Berta Sándor

Nyílt Apple-platformokat szeretne Steve Wozniak

A kaliforniai óriáscég társalapítója azt szorgalmazta, hogy ideje lenne, ha a társaság ismét megnyitná az architektúráit a felhasználók és a fejlesztők előtt.

Wozniak nem támogatja a jelenlegi trendet, amelynek lényege, hogy a Mac platformot és az iOS operációs rendszert egy rendkívül szigorúan ellenőrzött környezetté tegye. "Meggyőződésem, hogy az Apple egyszerre lehet erős és nyitott" - jelentette ki az üzletember egy ausztráliai konferencián. A kérdés azonban az, hogy miként lehet az Apple vezetőit és magát a céget rávenni az eddig rendkívül sok pénzt a konyhára hozó stratégia megváltoztatására.

Wozniak elképzelései szerint nem arról van szó, hogy az eddig érvényes elveket az egyik napról a másikra el kell dobni, hanem meg kell hozni bizonyos lépéseket. Az egyik lépés lehetne, ha az Apple az iPad készülékeken egy olyan programozónyelvet biztosítana, amely lehetővé tenné a fejlesztőknek, hogy további alkalmazásokat készíthessenek. Különösen az lenne jó, ha a saját programozású funkciók egyből használhatók lennének.


A társaság társalapítója alighanem úgy érzi, hogy Steve Jobs halála után lehetősége nyílik arra, hogy a nyitott fejlesztési stratégia felé terelje a céget. Példaként hozta fel az Apple II számítógépet, amelynek a fejlesztéséért ő felelt. A készüléket összesen nyolc bővítőhellyel látták el azért, hogy további memóriákat, adattárolókat és a kiegészítőket lehessen hozzá csatlakoztatni. "Steve Jobs csak egy vagy két bővítőhelyet akart, mert úgy gondolta: egy nyomtatón és egy modemen kívül másra nem lesz szükségük az embereknek. Ő azonban soha nem fejlesztett, soha nem írt meg egyetlen programot sem, sosem csinálta azt, amit én" - jegyezte meg az üzletember, aki egy másik példát is említett. A Macintosh fejlesztői csoportjában elkészült egy olyan alaplap prototípusa, amely széleskörűen bővíthetővé tette volna a számítógépeket. "Jobs tudomást szerzett a dologról és azonnal leállította a projektet" - tette hozzá Wozniak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Papichulo #31
    "'ha egy rendszert idiotak is tudnak hasznalni, akkor csak ok fogjak' nem azt latta, hogy ez rossz, hanem hogy tobb idiota van mint normalis"

    Egyreszt ez botranyosan serto nagyon sok emberre nezve. Szerintem legkozelebb gondolkozz el mielott sokmillio embert leidiotazol.
    A masik, hogy egybol magadbol csinalsz idiotat, mivel ha igaz lenne a kijelentesed masodik fele, akkor az Apple rendszereit hasznalna a legtobb ember es nem 10% alatti reszesedesuk lenne a desktop OS-ek piacan...

    "az apple uzleti modelljevel es a legtobb felhasznalojuk jelenleg elvarja (megszokta), hogy minosegbiztositott (cenzurazott) tartalmat kap."

    Te osszemosod az Apple-t es az iOS-t. OSX-en SEMMILYEN cenzura nincsen. Ne legyel ignorans!

    "A fejlesztok egy reszenek jo lenne, mert lehetnenek jo ingyenes szoftverek,"

    Miert, most miert ne lehetnenek? Ugy gondolod, hogy nincsenek "jo" ingyenes software-ek OSX/iOS rendszereken? Hol elsz te?

    "Itt most a kozossegi szoftverfejlesztes es a hozza kapcsolodo kultura van szemben az uzleti celu fejlesztesekkel es a fogyasztoi kulturaval."

