Berta Sándor

Ghána belefullad az elektronikai hulladékokba

Egyre súlyosabb a helyzet a ghánai fővárosban, Accrában. Szakemberek riasztó mennyiségű ólom- és kadmiumkoncentrációt mutattak ki a helyi iskolákban és játszótereken.

Megdöbbentő eredményekkel zárultak az ENSZ Egyetemének munkatársai által elvégzett vizsgálatok. A ghánai főváros egyik iskolájában a veszélyes anyagok koncentrációja ötvenszer nagyobb volt a kockázatosnak számító értékeknél. De nem csak az iskolák számítanak szennyezettnek, hanem a piacok, a futballpályák és a játszóterek is.

A problémára a Greenpeace már 2008-ban felhívta a figyelmet, azonban nem történt előrelépés az ügyben, sőt: a helyzet inkább rosszabbodott. A probléma fő forrása, hogy az Egyesült Államokból, Japánból és Európából előszeretettel küldik az elektronikai hulladékokat az afrikai országokba, elsősorban Ghánába. A helyiek persze próbálnak pénzt csinálni a hulladékból, ezért általában a legegyszerűbb utat választják, például elégetik a kábeleket. Közben persze az ólom, a kadmium, a bróm, a réz és más veszélyes anyagok a levegőbe, illetve a talajba kerülnek. A helyzet az Accrában létesített Agbogbloshie raktárban a legrosszabb, itt ugyanis az egészség- és környezetkárosító munkát többnyire gyerekek végzik. A területen gyakran több ezren tartózkodnak, akik egyrészt értékes anyagokat keresnek, másrészt elégetik a hulladékokat.

Az ENSZ kutatói az Agbogbloshie raktár 150 méteres körzetében vettek talajmintákat. A talaj leginkább rézzel szennyezett. "Egy iskolaudvaron az ólomszennyezés 12-szerese volt a már veszélyesnek minősülő határértékeknek, a kadmiumértékek pedig 2,5-szer voltak nagyobbak a megengedettnél. Legalább ilyen veszélyes lehet a levegőben lévő szennyezés is, nehézfémeket és rákkeltő anyagokat, például dioxint és furánt tartalmazhat. Ehhez jön még a talajvíz szennyezettsége" - jelentette ki Atiemo Sampson, a vizsgálat vezetője.


A szakember kiemelte, hogy a helyi lakosok ugyan tisztában vannak a rájuk leselkedő veszélyekkel, de mivel megélhetési gondjaik vannak, így nem igazán foglalkoznak velük. Az ott élők többsége ugyanakkor úgy gondolja, hogy Európa ezzel a lépéssel gyakorlatilag megsérti Afrikát és a kontinenst az elavult eszközök tárolóhelyének használja. Ghána már évek óta az európai elektronikai hulladék célpontjának számít, az országba 2009-ben 215 000 tonna elektronikai eszköz érkezett, ezek 70 százaléka használt árucikk volt és 15 százaléka pedig szemét.

A Greenpeace 2008-ban szakértői csoportot küldött Ghánába, hogy közelebbről is megvizsgálják, mi lesz a sorsa az elektronikus hulladékoknak. A nemzetközi szervezet munkatársai azt tapasztalták, hogy a lerakatokban nők és férfiak, illetve gyerekek a legegyszerűbb módszerekkel, például kövekkel darabolják fel a számítógépeket és a televíziókat. A munkások olyan fémeket keresnek, amelyeket később eladhatnak. A műanyagokat, kábeleket és a számítógépek, valamint a monitorok házát, borítását, a további felhasználásra alkalmatlan anyagokat nemes egyszerűséggel a szabad levegőn elégetik. Ezt követően a Greenpeace 2009-ben GPS-adót helyezett el egy használt televízióba, mert arra voltak kíváncsiak, hogy hova kerül egy nyugati városban kidobott használt vagy egyszerűen csak megunt elektronikus készülék. Nos, a televízió Nigériában, egy piacon végezte.


Az európai jog szerint az elektronikus hulladékok exportja illegális, mivel ezen termékek többsége káros, mérgező vagy más veszélyes anyagokat tartalmaz. Mindez azonban nem gátolja meg a szeméttelepek üzemeltetőit, illetve a szerencselovagokat abban, hogy Afrikát szennyezzék a használt árucikkekkel. 2006-ban ugyan a világ legnagyobb számítógép-gyártói önként megígérték, hogy száműzik a gyártási folyamataikból és a termékeikből a legveszélyesebb vegyi anyagokat, azonban az ígéreteket egyedül az Apple tartotta be.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sir Ny #26
    Ha a szemetet nagyon magas hőmérsékletre emelnénk, nem esne szét elemi részecskékre?
  • Tetsuo #25
    A sok szemet az mind a Fold anyagaibol van. Azert "szemet" mert olyan formaban van es olyan helyen (ahol nem kene).
    A Napba kiloves tobb energiaba kerulne, mint visszaalakitani a "szemetet" kozel eredeti allapotaba.

