Berta Sándor

Nyugat-Afrika elsősorban maga tehet az e-hulladék problémáról

Nyugat-Afrikában évente 650 000 és egymillió tonna közötti elektronikai hulladék jelenik meg. Szakértők úgy vélik, mindez nem csak az illegális európai szállítmányoknak köszönhető.

Az ENSZ Környezetvédelmi Programjának munkatársai által készített jelentés szerint a szeméthegyek keletkezésének legnagyobb felelőse maga az afrikai régió. "E régió az elektronikai hulladék problémát leginkább saját magának köszönheti. Az Európából illegálisan importált elektronikai hulladékok csak súlyosbítják a helyzetet" - nyilatkozta Matthias Schluep, a jelentés készítője és az EMPA kutatóintézet munkatársa.

A dokumentumban összesen öt nyugat-afrikai országban, Beninben, Elefántcsontparton, Ghánában, Libériában és Nigériában uralkodó körülményeket vizsgálták meg a szakemberek. Az elektronikai hulladékok problémája mind az öt államot érinti. A legfontosabb importőröknek Nigéria és Ghána számítanak. "A régióba érkező eszközök 70 százaléka használt termék. Ezek egyharmada egyáltalán nem működik, így a Bázeli Konvenció alapján az importjuk illegális" - jelentette ki Schluep. Az országokba kerülő készülékek felét a helyi lakosok megjavítják, ugyanakkor az importált eszközök 15 százaléka egyértelműen hulladék.

Nyugat-Afrikában egyre nagyobb igény van számítógépekre, mobiltelefonokra, monitorokra és más elektronikai termékekre. A számítógép-tulajdonosok száma 2000 óta a tízszeresére nőtt, míg a mobiltelefon-tulajdonosok száma a korábbi 100-szorosára emelkedett. A helyiek azonban nem tudnak minden alkatrészt és eszközt felhasználni, így a felesleges dolgok automatikusan az utcára kerülnek, ahol átkutatják őket az értékes nyersanyagok után, majd elégetik őket. Az utóbbi pedig nagy mértékben hozzájárul a környezet szennyezéséhez. A jelentés készítői rámutattak, hogy az érintett országoknak sürgősen javítaniuk kell az e-hulladék gyűjtő rendszereiken. Nigéria ezen a területen kiemelkedő munkát végez, hiszen már tavaly elfogadták az elektronikai termékek importjáról és az e-hulladékok feldolgozásáról szóló törvényt. Ezenkívül Ghána is előkészít egy hasonló jogszabályt és hatékonyabb nemzetközi együttműködésre törekszik.

Kiderült, hogy az Európai Unióban keletkező e-hulladékoknak csak a 3-5 százalékát importálják Nyugat-Afrikába, de ez is évi 250 000 tonna használt számítógépet és monitort jelent, ami Svájc éves elektronikai hulladék-termelésének a kétszerese. A helyzeten a múlt hónapban elfogadott európai uniós törvény javíthat, amely előírja, hogy 2016-ra az újonnan eladott termékek 45, 2019-re pedig 65 százalékát kell majd újrahasznosítani.

Ghána már évek óta az európai elektronikai hulladék célpontjának számít, az országba 2009-ben 215 000 tonna elektronikai eszköz érkezett, ezek 70 százaléka használt árucikk volt és 15 százaléka pedig szemét. Az ország fővárosában, Accrában egyre súlyosabb a helyzet, a szakemberek tavaly novemberben riasztó mennyiségű ólom- és kadmiumkoncentrációt mutattak ki a helyi iskolákban és játszótereken.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • martyr #25
    Valaki már megelőzött egy másik ugyanezzel a témával foglalkozó cikkben, aminek csak örülni tudok.


  • martyr #24
    Témába vág, lehet rajta vitatkozni: ajánlom a következő dokumentumfilmet azoknak akik még nem látták:
    A Villanykörte Összeesküvés - A Tervezett Elavulás története
    youtube-on fent van az egész, magyar felirattal. 37:50-től látható az ide vonatkozó rész.
  • LINUXPOWER #23
    2010-ben még 40 millió tonna E hulladékról beszéltek, 2011-ben már 50 millió tonnáról.....Jó lenne ezt hinni, de félek ez csak mese..... 2016-ra 90 millió tonna köröli E hulladékkal számolnak.
  • LINUXPOWER #22
    A cikkel összhangban vannak, csak a valósággal nem. Mesét meg majd választok magamnak.
  • topitopi #21
    Egyébként meg a te adatod 2005-ös amikor még sokkal nagyobbak és nehezebbek voltak a műszaki cikkek (lásd tv-k, monitorok) szóval lehet h azóta csökkent ez a szám.
  • topitopi #20
    Egyébként a 9.3 milliós adat azt jelenti, hogy évente és személyenként (500 milliós európai népességgel számolva) 18kg körüli e-hulladék képződik... sztem ez túl sok bár lehet hogy a műszaki cikkek előállításakor keletkező hulladék is ide számít... Akkor esetleg lehet helyes ez a nagyságrend különben szerintem nem. (természetesen ekkor a 5-8,3 milla is túlzó)
  • topitopi #19
    Ha ismétlem HA elfogadjuk a cikk információit akkor ha utána számolsz akkor valóban 5-8 millió jön ki (250 000 tonna a 3(8millió 300 ezer)-5(5 millió) százaléka a teljes mennyiségnek) szóval lehet, hogy van neked más (esetleg pontosabb) adatod de ettől még azok a számok amit írtam a cikkel teljesen összhangban vannak.
  • LINUXPOWER #18
    http://www.chemistryviews.org/details/ezine/1037973/Major_Threats_From_E-Waste_Current_Generation_And_Impacts.html

    In the European Union (EU), the total generation of e-waste in 2005 was estimated to be 9.3 million tonnes

    Nos ebből kiderül, hogy az ovis matekod és egyszerű szemléleted gáz. Mellesleg a hulladék nem egynelő az E hulladékkal... ha már okoska vagy.....

    "Ebből ovis matekkal kiszámohatjuk, hogy 5 millió és 8 millió 300 ezer tonna közötti hulladék keletkezik európában évente ami nem az általad említett 1 millió."

    Ami a lényeg, hogy a számok gyanítom csak alulról közelítenek a valós problémához....
  • vargagergo13 #17
    Na így már értem. De ettől még elszomorító.
  • topitopi #16
    Félre értettél: Annak örülök, hogy ha ez egy ilyen sz*r világ és mindig vannak kizsákmányolók és kizsákmányoltak akkor én a kizsákmányoló (ergó a viszonylagos jólétben élő) és nem a kizsákmányolt (éhező, éhenhaló) oldalon vagyok.

    Nevezz szívtelennek de nem kívánok afrikában megdögleni egy oltással elkerülhető dzsungelnáthától vagy az éhségtől... Ha választani kell hogy ők vagy én... Hát qrvára én.