Berta Sándor

Az értelmetlen internetezés is károsítja a környezetet

Vajon belegondoltunk abba, hogy a világhálón töltött idő hány százalékát töltjük el ésszerű tevékenységekkel és hány órát szörfölünk céltalanul? A Greenpeace egyik munkatársa erre próbált rávilágítani.

"Amennyiben a jelenlegi számítási felhő szolgáltatások egyetlen országot képeznének, úgy ez az állam a világ ötödik legnagyobb áramfogyasztásával rendelkezne. Ez az érték 2020-ra a háromszorosára fog nőni" - jelentette ki Claudia Sprinz, a nemzetközi környezetvédelmi szervezet szakértője. A hatalmas energiafogyasztás jelentős része értelmetlen dolgokra megy el és a felhasználók sokszor unalmukban lógnak az interneten. Sprinz azzal érvelt, hogy ha belegondolunk, milyen értelme van azoknak a YouTube-videóknak, amelyeken macskák láthatók vagy az olyan információk utáni keresésnek, amelyeket három perccel később már el is felejtettünk? Egy példa: Chuck Norrisra való egyetlen online keresés annyi széndioxid kibocsátásával jár, mintha egy autó 7,5 centimétert haladt volna.

"Általános szokássá vált, hogy unalmunkban a világhálón szörfölünk. Pedig egy parkban való séta sokkal környezetbarátabb és egészségesebb lenne. Az emberekben tudatosulnia kell annak, hogy minden, ami az internettel kapcsolatos áramot igényel. Nem arról van szó, hogy vissza kell mennünk a kőkorszakba, de a technika felelősségteljesebb használata már egy nagy lépést jelentene előre" - tette hozzá a szakértő, aki további példákat is sorolt. A vicces macskák utáni 15 000 Google-keresés annyi széndioxid kibocsátását eredményezi, mint egy sajtburger elkészítése. A keresőcég egy havi működése során 260 tonna széndioxidot bocsát ki. Ez annyi, mintha egy fagyasztót 5400 éven át üzemeltetnénk. A Google egyébként havonta 3,9 millió kWh áramot fogyaszt. Minden spam e-mail 0,3 gramm széndioxidot eredményez. Az éves szinten átlagosan elküldött 62 milliárd spam annyi széndioxidot termel, mintha 1,6 millió autó megkerülné a Földet.


A környezetvédelmi hatások mellett más szempontok is előtérbe kerültek. Az okostelefonok megjelenésével az emberke állandóan elérhetővé váltak. S hogy mit tehetnek a felhasználók? Az MP3-as fájlok letöltése környezetbarátabb, mint a CD-vásárlás. De például a távmunka elterjedése is hozzájárulhatna ahhoz, hogy a bolygó minden szempontból zöldebb legyen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Eleskanyar #17
    Mondjuk az, hogy sajnos veled is meg kell osztanunk a Földet, amire pedig jelentősen hat, hogy a szabadidődben mit csinálsz, de ha te a Marson élsz...
  • RecoPhile #16
    "Az MP3-as fájlok letöltése környezetbarátabb, mint a CD-vásárlás. De például a távmunka elterjedése is hozzájárulhatna ahhoz, hogy a bolygó minden szempontból zöldebb legyen."

    Igazi sötét zöld lehet aki ezt írta.... Kezdünk megint átbillenni ló túlsó oldalára.
  • senki687 #15
    Ja persze, pontosan 7,5 centit haladt volna az autó. És 5-ös fokozatban, vagy 1-esben haladva? Trabanttal vagy ferrarival? Aki ennyire pontos adattal áll elő, ennyire információhiányos kijelentéseket téve, az idióta. És ha még lenne is benne némi igazság, teljesen hiteltelenné teszi ezekkel a boci adatokkal az állítását.
  • Archenemy #14
    "Általános szokássá vált, hogy unalmunkban a világhálón szörfölünk. Pedig egy parkban való séta sokkal környezetbarátabb és egészségesebb lenne"

