Berta Sándor

Kijelzőgyártóknál puhatolózik az Apple

Egyre több háttérinformáció derül ki azzal kapcsolatban, hogy a kaliforniai társaság valóban egy saját televízión dolgozik. Az újabb részleteket ezúttal is egy elemező tudta meg.

Gene Munster, a Piper Jaffray munkatársa 2009 óta próbál meg minél többet kideríteni az Apple TV-vel kapcsolatos tervekről. "Nemrég beszéltünk egy tévéalkatrészeket gyártó nagy céggel, amelynél az Apple érdeklődött a televíziós kijelzői tulajdonságaival kapcsolatban" - idézte a szakembert a CNet IT-portál. Mindez egy újabb bizonyíték arra, hogy az amerikai vállalat valóban komolyan gondolja azokat a terveit, hogy egy saját televíziót dob piacra.

A társaság munkatársai januárban Ázsiában találkoztak a lehetséges beszállítók képviselőivel. Az egyeztetések során az Apple késznek mutatkozott arra, hogy befektessen egy olyan kijelzőgyártóba, amely képes a különböző LCD-panelek előállítására, függetlenül attól, hogy azok 3,5 collosak vagy 55 collosak és hogy mobil készülékekben vagy televíziókban használhatók. Az elemző arra számít, hogy az Apple TV gyártása az idei év végén elkezdődhet.

Az Apple azonban csak akkor jelenik meg új piacokon, hogy újra tudja definiálni és újra feltalálhatja a dolgokat - mindez megfigyelhető volt a zenei, az okostelefon- és a táblagép-piac esetében is. Az Apple TV prototípusai elvileg hamarosan elkészülhetnek, hiszen a televíziókba beépített hardverek fejlesztési és tesztelési időszaka viszonylag rövid. A fő kihívást a megfelelő szoftverek, funkciók és szolgáltatások kifejlesztése és optimalizálása jelenti.

Tavaly augusztusban derült ki, hogy a kaliforniai társaság 1,3 milliárd dollárt fektetett be a Sharp LCD-üzemébe, majd december elején Gene Munster már közölte, az eszköz több méretben is elérhető lesz és körülbelül kétszer annyiba kerül majd, mint egy hagyományos televízió. Az elemző tavaly karácsonykor pedig arról számolt be, hogy az Apple TV beszéd- és gesztusvezérléssel érkezhet, rendelkezni fog egy AirPlay-csatlakozóval és egy digitális videorekorderrel (DVR), valamint összeköthető lesz az iCloud szolgáltatással és streamingre is alkalmas lehet. A televízió emellett kommunikálni tud majd a táblagépekkel és az okostelefonokkal, s lehetővé teszi majd, hogy a felhasználó a filmstreamelés közben váltson át valamelyik mobil készülékére. A médiacégekkel folytatott megbeszéléseken Eddy Cue, az Apple alelnöke is részt vett.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • narumon #21
  Mint már írtam nem értünk alapokban egyet, így erre is csak ugyanazt tudnám írni mint eddig.
 • Madve #20
  Valóban kurvajó ötlet, ha mozgáskorlátozott, vagy béna vagy. Nekik tényleg nehezükre esik megnyomni egy gombot, az esetükben tényleg egyszerübb beszélni. Még segítség lehet az analfabétáknak is, ha valamit állítani akarnak a tv-n, esetleg youtube videóra akarnak keresni, de sajnos ök csak ritkán vannak abban a helyzetben, hogy ki tudják fizetni a túlárazott apple termékeket....
 • narumon #19
  Miért kéne ahhoz nagy fogyasztás, hogy standby állapotban figyeljen?
  A profilkészítés meg szerintem alap kéne, hogy legyen. Nyilván nem ugyanaz mindenkinek az optimum ezért is írtam, hogy az egy beállítható paraméter lenne (távirányítóval).
  Majd megnézzük mit tud a végleges termék, ha ugyanazt mint a mostani SMART tévék akkor esélytelen, ha elviszik ebbe az irányba amit én gondolok akkor lényegesen érdekesebb a történet.
 • Szefmester #18
  ""sziri turn the tv on" és bekapcsol"

  Szóval gyakorlatilag elég kellemes fogyasztása lesz alapból a készüléknek csak azért hogy kikapcsolt (stand by) üzemmódban is azt fülelje mikor pofázik valaki? Valahogy nem tűnik gazdaságosnak.

  Nappali optimum meg esti optimum. Jó vicc. Amikor egyes csatornáknak is már más a hangerejük, és az pedig eléggé életszagú hogy mindenkinek pont ugyanaz a nappali optimum. Faterom nézi a tévét akkor a lakás másik feléből is megmondom mit néz (vagy az alapján keresem ki), mert kicsit rossz a hallása. Neki a nappali hangerő a 20-24 közötti, nekem 17-19, este neki még 10 felett van , én meg 6-7 környékén nézem és hallgatom. Most akkor személyenként más legyen és "sziri set to Szef's day optimum", vagy a végén már kismonológot kell előadni hozzá? Egy körkapcsolás a kedvenc 10-15 csatornán mi lenne már..

  Meg amúgy is.. ez epöl cucc lesz, nem lesz benne túl sok beállítási lehetőség mert ők jobban tudják mi kell neked mint te magad. És szerintük ami jó neked az jó nekem is. De hogy Profilkészítéseket nem fognak belerakni az is tuti...