  • supi007 #24
    Régóta úgy gondolom, hogy az volna a legjobb, ha valamilyen technológiával a nap felé lehetne lőni a szemetünket. Persze ez most sci-fi, de a világűr elég tágas ahhoz, hogy elférjen benne ez a rengeteg szemét. A másik megoldás a föld belseje, de az igazából nem a legjobb, mert itt maradna a sok szemét csak nem látnánk. Egyébként én is az égetést tartom a legrosszabb megoldásnak.
  • gforce9 #23
    Ez, hogy kifizettem, csak önámítás. Álszentség a köbön. Ezzel nagyonkönnyű takarózni. Ez csak a felelősség hárítása. Ez nagy divat manapság, sőt természetes, hogy felelősséget senki sem vállal, főleg nem azok akik gyártják és fogyasztják azokat az árukat amelyek a szeméttengert okozzák.

    Maradok a régi bevált telefonomnál és elektronikai eszközeimnél. Ha valamelyik elromlik javíttatom vagy javítom. Nekem csak így marad tiszta a lelkiismeretem. Lelkiismeret... hmm szerintem sok telefon-táblagép-legyenszinesebb modernebb újjabbkütyü sorolhatnámaf*szságokat azt sem érti mi az.
  • Merces #22
    pont az ilyen visszavitt cuccok mennek afrikába....ugyhogy tartsd otthon a szemetedet
  • Merces #21
    .....azt irják a konténerekre hogy elektronika, segély , aztán mehet a partra......
  • DjDano #20

    "Az európai jog szerint az elektronikus hulladékok exportja illegális, mivel ezen termékek többsége káros, mérgező vagy más veszélyes anyagokat tartalmaz."

    Tehát akkor legálisan nem kerülhet oda semmi szemét... Viszont ez esetben érthetetlen, hogyan kerülhet mégis oda ekkora mennyiség? Szerintem csak akarat kérdése lenne gátat vetni neki.
  • MacropusRufus #19
    Ólommal szennyezett por belégzése eléggé komoly kockázatott rejt magában. Ugyan ez vonatkozik az összes többire is.

  • lapaleves #18
    termékdíj ehune.

    szóval kifizeted.

    más kérdés, hogy jellemzően másra mutogatás megy (gonosz politikus, gonosz maffia, mér nem söprik fel az iskolaudvart ahelyett hogy gyereket csinálnak satöbbi). arról szó sincs, hogy nekünk ne a legjobbabb-legújabbabb legyen, mert haverok prolinak néznek.

    megint más kérdés, hogy hamár nem tudunk ellenállni és vásárolunk, akkor olyan terméket választunk-e, aminek a gyártója visszaveszi az élettartam végén. nyilván szarunk rá, mert abban épp nem a leggyorsabb szandi van, meg 3 ezrelékkel rosszabb a kontrasztja.

    megint más kérdés, hogy elvisszük-e az ehulladék gyűjtőbe.

    és nyilván ott is kérdéses, hogy az akkreditált kht tényleg szétcsavarozza-e, vagy megy a konténerbe.
  • Piel #17
    Az ólom közvetlen hatása az, hogy elnehezül a szempillád és lecsukódik a szemed...
    Valahogy ellenőrizni kellene a gyártókat, hogy hogyan dolgozzák vagy nem dolgozzák fel a használt termékeiket. Pl: csak akkor gyárthat valamit, ha az újrahasznosítható részben vagy egészben. Tudom, tudom... Van ami nem újrahasznosítható, mint az eldobható pelenka, de sokat segítene már a szemléletváltás is. Minden gyártó dolgozza csak fel a maga gyártott hulladékot. Akkor talán elgondolkodnak, hogy hosszabb ideig működjenek a készülékeink, mint ameddig mostanában ezt betervezik. Nekem is van egy olyan nyomtatóm, ami egyszer csak kiírta, hogy fejcsere! Persze az majdnem többe került, mint egy új multifunkciós. Ha a kereskedők kötelesek lennének összeszedni az általuk forgalmazott elhasznált eszközöket, azok visszajuthatnának a gyártóhoz...