Berta Sándor

50 százalékos piaci részesedésre törekszik az ARM

Az ARM 2015-ig a mobil számítástechnikai piacon 50 százalékos részesedést akar szerezni. Ennek eléréséhez azonban elengedhetetlen, hogy a következő években folyamatosan növekedjen a tábla PC-k iránti kereslet.

Tudor Brown, az ARM elnöke és egyben az ARM Holdings társalapítója a Computexen beszélt cége rendkívül ambíciózus terveiről. Jelenleg a vállalatnak 10 százalékos piaci részesedése van a hordozható számítástechnikai eszközök piacán és ezt szeretnék mindössze 3 és fél év alatt feltornászni 50 százalékra. Az 52 éves vezető elmondta, hogy elsősorban a tábla PC-ket akarják meghódítani, de ugyanennyire fontosnak tartják azt is, hogy más gyártók is felfigyeljenek a termékeikre és elérjék, hogy ARM processzorok kerüljenek a notebookokba. Különösen az utóbbi területen lehetnek jó esélyeik és eredményesen szállhatnak szembe az Intel Atom processzoraira épülő készülékekkel. Brown szerint elsősorban a Chrome OS-t futtató eszközök épülhetnek majd a CPU-ikra.

A cégvezető hangsúlyozta, hogy terveik ellenére a mobil számítástechnikával kapcsolatos fejlesztéseik továbbra is csak az üzleteik egy részét teszik majd ki. A gazdasági növekedés szempontjából a legfontosabb területnek az okostelefonok piacát tartják, de ezenkívül rendkívül fontos számukra a beágyazott rendszerek piaca is. Brown közölte, hogy idén várhatóan 25 milliárd ARM chipet szállítanak ki, 2020-ra ez a száma eléri majd a 150 milliárdot.


Fontos információ, hogy az első Cortex-A15-re épülő prototípusok még az idén megjelenhetnek, de a végleges változatokra 2012-ig várni kell majd. A Cortex-A15 ugyan 32, illetve 28 nanométeres gyártási eljárással készül, de az ARM és az IBM már dolgoztak 20 nanométeres eljárással készült chipeken is. A hosszú távú terv azonban a 14 nanométeres gyártási eljárásra való áttérés. Korábban az ARM Holdings egyik vezetője azt közölte, hogy a Cortex-A15 chipekkel végre betörhetnek az eddig az x86 architektúra által uralt területekre, legyen szó akár mobil vagy asztali számítógépekről, illetve szerverekről. Az ARM célja ugyanis, hogy megvesse lábát ezen szegmensekben, és versenyképes processzorokat kínáljon a vásárlóknak.

Az új chip könnyebben skálázható, így megjelenik 2, 4, illetve 8 magos kivitelben, megfelelő teljesítményt nyújtva hordozható termékekben, vagy akár egyes szerverekben is. Ez a fejlesztés helyet kaphat majd okostelefonokban, táblákban, egyéb mobil PC-kben, nyomtatókban, és számos egyéb megoldásban, ezzel pedig tovább erősíthetik pozíciójukat.

Brown egyébként 2008 óta az ARM elnöke, azt megelőzően az Arcon Computers nevű brit cégnél dolgozott és ott az ARM chipsetjének fejlesztéséért volt felelős. Az ARM egy időben az Arcon és az Apple közös vállalata volt, majd 1998-ban a tőzsdén is megjelent. A vezetőt nem igazán nyűgözte le Paul Otellininek az a bejelentése, miszerint már jövőre megjelenhetnek az Intel processzoraival szerelt első okostelefonok. ennek oka, hogy a társaság már évek óta tesz ilyen bejelentéseket, de közben nincsenek valódi eredményei ezen a területen. Korábban a cég azt is hangoztatta, hogy 2010-ig 10 százalékos részesedést szerez az okostelefonok piacán és eközben még most is gyakorlatilag zéró a piaci részesedése.


Tudor Brown, az ARM elnöke

Az ARM ezzel szemben két dolognak köszönhetően lassan a piac meghatározó szereplőjévé válik. Egyrészt birtokukban vannak az energiatakarékos processzorok elkészítéséhez szükséges vezető technológiák, amiket ráadásul állandóan tovább fejlesztenek, másrészt a többi cégétől teljesen eltérő üzleti modellt alkalmaznak. Sikerük elsősorban ez utóbbinak köszönhető.

