MTI

A rabszolgákkal készített termékeket listázza egy honlap

Tudják vajon az emberek, hogy hány rabszolga dolgozik a nevükben? A legtöbben bizonyára azonnal rávágnák erre a provokatív és kényelmetlen kérdésre, hogy hát egy sem. Egy nemrégiben útjára indított honlap szakértői azonban arra akarnak rávilágítani, hogy a kényszermunka, amellyel a birtokunkban álló tárgyak egy része készül, bizony nem más, mint modernkori rabszolgaság.

Az amerikai külügyminisztérium anyagi támogatását élvező nonprofit csoport jóvoltából a www.slaveryfootprint.org címen elérhető honlap révén most már bárki megtudhatja, hogy hány rabszolga dolgozik is a nevében. A tőlünk akár sok ezer kilométerre robotoló kényszermunkások bizony ezer szállal kötődnek hozzánk, pontosabban azokhoz a termékekhez, amelyeket a fejlett társadalmakban halomra vásárolnak az emberek: legyen szó akár elektronikai cikkekről, ékszerekről vagy a trikókról, amelyeket épp ma viselünk.

A szervezet azt reméli, hogy sikerül elgondolkoztatnia a fogyasztókat, akár olyannyira, hogy tegyenek is valamit a modernkori rabszolgaság ellen. Követeljék meg például a vállalatoktól, hogy alaposan nézzenek utána beszállítóiknak, és győződjenek meg arról, hogy a portékákban nincs egy fikarcnyi rabszolgamunka sem. "Amire törekszünk, az az, hogy a közösség tagjai rájöjjenek, ez mindannyiunk közös ügye - fogalmazott Luis CdeBaca, a washingtoni külügyminisztérium emberkereskedelem megfigyelésével és leküzdésével foglalkozó részlegének magas rangú képviselője a The New York Times című lapnak. - Ha valaki pusztán csak észreveszi, hogy mi folyik a színfalak mögött, azonnal láthatja, hogy horrorisztikus dologról van szó."

A www.slaveryfootprint.org, az oldal, amely megmutatja egy-egy fogyasztó "rabszolgalábnyomát", nem más, mint a már közismert karbonlábnyom ötletének kiterjesztése. A közelmúltban indult honlap igyekszik olyan területeket megragadni, ahol a szervezet hite szerint a legnagyobb eséllyel érhető tetten a megvásárolt termékben a kényszermunka. A Slavery Footprint leszögezi, hogy rabszolgának tekint minden olyan embert, akit fizetség nélkül, erőszakkal kényszerítenek munkára, akit kizsákmányolnak, és akinek nem áll módjában változtatni körülményein. Az amerikai külügyminisztérium világszerte 27 millióra taksálja a rabszolgák számát.

A weboldal szakemberei információkat kérnek a felhasználók életéről, például arról, hol, milyen környéken és ingatlanban élnek, hány gyerekük van, hány autót használnak, mit esznek és mit vásárolnak. A honlapon a rabszolgaság és az emberkereskedelem borzalmait ecsetelő történetekkel, megjegyzésekkel is találkozhatnak a látogatók. "Kínában a focilabdát gyártó üzemekben a munkások akár napi 21 órát is dolgoznak egy hónapon át, szabadnap nélkül. Ezt még a legkeményebb amerikai edzők sem követelnék meg csapatuktól" - olvasható az egyik szövegbuborékban. De akad ilyen is: "Minden nap amerikai nők tízezrei vesznek sminktermékeket. Minden nap indiai gyerekek tízezrei bányásznak csillámpalát, tudják, azt a csillogó valami a sminktermékekben..."

A portálon megkérdezik a látogatóktól, hogy hány alkalommal fizettek már a szexért. Válaszolni nem kell, nincs is rá lehetőség, egy megjegyzés azonban ide is jut: azok, akik fizetnek a szexért, valójában táplálják a szexuális célú emberkereskedelmet. Arra a kérdésre azonban, amely talán a leginkább izgatja a felhasználókat, nagyon is van válasz: a nyugati társadalmak fogyasztói világában élő egy emberre átlagosan 55 rabszolga jut, vagyis ennyi kényszermunkás dolgozik egy-egy emberre.

A slaveryfootprint.org honlapot a kaliforniai székhelyű Fair Trade Fund nevű szervezet hozta létre. A nonprofit csoport a médián keresztül próbál meg szószólója lenni fontos ügyeknek, mindenekelőtt a modernkori rabszolgaság felszámolásának. Más programjai is vannak, többek közt bátorítja a vásárlókat: elektronikus levélben sürgessék a cégeket, hogy vállalati politikájuk kialakításakor vegyék figyelembe a kényszermunka elleni harc szempontjait is. A cégek válaszát - vagy épp azt a tényt, hogy válaszra sem méltatják a levélírókat - a szervezet közzéteszi honlapján. A rabszolgaság lábnyomát mérő weboldalt az amerikai külügy kétszázezer dollárral támogatja.

