Berta Sándor

Még mindig túl kevés nő dolgozik műszaki területeken

A Hohenheimi Egyetem munkatársai egy több éves projekt keretében azt vizsgálják, hogy miért van túl kevés nő a matematika, az informatika és a természettudományok területén.

A matematika, informatika, természettudományok és technika területén lévő szakmákat MINT-szakmáknak nevezik. Az Németországban ezeken a területeken a dolgozó nők aránya kevesebb, mint 20 százalék és ezzel Európában az egyik legrosszabb pozícióban van. dr. Gerhard Wagenhals, a Hohenheimi Egyetem kutatója és kollégája, Eva Schlenker arra kíváncsiak, miért dolgozik ilyen kevés nő az informatika területén, a cél az okok és a megoldások feltárása. A projektet a német oktatási és kutatási minisztérium 176 000 euróval támogatja.

"A probléma már az egyetemeken kezdődik: a legmagasabban jegyzett MINT-szakokon a férőhelyek alig 7 százalékát töltik be a nők. Ezzel Németország olyan szinten van, mint Litvánia vagy Szlovénia" - nyilatkozta a szakember. A professzor hozzátette, hogy az európai átlagszint 13 százalék, ugyanakkor ezen a területen Magyarország, Portugália és Törökország a listavezető.

A kialakult helyzetet súlyosbítja a szakemberhiány és a jövőben további gondokat okozhatnak majd a demográfiai változások. Napjainkban 10 mérnökből négy több mint 40 éves. A kutatók célja azonban, hogy ne csak a háttérokokat tárják fel, hanem megpróbáljanak megoldásokat is kínálni. A 2004 és 2009 közötti adatok azt mutatják, hogy Németországban számos apa ment gyesre, amikor gyereke született, mindez felborította a hagyományos családi szereposztást. Emellett kiderült, hogy a női mérnökök közel egynegyede nem a szakmájában dolgozik. A kérdés az, hogy miért nem?

A társadalmi modellek várhatóan jövő júliusra készülnek el és kiderül majd belőlük, hogy miért van ilyen kevés a nő az informatikában. A szakembereknek számos szempontot kell figyelembe venniük; Németország keleti részén például sokkal magától értetődőbb, hogy az anyák dolgoznak, mint a nyugati részén. Svédországban ezzel szemben sokkal több időt töltenek az apák a gyermekeikkel. Közel sem csupán arról van tehát szó, hogy egy nő ne lenne jó programozó vagy mérnök, illetve, hogy ne akarná ezeket a szakmákat választani, a kérdés ennél jóval összetettebb.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #6
    A noknek nem is kene dolgozniuk. ;)
  • usersg #19
    "Mennyivel jobb lenne a világ, ha minden országban női vezető lenne. "

    ÓÓÓ hát persze. Minden menstruációs ciklus alkalmával kezdődne egy világháború. :)
    Látom a tanácstermet a kivetítővel, két harmincas korabeli vezetővel. "Láttátok hogy nézett rám? Mit képzel ez a kis..." Majd sírás a wc -ben, és mehet a nukleáris rakéta... :D

    Na jó... sarkítok. De az is hülye sztereotípia hogy a női nem a békesség netovábbja. Amikor tépik egymást az nem ezt mutatja. Ráadásul a hirtelen felindulásból elkövetett emberölések is gyakoribbak női elkövetővel. Miért is? Mert a nőket az érzelmeik sokkal jobban befolyásolják, mint a józan eszük. Kinyírják, majd rájönnek hogy nem kellett volna.
    Ez mind azért van, mert az ember is úgy van felépítve, hogy a férfi volt a családfenntartó, vadász, aki megvédte a közösséget. A nő meg terelgette a kölyköket, magvakat gyűjtött. Neki értelemszerűen több érzelem kellett, míg a férfinak többet kell gondolkodnia, és kevesebbet hallgatni az érzelmekre.

    Az idióta liberális gondolkodásnak az eredménye ez a cikk is, erről meg egyre inkább bebizonyosodik hogy tévút.
    Mindenki tanulja azt, amihez jobbak az adottságai, és ne akarjon a másik nem helyett is dolgozni.
  • usersg #9
    "A nőket az érzelmek irányítják, a férfiakat a tények."

    Ebben van valami.
    Férfi: Gondolkodik -> cselekszik -> érez
    Nő: Érez -> cselekszik -> nem gondolkodik. :)
  • syn7h37ic #38
    Uralkodó. De NEM hadvezér.
    Megmagyaráztam, miután leültem, de olvasni is tudni kéne nem csak vagdalkozni...