"Az Intel egy nagyon jó "mérnöki cég", mely processzorokat készít és ad el. A PC-piacon az Intel ellenőrzi a teljes szállítóláncot, ezzel szemben mi lehetővé tesszük több chipgyártónak, hogy saját termékeket dobhassanak piacra. Végeredményben mi nem az Intel ellen harcolunk, hanem a sok licencpartnerünk, például a Qulacomm, a Samsung, a Texas Instruments és más társaságok ellen. Minden partnerünk ugyanazokat az alapvető technológiánkat alkalmazza, de mindegyik hozzáteszi a saját egyedi tudását és ezáltal még jobbá teszi a processzorainkat. Így több termék jön létre, amelyek a legkülönbözőbb igényeket is kielégítik" - nyilatkozta Brown.

Az ARM Holdings alapítója kitért arra a kérdésre is, ami sok felhasználót foglalkoztat: vajon a PC-piacon is meg akarják vetni a lábukat és az Intel első számú kihívójává akarnak válni? "A PC-piacot hosszú ideje az Intel és a Microsoft uralja. Az asztali számítógépek nagyon nagy teljesítményre képes készülékek és nélkülük a világ biztosan másképp nézne ki. De ha a jövőbe tekintünk, akkor látható, hogy a trend a mobilitás irányába mutat és ennek legújabb bizonyítékát a tábla PC-k jelentik. Egy másik jel, hogy a következő Windows támogatni fogja a processzorainkat. Amint megjelenik, azonnal elérhetővé fog válni számos olyan új eszköz, amelyek az ARM architektúráira fognak épülni és Windows fog rajtuk futni. Ezek nagyon hasonlítani fognak a PC-kre, de azoknál könnyebbek, vékonyabbak és kisebbek lesznek, miközben sokkal hosszabb lesz az üzemidejük" - reagált a felvetésre az 52 éves szakember.

Tudor Brown végül leszögezte: 20 évvel ezelőtt egy jó technológia volt a birtokukban, amihez azonban nem társult pénzügyi siker, ezért volt szükségük egy új üzleti modell kifejlesztésére. Tavaly 6 milliárd ARM chipet adtak el világszerte, de még csak az elektronikai eszközök 30 százalékában van ARM CPU. Reményei szerint eljön az az idő, amikor ez az arány jóval magasabb lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • coolbboy83 #4
    Az ARM előnye az lehet, hogy összességében több cég érdekelt a témában mint az Intel esetében.... ez sokat fog dobni a latban a jövőben.... ráadásul az x86 is jó volna már lassan eljfelejteni....
    ARM-nak még van pár lemaradása, de előnye is ugyanakkor......ilyen ütemben ezt jól fogják kezelni.....
  • coolbboy83 #3
    Konkrétan az ARM sem gyárt...... csak fejleszt, és tovább ad.
  • coolbboy83 #2
    Úgy alkalmazzák, hogy a 3D tranzisztorokkal az IBM is szórakozik már egy ideje... az alapjait az IBM kb 2000 körül tette le ennek... az Intel jóval később jött.
    A legtöbb félvezető technológiában valójában az IBM jár előrébb, de a technológiát licencként tovább is adják....nem gyártanak szinte semmit, csak saját maguknak..pl Power7 és társai... East Fishkill -ben..
    A Szilicium Wafferek megmunkálására használt berendezések 90 % IBM fejlesztés eleve...

    Vannak persze eltérő dolgok csíkszélesség, és az Intel nem SOI használ, mint IBM....
    SOI technologiát az AMD kapott még az IBM-től, illetve a Texas Instruments, és a Global Foundries is...
  • lotsopa #1
    "Brown közölte, hogy idén várhatóan 25 milliárd ARM chipet szállítanak ki, 2020-ra ez a száma eléri majd a 150 milliárdot."
    Na ezek a számok nagyon jól hangzanak, felteszem a 25 milliárd reális is, sokan nem is tudják hogy mennyi és milyen eszközök(ök)ben van ARM architektúrájú chip.

    "A Cortex-A15 ugyan 32, illetve 28 nanométeres gyártási eljárással készül, de az ARM és az IBM már dolgoztak 20 nanométeres eljárással készült chipeken is."
    Érdekelne hogy majd alkalmazzák-e az Intel által fejlesztett háromkapus FET-et. ( ismertebb nevén 3D tranzisztor )