Justin Dillon, a szervezet 42 éves igazgatója szerint a Slavery Footprint egyetlen vállalatot sem tűzött céltáblájára, ehelyett tájékoztatja a fogyasztókat arról, hogy melyek azok a termékek, amelyek a legnagyobb valószínűséggel készülnek kényszermunkával.

Egy mobiltelefonos alkalmazás pedig lehetővé tenné a vásárlóknak, hogy információt szerezzenek a kiszemelt árucikkről a vásárlást megelőzően, mi több, levelet küldjenek a vállalatoknak, rákérdezve a kényszermunkával kapcsolatos álláspontjára. Ezeket az üzeneteket a fogyasztók akár elküldhetnék a Facebook közösségi portálon ismerőseik számára is, abban a reményben, hogy sikerül fogyasztói nyomást gyakorolni a cégre, hogy változtasson a kényszermunkával kapcsolatos gyakorlatán. "A cél tehát az, hogy erősítsük a kapcsolatot a vevők és a termék előállítója között - fejtette ki Dillon. - Fáklyáink és vasvilláink az emberkereskedők, nem pedig a multinacionális vállalatok ellen irányulnak."

Az igazgató szerint ideális esetben a cégek külső szakértőket alkalmaznának, ők állapítanák meg, hogy a beszerzés során volt-e valahol kényszermunka a láncban. Kaliforniában már bő egy éve kötelezik a globális piacon jelen lévő és jelentős forgalmat bonyolító vállalatokat, hogy hozzák nyilvánosságra, milyen intézkedéseket foganatosítanak a rabszolgamunka ellen. "Ha nem születnek követelmények, az emberkereskedők nem fognak sietni, hogy korlátozzák tevékenységüket, és nem fogják fenyegetve érezni magukat" - nyomatékosította CdeBeca.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • narumon #54
    Nem vettem magamra csak nem szeretek úgy beszélgetni, hogy elbeszélünk egymás mellett, mert nincs értelme.
  • morden #53
    Sajnálom, hogy magadra vetted, ha nem lenne igazam nyilván nem is törődnél vele, így viszont személyes támadásnak gondolod.
  • narumon #52
    Na jó én itt fejeztem be, én sem álltalak rágalmazni téged, te se tedd ezt ismeretlenül. (Halkan jegyzem meg hogy megint egy kalap alá veszed az összes vállalkozót - csaló lopó maffiózó, és egy kalap alá az összes dolgozó embert - becsületes szentlélek).
    Nos én a mocskos kis dolgaidban nem kívánok részt venni.
  • narumon #51
    "1 millió roma az is valahol 200-500 ezer körül van, a neki adott támogatás(már amennyire ki lehet számolni) összehasonlíthatatlanul kissebb, mint mondjuk a vállakozók kapnak."

    Akkor nagyon el vagy tájolva.

    "( egy példa, állami támogatásban egy geotermikus hőszivattyúra egy gazdag vállakozó kb 6,4 millió forintot tud kapni az államtól vissza nem térítendő támogatáskét, ez kb 11 ember éves segélyének felel meg)."

    Az a baj, hogy ebből a vállalkozóból (aki ezt meg is tudja kapni) nagyon nagyon kevés van, ne ebből indulj ki.
  • morden #50
    Erre jó példa, az a kedves vállakozó aki 11 éve veszteséges papíron, kiveszi a minimálbért és teljesen jól elvan a villájában, természetesen amikor kérdezik, akkor elindul a narumon effektus nála ( elkezd sírni hogy így az adó úgy az adó, de mégis sokszorosan jobban él mint a becsületes tanár, postás stb).
  • morden #49
    Ezekről jó sok kutatás van, csak a konklúziót mondom. 89-ben kezdődött, az akkori közép és felső vezetők, egyszerűen magukhoz vették az állami vagyont, elkezdték magán célre használni az állam tulajdonát, majd ezt nagyon de nagyon mélyen az ár alatt megvették és így indultak útjára a vállalkozások, tehát konkrétan a vállakozók meglopták az államot( ergó a polgárokat).

    Hirtelen lett nekünk 3185 önkormányzatunk annak minden nyűgjével, jellemzően itt is a képviselő testületben , nem a közigazgatás doktorai ülnek, hanem a helyi vállakozók és érdekkörül ismét minusz pont a vállakozóknak.

