Berta Sándor

Az Apple boltjaiért versengenek az amerikai városok

Versenyt futnak egymással a tengerentúli metropoliszok azért, hogy hol legyenek a kaliforniai vállalat legújabb üzletei. Az egyes települések különböző engedményeket tesznek a cégnek.

New York vezetői nagyon komoly kedvezményeket nyújtanának az óriáscégnek, ha ott nyitna meg még egy új egységet. A város akár arra is hajlandó lenne, hogy a szokványos bérleti díjnak csupán a harmadát szedje be. A metropoliszban egyébként már két helyen van Apple-bolt, a Grand Central Station és a Fifth Avenue közelében. New Yorkban a bérleti díjat négyzetméterenként 60 dollárra csökkentették. Összehasonlításul: egy hasonló frekventált helyen található étteremnek négyzetméterenként 200 dollár jelenleg és továbbá a bevételének egy bizonyos százalékát is be kell fizetni a város kasszájába. Utóbbi alól az Apple mentességet élvez.


Az ABC és a Cnet szerint a példát más amerikai települések is követik, s még ennél is nagyobb engedményeket tettek, illetve tehetnek azért, hogy náluk is legyen Apple-üzlet. Salt Lake City öt esztendőre teljes egészében elengedte a bérleti díjat, mert így akarta rávenni a céget arra, hogy nyisson még egy boltot Utah állam fővárosában. A stratégia bevált.

Az Apple Store hálózat biztosítja, hogy a társaság közvetlen kapcsolatban legyen fogyasztóival, ezért világszerte 13 országban összesen 363 áruháza van és ezekben hetente átlagosan 22 000 vásárlót szolgálnak ki. A vállalat idén 40 további üzletet akar nyitni többek között Ausztráliában, Németországban, Franciaországban, Spanyolországban és Kínában. E beruházásokra az Apple több mint 900 millió dollárt különített el.Közép-Európa első Apple Centere 2005 augusztusában Budapesten, az Andrássy úton nyílt meg, 2008 novembere óta pedig Debrecenben is Apple márkabolt működik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bikbukkfa #10
    Az egész hírnek annyi értelme van h 25x szerepelt az alma szó... ingyenreklám még ha a fele igaz is a hírnek :)
  • asgh #9
    "Van aki annyira betegesen tech függő,hogy nem bír élni net nélkül,meg tech cuccok nélkül. :DD Szánalmas."

    Írod ezt egy netes tech fórumon. LOL
  • szgege #8
    Futurisztikus életérzéssel huzzák le az emberekről a pénzt. :DDD Ez semmi más csak sznobizmus. Van aki annyira betegesen tech függő,hogy nem bír élni net nélkül,meg tech cuccok nélkül. :DD Szánalmas.
  • Papichulo #7
    "Magyarországon meg kettő is van(/volt)!?"

    Magyarorszagon nincs es soha nem is volt Apple Store, kizarol APR-ok vannak.
    A hivatalos online store viszont mukodik MO-rol is: store.apple.com/hu/
  • Narxis #6
    Nem semmik ezek az Apple boltok. Tényleg érezni a futurisztikus életérzést.
  • Globalmaster #5
    New Yorkban jelenleg csak 2 hivatalos apple bolt van? :O Magyarországon meg kettő is van(/volt)!? WTF...
  • Ferrer #4
    Only in the US..
  • asgh #3
    Nem az apple termékeket is árusító viszonteladókról van szó, hanem a közvetlenül az Apple által üzemeltetett Apple Store-ról. Azért éri meg alacsonyabb bérleti díjjal odacsábítani az Apple Store-okat, mert érezhetően megnő tőlük a környék forgalma.
  • mad mind #2
    Érdekes ott is a városvezetés. Az reklámérték, hogy van almabolt a városban? Tele van New York híresebbnél híresebb éttermekkel, épületekkel, múzeumokkal, luxusmárkákkal, de amíg nincs három almabolt nem vagyunk elég híresek?
  • Venom T #1
    Debrecenben már azóta meg is szűnt.
    Már ha azt a sufnit azonosítja valaki "márkaboltként" ami a Piac utcán volt. :)

    Amúgy a városvezetésnek mi haszna van abból, ha nem szed bérleti díjat öt évig, vagy mentesíti a forgalmi adó befizetésétől az Apple-t?
    Reklám szempontjából szerintem k*rvára zéró értékű.
    Vagy von olyan ember aki azért költözik egy városba mert van ott hivatalos Apple márkabolt? :D