Berta Sándor

Sony - Crystal LED kijelzővel az OLED ellen

Új megoldással rukkolt elő a Consumer Electronics Show (CES) kiállításon a japán elektronikai konszern. A Crystal LED2 nevű 55 collos kijelzőjében ugyanis minden egyes pixelhez piros, zöld és kék színű LED-eket használ.

A Sony egy olyan nagy képátlójú kijelzőt fejlesztett ki, amely nem tartalmaz folyadékkristályos réteget és az egyes képpontokat piros, zöld és kék színű LED-diódák világítják meg. Mindez azt eredményezte, hogy a 140 cm képátlójú full HD felbontású képernyő fényereje sokkal erősebb a hagyományos LCD- vagy LED-modellek fényerejénél, ugyanakkor jóval nagyobb betekintési szöget is nyújt azoknál. Ráadásul az OLED-del ellentétben nem jelent problémát a piros, a zöld és a kék diódák eltérő élettartama sem.


A CES látogatói igencsak meglepődtek a Crystal LED2-n, ugyanis a kijelzőt a kiugróan magas fényerő mellett nagyon erős színek és kiváló kontrasztarány jellemezte. Ugyanakkor a gyors oldalsó kameramozgásoknál látható volt a megjelenített kép szétesése, vagyis a technika még közel sem kiforrott. A bemutatott prototípus fogyasztása 100 Watt, a fényereje 400 cd/m2. A televízióban összesen hatmillió diódát helyeztek el, mindez elsősorban a kontrasztarányra van jótékony hatással. A készülék sokkal kontrasztosabb képet jelenít meg mind a világosabb, mind a sötétebb környezetekben. Emellett az LCD- és a LED-kijelzők értékeihez képest sikerült a válaszidőt is a tizedére lecsökkenteni, miközben a kép élessége is megmaradt.


Az Engadget szerkesztői a Sony Crystal LED2 képét "világosnak és gyönyörűnek" nevezték, de kiemelték, hogy a prototípus csak állóképeket jelenített meg. A The Verge munkatársai pedig arra mutattak rá, hogy az új technika különösen a vörös színárnyalatok megjelenítésén javít és a fekete szín is némileg sötétebbnek tűnik a Sony termékén. A színek még oldalról nézve is tisztán és minden hibától mentesen jelentek meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • cloud.strife #44
    Erre én is kíváncsi lennék...
  • Szefmester #43
    Nekem az ilyen crt-kkel kapcsolatban már csak az lenne a kérdésem hogy honnan lehet beszerezni.. vagy egyáltalán akármilyen jó minőségű CRT-t.. pláne fullHD felbontásra képes vezérléssel.
  • Sir Cryalot #42
    Amikor mi CRT-ről beszélünk akkor nemfeltétlen sony trinitronira kell gondolni hanem projektorra 3 v több csővel, folyadékhűtéssel, szal érted, fasorban sincs azokhoz semmilyen transzmissziv lcd.
  • Ahoy #41
    Ma már egy 23 colos 47 ezerért megkapható Dell IPS-t monitort is teljesen korrektül be lehet kalibrálni. Szerintem munkára is korrekt.

    Az biztos, hogy én nem kínoznám CRT-vel a szememet. Anno studióban volt egy jobb fajta, de nekem attól is fájt a fejem. A neon biztosan gyilkolja a szemet, de a CCFL hol villog 50hz-en?
  • narumon #40
    Lófaszt. A sok nyomdász meg grafikus meg nyomja színhelytelenül LCD-n mi? Csak a panel nem mindegy nem a 30e forintos LCD-nek kell színhelyesnek lennie...
  • cloud.strife #39
    Én csak kuncogok az ilyeneken....

    Úgy beszélnek a CRT-ről mintha minden lakásba lenne legalább egy Trinirton monitor. De már azzal se lehetne összehasonlítani szvsz.....
  • llax #38
    Ilyet is csak az állít, aki még nem látott WCG háttérvilágítású, bekalibrált xVA paneles LCD-t... Azokat már csak a profi CRT-k képesek ütni, de olyan nem sok mindenkinek van...

    Ha viszont egy olcsóbb, "kommersz" CRT-hez hasonlítjuk az LCD-ket, akkor azok szintjét simán hozza legtöbb xVA panel...
  • trollibusz #37
    Pedig ez így van.
  • Zoli007 #36
    Egy jó CRT kijelző színhelyes (LCD, plazma, OLED soha)

    Ezt kifejtenéd bővebben!
  • llax #35
    1: a gond mindenképp a vezérlésben lehet...

    2: (ami részben magyarázat az 1.-re is) a (szervetlen) LED-ek sebessége sokszorosan, mi több, nagyságrendekkel nagyobb, mint az LCD pixeleké. Miliszekundumok helyett néhány száz nanoszekundum egy LED ki-bekapcsolási ideje, tehát valahol 10.000-szeres körüli a sebességkülönbség. Így a válaszidőt nem kijelző technológia korlátozza (mint az LCD esetében), hanem kizárólag a vezérlő áramkörök sebessége.

    ......................................

    Olyan dolgok, mint a (CR alapon számolt) betekintési szög, vagy kontrasztarány, egy-egy pixelre önállóan nem is értelmezhetők ilyen LED kijelzőnél (180°, gyak. végtelen) addig LCD esetében ugyanakkora egy pixelen, mint a teljes kijelzőre nézve. Az, hogy mennyire romlanak le ezek a paraméterek, mire a LED chipekből kijelző panel lesz, csakis a fizikai kivitelezésen múlik, a LED-eken nem.

    Jót alkotni ezzel a technológiával nem nehéz... Ráadásul a jobb hatásfokú és olcsón előállítható kék LED-ek kifejlesztése óta minden adott ahhoz, hogy ilyen kijelzőt készítsenek. Igaz, eddig csak nagyban, diszkrét LED-elkből építettek ilyet (főleg szabadtéri óriáskijelzőnek), de már sok éve megvan annak is a lehetősége, hogy kicsiben, "háztartási méretben" készítsenek LED paneleket, de eddig valamiért nem akarták. A CRT után vegyél plazmát, majd LCD-t, majd FullHD LCD-t, majd LED/OLED-et, majd... jön a következő technológia... Ma már nem nézik jó szemmel a gyártók, ha ugyanazt a TV-t nézzük 20 évig (Orion/Videoton rulz :) )...