    Az 500 ezer munkanélküli alig terheli a költségvetést, mivel pénzbeli támogatást csak egy kis részük kap, azt is 3 hónapig, és a munkanélküliség tipikusan olyan, hogy azt nem sok ember választja tudatosan.

    Az 1 millió rokkantnyugdíjas az valójában 420 ezer és ők is kifejezetten alacsony ellátásban részesülnek.

    1 millió roma az is valahol 200-500 ezer körül van, a neki adott támogatás(már amennyire ki lehet számolni) összehasonlíthatatlanul kissebb, mint mondjuk a vállakozók kapnak. ( egy példa, állami támogatásban egy geotermikus hőszivattyúra egy gazdag vállakozó kb 6,4 millió forintot tud kapni az államtól vissza nem térítendő támogatáskét, ez kb 11 ember éves segélyének felel meg).

    A többivel egyetértek :D
  • narumon #48
    "Én pl. nem csalok adót, "

    Vállalkozó vagy? Mit nevezünk adócsalásnak. Gondolom néha egy-egy számla susmus ittott befigyel, mert enélkül nem megy.
    Élelmiszer boltos haverral beszéltem minap. Azt mondta, ha minden beütne, akkor hó végén fel is akaszthatná magát....
  • narumon #47
    "Eddig nem arról volt szó, hogy adót kell csalni aki kisvállakozóként akar élni, vagy jó magyar honpolgárként egy másik országba bejegyeztetni a cégét?"

    Ezt is sikerült félreértened, és már a lírásomban ott a válasz; (nem tudom miért fordítok a képzésedre ennyi időt egyébként, máshol ezért kurva sok pénzt kérnek el):
    Idejön a multi és kap 95%-os adókedvezményt, tehát eleve akkora előnnyel indul, mert van tőkéje amivel bírná a versenyt a kisvállalkozó ellen, plusz még kap 95% adókedvezményt, amit a kisvállalkozó nem kap meg, tehát már iszonyatos hátrányból indul a Magyar vállalkozó saját országában, ehhez jön még hogy a multi felveszi a START kártyás embereket, hogy minél kevesebbet fizessen utánuk, majd a START kártya lejárta után lecseréli a lecserélhető embereket újabb adag startkártyára. Tehát a helyi vállalkozó többszörös hátrányból indul (és fikázhatod megint, hogy milyen kevés bért fizet, stb), plusz még az államnak mivel hiányoznak azok a bevételek amik a multiktól kiesnek ezért még szép adókat dobál az amúgy is sok sebből vérző kisvállalkozóra. (tudod te egyáltalán hányféle adót kell fizetni? Tudod te egyáltalán, hogy mennyi hasznot kellene termelni ahhoz hogy az adott cég nullás legyen? - a legtöbben nem tudják csak a vállalkozót szídják, aki meg kimegy vállalkozóba utána döbben rá, hogy basszus ez nem úgy van ahogy ők kigondolták, itt ha nulla forint bevétel van, akkor is többszázezer forint fizetnivaló van, és nem érdekli az államot, hogy honnan teremted elő).
  • who am I 7 #46
    mármint..az itthoni kínaiak, lsd:józsefv.,ázsiac,köbánya...etc.
  • who am I 7 #45
    "Eddig nem arról volt szó, hogy adót kell csalni aki kisvállakozóként akar élni, vagy jó magyar honpolgárként egy másik országba bejegyeztetni a cégét?"

    Ehhez is jó lenne egy kis kutatómunka, pl. mikor kezdődött az egész...a vállalkozók csalták el először az adót, vagy már eleve az állam magas adókkal kezdett a kisvállalkozók esetében..amit pl. a vállalkozók fizettek, de utána "megunták".Látva, mi történik...elég csak megnézni, hogy hova megy az adóból befolyt összeg.750ezres politikus fizetések, rengeteg járulék, 3200 önkormányzati hiteltörlesztésistentudja, bkv 50-100 milliós prémiumok, tonnányi kafetéria, 500.000 munkanélküli, 1 millió roma, 1 millió rokkant nyugdíjjas (több mint lengyel országban), x millió nyugdíjjas és lehetne még sorolni mindent...az ilyen plusz nyalánkságok meg, hogy a kínaiak mennyi adót fizetnek, meg, hogy a multik mennyi kedvezményt kapnak, már meg se említem.Én pl. nem csalok adót, de meg tudom valahol érteni, h a vállalkozók nem "támogatják" a balfax mindenkori vezetést és idióta költekezését...