    Amúgy előfordult néhány női hadvezér is a történelemben, de nagyon ritka volt. Talán egy tucat lehet, akit név szerint említenek. Férfi hadvezérből viszont rengeteg volt.
    És valóban, a háborúkat jórészt nők robbantották ki, ezt egy percig sem tagadtam.
  • syn7h37ic #34
    Ez csak egy. Férfiból több ezer volt.
  • Yv@n #24
    "én nem tartom teljes pénzkidobásnak az efféle kutatásokat."
    176K euroból megállapítják majd, hogy kevésbé érdekli a nőket a műszaki pálya, mint a férgiakat. Ez kb lefedi a pénzkidobás definicióját. :)

    "mindent (szinte) a férfiak terveznek."
    Node a lehetőség adott, de nem műszaki pályára megy, hanem bölcsésznek, manager asszisztensnek, stb. Nem izgatja.

    "tervezzük az autókat férfi modellekre, és ennek köszönhetően a nőknek 15%-al nagyobb az esélyük megsérülni (meghalni) egy autóban."
    Ez így eléggé sületlenségnek hangzik. Azonos járműben egy kissebb testű/tömegű egyén egy baleset esetén kevesebb sérülést kellene elszenvedjen. No persze, ha agyatlanul megy fának, mert nem igazán tud vezetni, akkor kihozható a statisztikából ez is.

    Ehhez kevesebb köze van a konkrét eszköznek szerintem, mint az érzelmeknek, ami egyébként a lányosra nevelésből is fakad. Nőnél sokkal gyakoribb, hogy az autóban mint idegen környezetben szorong. Anyámon látom, hogy kapkod, nyugtalan, hiába van hosszú évek óta autója, bonyolult feladat számára lenyúlni a rádióig úgy, hogy nem néz oda.
  • usersg #20
    Mellesleg a műszaki területen dolgozó nők egy jelentős része rettentően ellenszenves, bosszantó természettel, leginkább azok, akik nem szültek gyereket. Ugyanis a nő nem lehet boldog gyerek nélkül, ebben 100% -ig biztos vagyok. Akarrierista nők legkésőbb 35 - 40 évesen "megőrülnek".
  • halgatyó #12
    Nem ott kezdődik az "egyenjogúság" (a ballibernyálasok által nagyon elkoptatott, lassan már undorítóvá züllesztett szavak egyike)
    hogy egymással versengenek emberek olyasmiben, amihez nincs különösebb vonzalmuk, érdeklődésük, és adottságuk.
    Vagyis én nem akarom bebizonyítani, hogy jobban főzök mint a nők, mert nem.

    Mindenkinek abban kell jónak lennie, amihez adottsága és érdeklődése van (ezek szorosan sszefüggenek)
    Az egyenjogúság (fúúúj valami jobb szót kellene kitalálni.... legyen mondjuk azonos értékűség vagy ilyesmi) ott kezdődik, hogy elismerjük, hogy aki jól főz vagy ügyesen varr, ugyanolyan értékes tevékenységben jó, mint aki szép és jó házakat tervez. Vagyis nem lenne szabad egyes tevékenységeket indokolatlanul leértékelni csak mert azokat főleg nők végzik.
    Megpróbáltam körülírni.
  • syn7h37ic #7
    Ezt még kutatni sem kellett volna.
    A magyarázat egyszerű. A nőket az érzelmek irányítják, a férfiakat a tények. Az "úgy érzem, ez kettő Pí lesz" kurvára nem megy a matekban.
  • Zulu12 #4
    "Fúj fúj férfiak!"
    Szeritem én is beállok a sorba ugyanis már van 2 minuszom hozzászólásomra pedig éppenséggel arra törekedtem, hogy esetleg valmilyen építő jellegű dolgot fogok közölni annélkül, hogy esetleg valakit megbántanék.

    Szóval csak annyit akarok mondani, hogy le a férfiakkal dögöljön meg az összes és a világ sokkal jobb hely lenne nélkülük. Az összes mindegyszálig nőket/gyerekeket erőszakolnak/vernek meg. Egy normális sincs közülük és csak arra jók hogy sok szenvedést okozzanak a nőknek plusz bomlasszák a világot.

    A nők ezzel szemben tiszta szívűek és remekül kijönnek egymással mindenféle rosszindulatú pletyka nélkül legfőképp ahol sokan vannak, törekednek az igényességre a dohányzás beszüntetésére különösen a fiatalok, magas az intelligenciájuk és az önmegvalósítási kényszerük ami egész életen át folyamtosan tart náluk. Egy csak nőkből álló kis 5-6 fős munkahelyen sokkal nagyobb a megértés a csapatösszetartás mint egy bűzös férfiakból álló szeméttelepen ahol rendszeresek a klikkesedések és a kiközösítések.

    Hatalmat a nőknek!!!