HENT hírlevél

Peren kívüli megegyezésre biztatják az Apple-t Kínában

Peren kívüli megegyezést sürget a bíróság az Apple és a Proview között Kínában. A Proview azzal vádolja az amerikai termékgyártót, hogy jogosulatlanul használja az iPad védjegyet az ázsiai országban.

A BBC News beszámolója szerint peren kívüli megállapodást sürget a bíróság az Apple és a kínai Proview között abban az eljárásban, amelyet a Proview védjegyjogának megsértése miatt indított az elektronikai termékgyártó ellen. A pereskedést a Proview amiatt kezdeményezte, hogy a cég több mint egy évtizeddel ezelőtt jegyeztette be az iPad védjegyet, amelyet szerinte az Apple jogosulatlanul használ Kínában. Bár az Apple 2009-ben megvásárolta a védjegyhasználati jogosultságot az időközben csődbe ment vállalkozástól, a szerződés körülményei tisztázatlanok. Az Apple szerint a megegyezés eredményeként az amerikai cég a védjegy teljes körű használatára szerzett jogosultságot, míg a Proview szerint a szerződés nem terjedt ki a védjegy kínai használatára.


A kínai hatóságok több helyen lefoglalták az iPadeket

Az ügyet jelenleg a Guangdong tartományi bíróság tárgyalja, amely a felek békítésére törekszik egy esetleges Apple elleni elmarasztaló ítélet meghozatala helyett. Ennek oka, hogy az Apple Kínában gyártatja a nemzetközi szinten népszerű táblagépeit, és félő, hogy amennyiben a bíróság a Proview-nak ad igazat, akkor az komoly fennakadást jelenthet a gyártásban. A jogvita miatt már így is több helyi üzlet készletéből visszavonták az iPad jelzésű készülékeket. A Proview elégedettségének adott hangot a bíróság szándékát illetően, hangsúlyozva, hogy a cég mindig is törekedett a megegyezésre. A kínai vállalkozás szerint pusztán arra van szükség, hogy a felek a díjat illetően kompromisszumot találjanak.

Az Apple nem kommentálta azt a kérdést, hogy hajlandó-e megegyezni a kínai féllel, de ismételten hangsúlyozta, a cég szándékosan soha nem sértené meg más cégek védjegyeit. Az amerikai cég közleményében ugyanakkor hozzátette, tisztességtelennek tartja, hogy a Proview tartozásai rendezése érdekében egy olyan védjegy után akar pénzt kapni, amelyért az Apple egyszer már jelentős összeget fizetett..

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • stefun #2
    Használhattak volna má akkor valami hasonló; "aPad" nevet. Ahogy a kinaiak szokták.
    Szlogenjük: "Apad az áru, mert veszik" ! Eskü hogy részesedést kérek az Appletöl. :)
  • Laza #1
    Na, egyik kutya, másik eb ...