagyobb hátránya, hogy nehézkes az adminisztráció, hiába élünk a számítógépek korában, mindenről kell nyomtatott példányt is készíteni, sokszor azok között is kell visszakeresni a dolgokat. Ráadásul a munkatársakkal való együttműködés sem gördülékeny. Emiatt nagyon munkafüggő, hogy lehet-e távmunkában végezni vagy sem.

    Én speciel biztosan nem tudnék távmunkában dolgozni. Nekem kell az, hogy kimozduljak a házból, bele is őrülnék ha otthon kéne lennem egész nap, ráadásul idehaza nem tudok rendesen dolgozni, túl lusta vagyok hozzá.
  • shandix #10
    Mozgássérültek, fogyatékosok akik a munkát csak otthonról tudják csak végezni azok számára elfogadható de egy rendes ember menjen csak interjúra én ezt vallom.
  • Zoliz #9
    Hogy ott pusztulnanak meg ahol vannak a HR-es nunikak, mindenki orul, csak arra nem gondol, hogy ezzel sokkal tobb embert "hivbak be" interjura, azaz ez a cegeknek kedvez mert jobban valogathatnak. Bar eddig is csak az elodasmod segitett az interjukon, mostmar arra is kell figyelni, milyen a netkapcsolatod es a webkamerad minosege, illetve a hatter ahol a joedesanyad vasal.
  • Szefmester #8
    Azért ez a nem elég a net a távmunkához dologgal vitába szállnék. nem most kezdődött el ez a távmunka dolog, és meglepő módon az akkori nettel is lehetett dolgozni, a mostani nagy sávszél miatt csak egyéb dolgok is elintézhetőek közben.
    Gondolom egy ügyfélszolgálatos munkatársnak nem kell folyamatosan 5Mb/s sebességgel küldenie 8 órában az infót. Neki kell pár file, egy adatbáziskezelő meg egy telefon.. ha netán webcamerás ügyfélszolgálat akkor meg egy kamera meg egy olyan helység ahol nem látszik a háttérben a gyerek miatti rumli, meg a műpénisz az éjjeli szekrényen.
  • liberty2 #7
    "Egyszerűen a munkavállalók nem bíznak az otthon dolgozó alkalmazottban, és az országban tapasztalható mentalitást ismerve ez teljesen érthető is..."

    Úgy érted a munkáltató ... De ez sem igaz mert nálunk nagyon gyakori, hogy otthonról dolgozunk. Az meg, hogy az ország 95%-án elérhető a jó sebességű internet az nem teljesen igaz. Gödöllőn ( Pesttől 20 km és azagglomeráció központja ) a belvároson kívül nem volt sehol 4 mega feletti internet mert az egyetlen internetszolgáltató egyszerűen nem ruházott be a fejlesztésekbe és a monopol helyzet miatt rettenetesen drágán, 9.000 HUF-ért adta azt a 4 megás netet. Bp-en a 20 megásat 2000-ért adta. Aztán egy új szolgáltató jelent meg tavaly aki kiépítette az új hálózatot és mit ad isten? Lett 20, 40 és 80 megás internet és a 20 megás is csak 5000 HUF, de telefonnal és nem alapcsomagos TV-vel, hanem több csatornával.

    Szóval van is net és nincs is net. Mert a 4 megás nem elégséges a távmunkához, a 20 megás pedig a minimum.
  • Sequoyah #6
    Az ország jó részén elérhető a gyors és megbízható internet, úgyhogy ez így nem igaz. (Rossz hálózat max eldugott falvakban van, ott meg úgysem lakik olyan aki távmunkában szeretne dolgozni)
    Egyszerűen a munkavállalók nem bíznak az otthon dolgozó alkalmazottban, és az országban tapasztalható mentalitást ismerve ez teljesen érthető is...