Berta Sándor

Indiában sem kellemes kütyüt gyártani

Tavaly 1,8 milliárd mobiltelefont adtak el világszerte, e készülékek jelentős része Kínában, illetve Indiában készül. A Südwind osztrák egyesület két munkatársa az indiai Chennaiban található különleges gazdasági zónában jártak, ahol a Nokia telefonjai készülnek.

A zónát 2006-ban hozták létre és a Nokia, illetve a Foxconn és a Wintek megbízásából készülnek itt a telefonok és az alkatrészek. Több mint 20 000 indiai - a többségük nő - dolgozik itt elképesztő körülmények között. A munkások többsége messziről érkezik és a kapott pénzből szeretné a családját is támogatni. Ez azonban nem mindig sikerül, a havibér ugyanis átszámítva körülbelül 100 euró. Az ellátás megoldottnak számít, de egy gyékényekkel ellátott szobára átlagosan 5-10 alkalmazott jut. Csapvíz a helyiségekben nincs, a vécé pedig a folyosó végében található.


"Nekem elég az az étel, amit a gyárban kapok, de másokról ez nem mondható el. Sokan elájulnak, mert annyira éhesek. Amennyiben ilyen történik, akkor a menedzsment az elsősegély-helyiségbe küldi őket" - számolt be a tapasztalatairól a Foxconn egyik munkatársa. A munka 2 vagy 3 műszakban folyik, még a főzésre és a mosdásra szánt idő is pontosan be van osztva. "Az üzemekben folyamatosan van áram, de a telepeken naponta 10 órán át áramszünetek vannak" - közölte egy másik munkás.

Miközben az alkalmazottak szorosan vannak fogva, addig a cégek nem panaszkodhatnak, hiszen számos privilégiumuk van. Olcsóbban kapják a vizet és az áramot, éveken át adómentességet élveznek és a több száz négyzetkilométer területű zónáért évente egyetlen rúpiát kell fizetniük. A munkajog a zónán belül "konszernbarát". Egy példa erre: aki sztrájkol, kirúgják. Szakszervezetek létrehozása tilos.


A szakemberek ezeket az embereket az elveszett generációnak nevezik. "Rémisztő, hogy miként zsákmányolják ki a 20 és 26 év közötti, képzett fiatalokat. Egy jobb élet reményében jönnek ide és kizsákmányolva, meggyötörten, jövőbeli kilátások nélkül végzik" - fakadt ki Christina Schröder, a Südwind képviselője. Kollégája, Nora Holzmann hozzátette: "A piacon egyetlen olyan modell sem létezik, amit tisztességes körülmények között gyártottak volna. Egyetlen gyártónak sincs ilyen készüléke."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • zola2000 #10
  Itt most az a baj, hogy indiában eddig afrikai szintű éhínségek is voltak mielőtt nem kezdtek el odatelepülni ezek a "szemét imperialista" cégek (sőt régebben kínában is észak-koreai szintű éhezés volt) ... és gondolom 10 év múlva majd az afrikai munkásokat fogjuk sajnálni, akik bár nem éheznek, de nagyon keveset keresnek.
 • kisemlős #9
  Igen, mókás, hogy az Lenin halálával kapcsolatos topicban, egy emberként fujjogtak a kommunista diktatúra vezetői ellen, személyükön át bírálva azt a rendszert. Most meg a kapitalizmus nem tetszik nekik...
 • Chakotay #8
  Ezen a cikken biztos sokan elcsodálkoznak,pedig a szocializmusban 8 osztályos tananyag volt hogy "A kapitalizmusban a tőkés kizsákmányolja a munkást.A gazdagabb kapitalista országok imperialista módszerekkel élősködnek a náluk gazdaságilag gyengébb szintén kapitalista országokon"
 • rudymester #7
  Nem csoda, hogy a cégek oda mennek. Havi 100 euróért nem kap az ember sok helyen alkalmazottat.
 • chuky123 #6
  És akkor ezekkel kéne nekünk Magyaroknak "versenyezni". Hát nem. Pedig a fidesz kormány ezt akarja. Lásd tankötelesség levitele Egyetemek fizetővésé tétele nép élhülyítése
 • nextman #5
  Nekem nem tetszik, de nem tudok valtoztatni rajta.
  Amennyiben lesz lehetosegem, nyilvan probalok ez ellen hatni.
 • fastleslie #4
  Ez a legrosszabb "kapitalizmus"! Nem hiába tiltják a szakszervezeteket, mert ennek köszönhetően nincs már ez így Európában! Amit mi tehetünk, nem vesszük meg a termékét az ilyen gyártónak, de mivel mi sem vagyunk túlfizetve, költségérzékenyek vagyunk, és nem akarunk 100 eFt helyett kétszer annyit adni egy "okostelefonért"!
 • Cat #3
  Buta lenne az az állam, amelyik nem hagyná hogy munkát adjanak a lakosainak. Más kérdés hogy milyen körülmények között dolgoznak, de Kínában is, Indiában is többször annyit keres az egyszeri földműves fia, ha ahelyett, hogy rizstermesztés közben görnyedezne a földeken éhbérért, ehelyett elmegy egy gyárba és többször annyi pénzért ott robotol.
 • Bagoly81 #2
  ahol ilyen munka körülmények vannak ott az állam tehet róla, hogy ez történik
 • VRSDM #1
  "A piacon egyetlen olyan modell sem létezik, amit tisztességes körülmények között gyártottak volna. Egyetlen gyártónak sincs ilyen készüléke."

  nincs miről beszélni.

  mindenki tudja. mindenkinek tetszik.
  nem tetszene nem csinálnánk.