Berta Sándor

Android 4-et futtató televízió a Lenovótól

A kínai társaság igyekezett megelőzni vetélytársait és már a CES-en bemutatta a világ első olyan tévéjét, amelynek operációs rendszere az Android 4.0 (Ice Cream Sandwich).

Az IdeaTV K91 piacra dobásával a Lenovo alaposan megelőzte a konkurens termékeket. A készülék érdekessége, hogy az operációs rendszere, az Android 4.0 alapvetően a táblagépekhez és az okostelefonokhoz készült. A kínai vállalat azonban nem elégedett meg csupán az Android 4.0 integrálásával, hanem egy különleges alkalmazásboltot is létrehozott. Ebben az Android Marketből és a Lenovo Store kínálatából származó szoftverekhez férhetnek hozzá a felhasználók. Emellett közel 100 programot előre feltelepítettek a televízió rendszerébe. Ezek között van egy video-on-demand szolgáltatás és egy videotelefon-beszélgetésekhez használható alkalmazás. Utóbbihoz kiválóan használható az eszköz előoldalára beépítette 5 megapixeles kamera. A televízió ezenkívül beszédvezérlési és arcfelismerő funkcióval is rendelkezik.


Az IdeaTV K91-nek műszaki szempontból sem kell szégyenkeznie. Az 55 collos tévében IPS-panel van, LED-háttérvilágítású, képfrissítése 240 Hz-es. Képes a 3D-s tartalmak és az 1080p-s videók megjelenítésére. Mindezt a beépített egység teszi lehetővé, amelynek a fő alkotóeleme a Qualcomm Snapdragon APQ8060 típusú, 1,5 GHz órajelű, kétmagos processzora, amelynek munkáját egy gigabájt RAM segíti. Az integrált flashmemória 8 gigabájt és microSD memóriakártyák segítségével tovább növelhető. A televízió mellé a Lenovo egy 2 gigabjtos SDHC memóriakártyát csomagol.

Az internethez vagy WLAN-on vagy LAN-porton keresztül csatlakozik a tévé. Természetesen van HDMI-kimenete és USB 2.0-portja is. Üröm az örömben, hogy az új készülék először csak Kínában lesz kapható, később azonban világszerte megvásárolható lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • tmk #10
    Ez a lényege, plusz más szolgáltatásokat ajánl fel ha felismerte az arcodat
  • Magnum PI #9
    Az arcfelismerés azért abból jó lehet hogy egyből olyan csatornával indul a tévé amit én szeretek ha úgy érzékeli én kapcsoltam be nem pedig a felségem.
  • Thrawn #8
    Ott a pont!
  • codaco #7
    Az arcfelismerésnek nagy haszna lenne a bűnüldözésben. Pl. egy körözött bűnöző megnézi a legújabb Barátok közt részt, közben a tv felismeri és hívja a rendőröket. :)
  • Balumann #6
    Nekem is ez volt az első gondolatom, arcfelismerőre aztán tényleg nagy szükség van egy tv-ben... XD
  • Thrawn #5
    "A televízió ezenkívül beszédvezérlési és arcfelismerő funkcióval is rendelkezik."
    Arcfelismerés, az minek? Észreveszi, hogy Pistike 18+ os műsor elé ült be és elzavarja a halál f.. ba?

    Egyébként szerintem ma már semmi akadálya, hogy a cuccos talpába egy komplett táblagépet építsenek be. Mondjuk Tegra 3-al, 64 GB SSD-vel. Ez a kütyü már ennek az előfutára. Innen kezdve szabad a vásár, ha jó a beszédvezérlés, akkor azzal irányítva, vagy akár vezetéknélküli egérrel, billentyűzettel. Ez utóbbi nekem szimpatikusabb.
  • Cat #4
    Butaság. Kínai cég, teljesen normális, hogy saját hazájukban kapható először. Ugyanígy az amerikai vagy a japán cégek is otthon kezdenek el először teríteni.
  • hypno #3
    Mondjuk RAM-mal kitömhették volna kicsit gazdagabban, meg ha a jövőnek készítették a cuccot akkor akár USB 3.0 portot is rakhattak volna rá.

    Persze így sem zavarnám el a futárt ha beállítana egy ilyennel.
  • hypno #2
    Ki mit saccol, hány héten belül jelentik be a konkurrensek a hasonló termékeket?
  • bvalek #1
    az új készülék először csak Kínában lesz kapható

    Tessék szépen hozzászokni, ez lesz a norma ebben az évszázadban.