Berta Sándor

Négy változata lesz a Windows 8-nak

Összesen négy verzió lesz elérhető a Microsoft új operációs rendszeréből, ezekből egyet kifejezetten a cégeknek, egyet pedig az ARM processzorokra épülő táblagépekre szán a társaság.

Brandon LeBlanc, a Microsoft menedzsere blogbejegyzésben jelentette be, hogy csupán négy változatban lesz elérhető a Windows 8. Az x86/x64 PC-kre és notebookokra a Windows 8 és a Windows 8 Pro kiadást lehet majd telepíteni, ezenkívül lesz egy Windows RT nevű verzió is, amit az ARM processzorokkal ellátott készülékekhez adnak ki. Végül, de egyáltalán nem utolsósorban Windows 8 Enterprise néven érkezik a kifejezetten cégeknek szánt operációs rendszer.

A Windows 8 név így nem csak a következő operációs rendszer hivatalos elnevezését takarja, hanem egyben a szoftvercsalád legkisebb tudású tagját is, ami így gyakorlatilag a Home verziók utódjának tekinthető. Ebből a programból hiányozni fog többek között a Bitlocker, az EFS, a Remote Desktop, valamint a VHD-kről való bootolási funkció. Ugyanakkor a Windows 8 Pro ezeket a funkciókat tartalmazza majd, míg a legtöbb funkciót a Windows 8 Enterprise vonultatja fel, utóbbiakról azonban részleteket nem árult el a Microsoft. Az egyes verziók közötti funkciókülönbségeket és -egyezéseket egy külön táblázatban mutatta be Brandon LeBlanc.


Újdonság, hogy - néhány országot, például Kínát kivéve - mindegyik változat esetében lehetőség lesz a további nyelvi csomagok feltelepítésére. A Media Center mindegyik kiadásból hiányozni fog, igaz, a Windows 8 Pro esetében kiegészítőként elérhető lesz egy úgynevezett economical media pack. A Windows RT magában foglalja majd a Word, az Excel, a PowerPoint és a OneNote érintőképernyős felületre optimalizált változatát, viszont erre a verzióra nem lehet majd telepíteni hagyományos x86-/x64-szoftvereket, továbbá hiányozni fog a Media Player.

Mindegyik Windows 8-ba integrálják a Windows Store-t, valamint lesznek beépített alkalmazások (Mail, Calendar, People, Messaging, Photos, SkyDrive, Reader, Music, Video), Internet Explorer 10, Connected Standby funkció, továbbfejlesztett Windows Explorer, Windows Defender, SmartScreen, Windows Update ISO/VHD mountolás, kép jelszó és Trusted Boot funkció, illetve VPN kliens.

A Windows 7 Starter, Home Basic és Home Premium operációs rendszerek tulajdonosai kizárólag a Windows 8-ra és a Windows 8 Pro-ra frissíthetnek majd, míg a Windows 7 Professional és Ultimate tulajdonosak csak a Windows 8 Pro-ra. A korábban kiszivárgott információk alapján egyébként a Microsoft következő operációs rendszere a nyárra készülhet el, de csak az ősszel kerülhetnek a boltokba az első Windows 8-as PC-k, illetve táblagépek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Doktor Kotász #36
    Nem érted, mert nem tudod mi az, hogy forráskód.

    Épp ez a lényeg, hogy nincs szükség portolásra. Fordításra van szükség. Ha windowsra írt programot akarnak linuxosítani, akkor újból neki kell állni, mert egy ablak nyitása, egy gomb elhejezése a képernyőn, a perifériák lekezelése teljesen más. Win8 és Win RT esetében a teljes program ugyanaz egy adott programnyelven. Az egyetlen különbség, hogy más a processzor utasításkészlete. EIlyenkor egy C++-ban megírt program esetében csak arra van szőkség, hogy a forráskódot egy másik fordítóprogramba töltsék be, mielőtt piacra doobják.

    Ez nem több, mint pár óra plusz munka, amit nem is ember végez, hanem egy számítógép.

    Tömören:

    A portolás egy másik operációs rendszerre történő újraírás, módosítás.

    A fordítás pedig a magasabb nyelven megírt programnak a processzornak értelmezhető formába történő átalakítása. Ha azonos az operációs rendszer, csak processzor utasításkészlete más, akkor semmi másra nincs szőkség, csak másként átalakítani, amit nem is ember végez, a forráskódot gépi nyelvű kódra.

    Már több mint egy évtizede nem programoznak assemblyben vagy gépikódban. Egy automatikus fordítás nem tartana sokkal tovább, mint maga a program telepítése.
  • gforce9 #35
    A külső toolokban én sem bízok a munkagépemnél, de nekem virtuális gépen fut a win8, ott nagy baj nem történhet :)
  • asgh #34
    Ha jól értem, akkor annyi a különbség a más rendszerekhez képest, hogy könnyebb portolni WinRT-re a windows programokat. Ez viszont nem old meg semmit, mert eddig sem a fejlesztőkörnyezeten múlt, hogy egy szoftvercég milyen platformokra fejlesztett, hanem a piacon. A Blizzard pl. Winre és OSX-re is kiadja a játékait (még a powerpc időszakban is így volt), pedig az gyakorlatilag két teljesen különböző fejlesztőkörnyezetet jelent, ugyanakkor Linuxra nem, pedig az OSX-Linux port már biztosan egyszerűbb lenne.
    Azt persze el tudom képzelni, hogy mondjuk egy cég belső fejlesztésénél nem mindegy, hogy a vállalati szoftvert ARMos táblára mennyi szenvedéssel lehet portolni, de a kereskedelmi szoftverek esetén nem látom nagy esélyét, hogy a WinRT jelentős versenyelőnybe kerüljön a droidhoz vagy az iOS-hez képest csak a fejlesztőkörnyezet miatt.
  • A1274815 #33
    "a forráskód birtokában órák alatt képes lenne újrafordítani a windows x86/64-es proframjait Windows8 RT-re."