    Szinte az osszes nagyobb open source project-nek van OSX build-je... Vagy te mire gondolsz?
  • kvp #30
    Amit Wozniak mondott az az, hogy az apple is csinalhatna azt amit a google, tehat cenzurazas nelkul beengedhetne az osszes alkalmazast a keszulekekre. A gond csak az, hogy ez utkozik az apple uzleti modelljevel es a legtobb felhasznalojuk jelenleg elvarja (megszokta), hogy minosegbiztositott (cenzurazott) tartalmat kap. A fejlesztok egy reszenek jo lenne, mert lehetnenek jo ingyenes szoftverek, mig a masik reszuknek anyagilag rosszul jonne a konkurencia. Itt most a kozossegi szoftverfejlesztes es a hozza kapcsolodo kultura van szemben az uzleti celu fejlesztesekkel es a fogyasztoi kulturaval.

    ps: Jobs-nal az volt a zsenialis, hogy a regi mondasbol, hogy 'ha egy rendszert idiotak is tudnak hasznalni, akkor csak ok fogjak' nem azt latta, hogy ez rossz, hanem hogy tobb idiota van mint normalis es ezek szivesebben is fizetnek nekik. Ez volt az apple marketing filozofia lenyege es ez az amit a tobbi cegnel a mernokok a mai napig nem hajlandoak megerteni. A kerdes az, hogy ezt a filozofiat kepesek az utodai tovabb vinni es hogy mas (konkurens) cegek atveszik-e toluk.
  • Bannedusermail #29
    Félre értéss ne essék, nem az iphone szar, hanem az apple inszimpatikus. Bár elismerem, hogy sikeresek. Egyébként Wozniak nagy arc.
  • Papichulo #28
    "Megfelelő reklámmal bármit el lehet adni."

    Megis sokkal tobb - mondjuk Samsung - reklamot lehet latni a tv-ben, ujsagban, mint Apple-t. Meg az USA-ban is!

    Azonkivul:
    "“At [a rating of] 83 [out of 100], Apple’s iPhone is a game changer when it comes to customer satisfaction. No other cell phone company has ever broken into the 80s. Apple’s nearest competitors this year are three companies tied at 75: Nokia (+3%) and ACSI newcomers LG and HTC,” the report continued.

    Surprisingly, Samsung, which makes some of the best selling non-iPhone handsets out there in the form of its Galaxy S series, is “a below-average score of 71.”
    " - www.inquisitr.com/237622/iphone-tops-american-customer-satisfaction-index/

    Iden majusi felmeres. Steve Jobs meg a siron tulrol is agyat mos es elegedettseget sugaroz :)

    Raadasul az Apple azert benne van az open source eletben is. Csak a legelvakultabb gondoljak maskent:
    "As the first major computer company to make Open Source development a key part of its ongoing software strategy, Apple remains committed to the Open Source development model. Major components of Mac OS X, including the UNIX core, are made available under Apple’s Open Source license, allowing developers and students to view source code, learn from it and submit suggestions and modifications. In addition, Apple uses software created by the Open Source community, such as the HTML rendering engine for Safari, and returns its enhancements to the community." - http://www.apple.com/opensource/
  • Polllen #27
    Én ezt az állítást pont megfordítanám. De ez nem csak az apple-nél, más cégnél is így megy.
  • coolbboy83 #26
    Én pl, az audio alkalmazások miatt használok macet....mivel a Windows komolytalan rá, az audio kezelése ratyi ahogy van, Linuxra nincs pro alkalmazás ami olyan lenne... ennyi. Tehát nem divatból pl.
  • M2 #25
    Ja és köszöni az Apple minden külső okos ember tanácsát, de jelenleg az a nagy gondjuk, hogy hova is tegyék a rengeteg pénzüket.
  • M2 #24
    A rajongók és a divatból vásárlók csupán pár százalék, a többi ember azért vesz iPhone-t mert összességében (hw, ios, appstore, itunes, icloud ...stb.) a legjobb telefon, amit ma kapni lehet. Ennyi a marha nagy titok.
  • asgh #23
    Nem jön, mert az Apple nem fogja supportolni az összes létező occó hardverhez és azok összes létező kombinációjához. Support nélkül meg pont az veszik el az OSX-ből, ami jó.
  • Namelesske #22
    Ha jönne egy occó és nyílt OSX én is váltanék rá. :)