Berta Sándor

Greenpeace: a HP megelőzte a Nokiát

A környezetvédelmi szervezet legújabb Guide to Greener Electronics nevű ranglistáját a Hewlett-Packard vezeti a Dell és a korábbi első, a Nokia előtt. A legrosszabb minősítést a Toshiba, az LG és a Research In Motion kapta.

A Dell a tavalyi rangsorhoz képest nyolc helyet tudott javítani, míg a Lenovo hat, az Apple pedig öt hellyel előrébb került. A Sony viszont négy helyet rontott. Összességében elmondható, hogy az IT-piac szereplői 2006 óta nagyobb figyelmet fordítanak a környezetvédelemre és igyekeznek a veszélyes anyagokat, például a polivinilkloridot (PVC), valamint a brómtartalmú égésgátlókat (BFR) eltávolítani a termékeikből. Eddig kizárólag az Apple volt képes teljesen száműzni az eszközeiből ezeket az összetevőket. A Sony, a Samsung és a HP azonban szintén komoly erőfeszítéseket tett és legalább a notebookjaiból eltávolította a PVC-t és a BFR-anyagokat.


A Greenpeace a legújabb dokumentum elkészítésénél már figyelembe vette ezeket a fejleményeket és éppen ezért szigorította meg az egyes helyezések eléréséhez szükséges követelményeket is. Három új kritérium is megjelent az anyagban. Az első, hogy a cégeknek le kell mondaniuk a gyártás során a háborús övezetekből származó nyersanyagok felhasználásáról. A második, hogyügyelniük kell a beszállítóikra, míg a harmadik: meg kell hosszabbítaniuk termékeik élettartamát és a jövőben hosszabb garanciaidőt kell vállalniuk.

Az összesen 13 követelmény három nagy területet ölel fel: az energia- és klímapolitikát, a termékeket és az üzleti modelleket. A Greenpeace külön pontozza, hogy melyik vállalat ad ki jelentéseket az üvegházhatást erősítő káros anyagok kibocsátásáról, mennyire csökkenti a kibocsátott káros anyagok mennyiségét, a készülékei mennyire energiatakarékosak és tartalmaznak-e veszélyes anyagokat. Emellett értékelik azt is, ha egy társaság újrahasznosítási projekteket indít és szigorúan ellenőrzi a beszállítóit is.

A rangsorban a HP 5,9; a Dell 5,1 pontot kapott, a Nokia 4,9, míg az Apple pedig 4,6 pontot. A Research In Motion először szerepel az összehasonlításban, azonban utolsó lett, ami nem meglepő, tekintve, hogy 13 kategóriából hatban nulla pontot szerzett.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • FlashMaster #5
    Szerintem úgy kellene ennek kinéznie, hogy csak azok a cégek működhetnek amelyek el tudják érni a 10et, az se baj ha a teljesítmény visszaesik kicsit, utána úgyis mwg tudná oldani a fejlesztést..szerintem.
  • Rotyoka #4
    GP szerint csak azokat az állatokat kell megmenteni amik cukik. Kutya, macska, jegesmedve, pingvin stb.

    Furcsa mód a férgek és egyéb sokkal HASZNOSABB állatok miatt sosem tüntetnek.
  • Eleskanyar #3
    A Legutóbbi Gp rangsor óta ezért vettem Nokia mobilt és Hp gépet, úgy látom egyenlőre még jó választás marad :)
  • mad mind #2
    Ez is baromság. Miért nem lehet háborús övezetből felhasználni alkatrészeket/alapanyagokat?
    Az ottani egyszerű emberek, akik szintén csak pénzt szeretnének keresni, dögöljenek éhen a greenpeace szerint.
  • viasz #1
    Ha másra nem, erre mindenképp jó a grínpísz.