Berta Sándor

Greenpeace: a Google teszi a legtöbbet a környezetvédelemért

A nemzetközi szervezet megpróbálja folyamatosan nyomás alá helyezni az IT-cégeket. Ezúttal az aktivisták azt vizsgálták, hogy vajon az IT-piac szereplői megtesznek-e mindent a környezet védeleméért.

A Greenpeace ötödik alkalommal készítette el a Cool IT nevű ranglistáját, amelyben egyaránt egyaránt szerepelnek szoftverfejlesztő óriások (Microsoft, SAP), távközlési szolgáltatók (Telefónica, AT&T) és hardvergyártók (Dell, Hewlett-Packard). A mostani összehasonlítást a Google nyerte meg, amely a 100 megszerezhető pontból 53-at gyűjtött össze. Gary Cook, a Greenpeace elemzője azt írta, hogy az IT-ágazat gyorsan növekszik és meg van benne az a potenciál, hogy más cégek, illetve a magánszemélyeket is hozzásegítse a káros anyagok kibocsátásának mérsékléséhez. A probléma csak az, hogy a társaságok a környezetvédelmi tevékenységüket erősen korlátozzák, ahelyett, hogy valódi intézkedéseket foganatosítanának.

A Cool IT során a szakemberek azt vizsgálják, hogy a piaci szereplők nyilvánosságra hozzák-e a káros anyag kibocsátás mérséklésével kapcsolatos céljaikat. Azt is figyelembe veszik, hogy az adott cégek milyen környezetvédelmi lobbitevékenységet folytatnak és előkelőbb pozíciókba kerülnek azok a konszernek, amelyek termékei a legkevésbé tartalmaznak környezetszennyező anyagokat.


Az idei összevetésből ugyanakkor hiányzott az Apple, az Amazon és a Facebook, így a lista közel sem lehetett teljes. Ugyanakkor vannak különbségek a hardvergyártók, a távközlési szolgáltatók és az online cégek között, így kérdéses, hogy ezek mennyire mutathatók ki objektív módon. Egy alaplapgyártó például teljesen más anyagokat használ, mint a Google, így az összevetésük ilyen szempontból meglehetősen érdekes.

Az idei lista második helyén egyébként a Cisco, a harmadikon pedig az Ericsson található. Az első tízbe bekerült még a Fujitsu, a Vodafone, az Alcatel-Lucent, a Sharp, a Softbank, az IBM és a Hewlett-Packard. A Dell a 12., a Microsoft a 13., az AT&T a 15., az NTT a 17., az NEC a 18., a Telefónica a 19., míg az Orcale a 21. helyet szerezte meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • DjDano #9
    Igen mert a "Jobbikos eszme" az építő, oda se neki 70 millió legyilkolt ember, porig rombolt Európa, 40 év diktatúra Kelet-Európában. Hülye műmagyar!
  • Tetsuo #8
    Durvan leegyszerusitve: Onnan lehet felismerni a csak politikai celu kornyezetvedelmet, hogy "liberalis" (vagyis rombolo) eszme all mogotte.
    Az igazi kornyezetvedelem resze a lokalpatriotizmus es a hagyomanyok orzese is.
    A Greenpeace ez utobbira tesz magasrol ill. ellene van.
  • kryst #7
    A Greenspace egy vicc. Amikor milliárdos lobbi áll mögöttük, amik max szítsák a helyzetet, meg érdekes, hogy a Google a legjobb a környezetvédelemben. Akkor kérdezem, Afrikába miért nem mennek, ahol az őserdőket égetnek fel, és a nyomorba dönti a nyugat szemete az ottaniakat. Mennyenek oda, aztán ott pattogjanak. Ja persze az nem érdek mert ott nincs média viszhang.
  • Zoliz #6
    Google a legnagyobb könyvirto, azon van hogy ne érezzük a puha papír illatát és elmélyedjünk a nyomatok változatosságában. Éljenek a FÁK, meg a CCCP :)
  • Eleskanyar #5
    Hasznos cikk, köszönet érte a Greenpeace-nek, ha pedig valakinek nem tetszik, hát lelke rajta, vannak más cikkek is, amiket lehet olvasgatni.
  • sandz #4
    A greenpeace politikai szervezet, nem pedig környezetvédő. Sokat beszélnek környezetvédelemről, de semmit sem tesznek érte. Teljesen lejáratják az egészet a hülyeségeikkel. Például amikor atomerőművekbe szökdösnek be, és úgy állítják be a dolgot, mintha ezzel az atomerőművek biztonsági hiányosságaira akarnák felhívni a figyelmet, pedig csak saját magukra akarják felhívni. Szánalmas gyökerek, akiknek minden kijelentése teljesen hiteltelen. Én is nagyon rühellem őket.
  • Ahoy #3
    Rühellem a greenpeace-t, de azokat is rühellem, akik "démonizálják". Minden ilyen posztnál 20 "köcsög zöldek" komment. Oké, vannak baromságaik, de alapvetően nagyon valós, vesztünket okozó problémákra hívják fel a figyelmet. Ez meg egy ártalmatlan felmérés. Szerintem nem baj, ha a cégek egyre környezettudatosabban állítják elő az elektronikai hulladékokat, amiket megveszünk. Ha emiatt akármelyik cégnél egy kicsit is többet fordítanak a környezetvédelemre, akkor miért ne?
  • gforce9 #2
    Nem lenne rossz az alapelv amit akarnának, csak az a baj, hogy a világnak csak egy nagyon aprócska szeletét nézik csak és azt is csak zöld szemüveggel. Pedig minden, mindennel összefügg.
  • Turdus #1
    Jó lenne, ha Greenpeace az értelmetlen összehasonlítgatások és legkörnyezetbarátabb energiaforrás démonizálása helyett valami értelmes dolgot csinálnának, ami tényleg védené a környezetet... Addig csak úgy tudok rájuk gondolni mint sötétzöldekre...