    Főleg úgy, hogy a neves WinRT API csak egy réteg valójában a Win32 felett. Ez szembe megy a Microsoft marketingeseinek az állításával, de az adott dll-ek elemzéséből szépen kiderül. Ha valóban önálló lenne akkor az ntdll.dll-t használhatnák csak.
  • A1274815 #32
    "Fizikálisan a startmenü struktúra megvan benne, a programdata könyvtárban keresd."

    Igen, tudom.

    "A startmenü gombja pedig egy regkey-el visszakapcsolható, de vannak rá toolok is."
    A registry key-es dolog tesztelve és nem működik már. Ez volt az első dolgom.

    Külső tool-ok, hát nem bízok bennük.
  • Doktor Kotász #31
    "Ha jól értem, akkor valójában két, egymással nem kompatibilis oprendszer fog kijönni. Az arm verzió pedig nem tudja majd kihasználni a "windows kompatilibilis" kártyát a mobil oprendszer versenyben."

    Rossul érted, illetve félreérted. A Win8 RT-én nem fog futni a régi Intel/AMD-és CPU-ra fordított programod, mert más az ARM CPU-k utasításkészlete.

    De mivel a programokat nem gépikódban írják, hanem mondjuk C++-ban, és a Win8 RT-nek is Windows API-ja van, a szoftvercégek betöltik a C++ forráskódot egy ARM-re szánt C++ compilerbe, és egy óra múlva kész a Win8 RT-és változata a programnak. Ha a compiler nem hibás, akkor elvileg tesztelni sem kellene az új változatot. Mondjuk fogják, ezért pár hónap, míg egy régi program elkészül RT-re is. Az új programokat meg lehet már úgy elkészíteni, hogy mindkét processzorra lefordítják az adott programnyelvből.

    Tehát a tableteden nem csak fingó appok jelennek meg, hanem bármilyen asztali program, ha a gyártó úgy akarja, és van értelme.

    Egy CD-én a kettő változat, és azt rakod fel, amelyiket akarod.

    Ennek aláznia kell az iOS-t és az androidot, mert ez olyan előny, ami a röbbi részére elérhetetlen. A veszély az, ha a szoftvercégek abból indulnak ki, hogy nyolc mag 8 mega cache, 3 Ghz, 64 bites CPU, és nem optimalizálnak, és a sokkal gyengébb ARM CPU összefossa a bokáját, mert olyan szarul és pazarlóan van megírva egy program. Mert az ARM sokkal gyengébb, ezért, ha nincs optimalizálás, tetű lassó lesz. Mondjuk az android eleve egy butított linux, ami java programokat futtat, tehát nem fordítja, hanem értelmezi a programokat, az iOS sem különb, így ez kiegyenlíti ezt az esezleges hátrányt.
  • Doktor Kotász #30
    Szerintem technikai akadálya nincs annak, hogy egy programnyelven megírt programot, amit lefordítottak x86-ra, egy óra alatt a forráskódból újrafordítsanak a szofzvercégek ARM-re. Ha a fordító tesztelve van, akkor elvileg nem lehet bugos a más CPU-ra fordított kód.
    Itt nincs arrra szükség, mint a windowsról linuxra átültetett programoknál, hogy átírják a forráskódot, mert az API ugyanaz.

    Tehát mondjuk a régi CD-én az akármilyen program nem lesz telepíthető, de az adott szoftvercég a forráskód birtokában órák alatt képes lenne újrafordítani a windows x86/64-es proframjait Windows8 RT-re.
  • DjDano #29
    Látszik, hogy abszolút nem ismered a WP-t, se a készülő Windows 8-at sem. Táblagépeken sokkal jobban használható a Metro felület mint a klasszikus ikonos, mobilon is csak megszokás kérdése. Érv a rendszer mellett továbbá a gyorsaság, itt nem kell félni lagolástól/fagyástól mint az android esetében. Illetve jóval kisebb a program inkompatibilitás veszélye is a viszonylag kötött kritériumokból adódóan. Az ára tuti nem lesz olcsó, de nem is a 40-50 ezres androidos "csodákkal" akar versenyezni.
  • Ferrer #28
    Minek 4 változat? Infós cégeken kívül másnak semmi szüksége a sok felesleges sz*rra, az alap csicsás verziót meg max. 10 ezerért kellene árulni.
  • gforce9 #27
    Fizikálisan a startmenü struktúra megvan benne, a programdata könyvtárban keresd. A startmenü gombja pedig egy regkey-el visszakapcsolható, de vannak rá toolok is. Egyébként úgy tudom a végleges verzióban visszakapcsolható lesz fejből. Szerintem a preview-ből azért szedték ki, hogy rá legyen kényszerítve a nép a használatára a csempének, mert ugye "jó az csak szokatlan", had szokják. Legalábbis ezt hitték. Hát nem jött túl jól össze, mert a userek rögtön toolt dobtak össze a visszakapcsolásra :) Szóval szokatlan is a metro, de mellette még sz*r is desktopon. Ha nem így lenne, nem lett volna fulldugig a net ezzel a problémakörrel, ahogy a széleskörben elérhetővé vált az előzetes.