    egészség rendben, de méris környezetbarátabb? a megnövekedett mozgás miatt több co2-t lehelünk ki, nem?
  • asgh #13
    Rühellem az ilyen értelmetlen bűntudatkeltő okoskodásokat.
    Egyetlen színházi reflektor egy előadás alatt többet fogyaszt, mint amennyit én 10 év alatt elnetezek.
    De ott vannak az elavult elektromos kohók, hogy feltúrják az utcát a vízvezeték miatt, majd leaszfaltozzák és egy hónap múlva felverik a gázvezeték miatt, a ZS kategóriás sportesemények miatt bekapcsolt stadionvilágítás, stb. stb. stb.
  • planktone #12
    Az olyan értelmetlen böngészés során találok rá az értelmesebb oldalakra is mint EZ! Ezek szerint mégsem volt olyan értelmetlen. Az meg a másik, hogy mi közük van ahhoz hogy én a saját szabad időmben mit csinálok? Biztos van más környezet szennyezőbb dolog is amit basztathatnak.
  • csimmasz #11
    Ez a Zöld Béke egyre idegesítőbb a marhaságaival.
    Inkább arra ösztönöznék az embereket hogy kis fogyasztásu rendszereken netezzenek de ne akarják már korlátozni, hogy mit tegyünk unaloműzőként.
    Szerintem ez is mint minden már rég eltért a jó iránytól, már nem is a kornyezet megóvása a fő céljuk, hanem állandóan a hírekben lenni és minnél több pénzt koldulni.
  • gainmu #10
    Szeretem mikor úgy állítják be a dolgot hogy a polgárok tehetnek arról hogy ekkora a környezetszennyezés. Részben egyetértek vele mert azért mikor én voltam 8-18 éves nem lehetett felzavarni az udvarról reggeltől estig ott lógtunk a mai gyereket beba*ák a TV elé meg játszik pl a WoW-al és ott kockul Na meg a (Facebook az igazi agyroboló....). Na de itt a szülők a hibásak.. Mert ha van PC/tv nincs gond a gyerekkel...

    Azt sem értem mit nevezünk céltalan internetezésnek, ha igaz híreket akarsz találni azt már rég cenzúrázták, így csak a szórakozás marad :)
  • wraithLord #9
    "Az emberekben tudatosulnia kell annak, hogy minden, ami az internettel kapcsolatos, áramot igényel."

    Az áram csak egyetlen formája az energiának. Az ember annyi felesleges dolgot csinált, csinál és csinálni fog... :) Kezdve attól, hogy feleslegesen zabál, és elhízik (az élelmiszer és csomagolásuk előállítása is energiába kerül, nem beszélve az élelmiszer és csomagolásának előállításához felhasznált eszközökről, az elhízás kezelése is energiába kerül...) a kollektívan végzett kismillió felesleges tevékenységig...

    Ráadásul az, hogy mi felesleges és mi nem, részben relatív.

    Vagy ilyen formán akkor sok ember feleslegesen él. :D Az élethez pedig energia kell, függetlenül attól, hogy van-e célja.
  • MacropusRufus #8
    "De például a távmunka elterjedése is hozzájárulhatna ahhoz, hogy a bolygó minden szempontból zöldebb legyen."
    mert a távmunkához nem kell szerver oldal... mert az csak úgy megy...
    Ezeknek a távmunkáról az jut eszükbe, hogy otthoni adatrögzítés?????
    Nálunk a távmunka konkrétan egy elérés a céges rendszerhez egy vpn-en keresztűl (jelszó és egyéb kód hegyek után)
    Tehát kell a vállalati rendszer is. Ha most minden kolégámat hazakűldeném, és otthonról melózna akkor is kellene a rendszer. Nem a világítás zabál sokat, hanem mondjuk 2-3db i5 szerver + az egyéb járulékos dolgok (pl. a szerverek hűtése)

    MP3 letőltés: kérdésem az, hogy miért kevésbé károsító letőlteni az MP3-at mint online meghallgatni???? Mert nézzük: ha letőltöm akkor hallgatni is akarom valahol, tehát kell egy mp3 lejátszó. És akkor már majdnem ott vagyunk mint a CD esetében: le kell gyártani a lemezt + a lejátszót. Letőltöm az MP3 (=legyártom a lemezt) aztán egy eszközben lejátszom. A végeredmény ugyan az.