 • narumon #17
  "én tiszteletben tartom a te véleményedet én tiszteletben tartom a tiedet"

  Helyesen: Én tiszteletben tartom a te véleményedet te is tartsd tiszteletben az enyémet.
 • narumon #16
  Alapvetően nem értünk egyet, tehát nincs is miről beszélnünk. Részemről ezt kurva jó ötletnek tartom, szerinted hülyeség. Ezen nincs mit beszélni mert elbeszélünk egymás mellett; én tiszteletben tartom a te véleményedet én tiszteletben tartom a tiedet. És azt is tartsd majd tiszteletben akinek szintén tetszik és megveszi. Ilyen egyszerű.
 • Madve #15
  "Valószínűleg nem öreganyádnak készül."

  Többen teszik, mint gondolnád...

  ""Ha meg gombot kell nyomni pl egy távirányítón, hogy a tv "füleljen", akkor meg aztán tényleg semmi értelme,"

  Miért nincs?"

  Mert akkor megnyomom a megfelelő gombot, és nem pofázok..

  "Gondolom "óbégatás"nélkül is lehet csatornát váltani."

  Ha megszólalsz akkor már nem vagy halk, a suttogást meg nem hinném, hogy kezeli...

  "Viszont azért ha nem tudod fejből a csatornákat (én sem mert több ezer van) akkor azt el tudom képzelni, hogy "sziri switch to eurosport" és kész. Érdekes megy rajta "sziri Record this" és már veszi is.
  Lehet kötözködni és eleve a gyenge pontjaira rámenni, de ezzel kb úgy nézel ki mintha azt mondanád 1901-ben, hogy minek nagyobb motor a kocsiba, 40-él nagyobb sebességet úgysem képes az ember elviselni...."

  Általában az ember tudja a főbb csatornákat amit általában szokott nézni, és ritka az olyan aki nem kapcsolgatja végig azt a 10-15 csatornát ahol úgy gondolja, hogy van valami ami esetleg érdekelheti, na ezt próbáld hangvezéléssel egyszerűbben megoldani, mint ugyanazon gomb nyomkodásával...

  "Nyilván lesz egy távirányítód. Sőt nálunk az optimális hangerő általában ugyanott van kb, és ha már beállíthatsz ilyeneket akkor egyszerű azt mondani, hogy "sziri volume to day optimum" vagy mittomén. Arról nem beszélve, hogy a mindenféle beállítás a nyolcvanadik almenüben van, az meg mennyire egyszerű, hogy "sziri turn contrast up 15%" vagy bármi. Az igazi azonban szerintem az amit én konzoloknál is elvárnék a jövőben, hogy hazaérsz, veszed le a ruhád és mondod "sziri turn the tv on" és bekapcsol "sziri show the bbc news" és mennek a hírek, "sziri show me the weather info at the lower half" és alul elkezdenek futni az időjárási adatok. Nyilván lesz benne webcamera is tehát "sziri call Andrew" és közben az előre beállított helyen megjelenik andrew feje és beszélgetünk.
  Ebbe belegondolok már kurva jó, és csak a képzeleted szab határt. Ha jól megcsinálják a szoftver részét akkor hihetetlenül megdobja a lehetőségeket, és akkor nem csodálom, hogy vinni is fogják. Te meg a többi cég csak megint pislogni fog, hogy nem érti miért azt a "szart" viszik amikor a többi tévében ott a használhatatlan 3D meg egy csomó parasztvakítás ami ráadásul nem fogy."

  Nyilván lesz egy icucc only remote control app is, elvégre a samsungnak is van androidos appja ami mondjuk kicsit több eszközt fed le mint az icucc only app. A day optimum általában az a szint, amit már a tv-k jelenleg is megjegyeznek, tehát az utolsó beállítás, a kontraszt állítás meg tv esetében egy olyan dolog amit az átlag user egyszer állít életében, amikor megvette a tv-t, de az átlag távirányítón van külön gomb rá (és pont az nem is kopik sohasem), az időjárásról meg annyit, hogy azt már így is minden okos cucc mutatja, nem a tv-n fogom nézni, hacsak nem a hölgyemény miatt aki elmondja. Webkamera már most is elérhető okostévékhez, hívás kezeléséhez esetleg jó lenne, de az sem olyan bonyolult, hogy kiválaszd a nevet a listából, hogy ahhoz hangvezérlés kelljen. Én továbbra is azt mondom, hogy az esetek többségében egyszerűbb gombot nyomni, mint elmondani, hogy mit akarsz (tv esetében), ez kb olyan mintha mosógépre, vagy mikrosütőre raknál hangvezérlést. Mondjuk úgy, hogy nem jobb ötlet mint a 3D (ami miatt jelenleg tv-t venni szerintem is felesleges, majd talán pár év múlva), szerintem az userek nagy része a tv bekapcsolásán túl nem nagyon fogja használni, pont úgy, mint ahogy még mindig nem látok a telefonjukkal beszélgető embereket, pedig elég sok embernek van 4S-e a környezetemben, és mivel angliában élek még azt sem lehet mondani, hogy nem beszélik egyik a siri által támogatott nyelvet sem. Akikkel beszéltem, mind azt mondta, hogy kipróbálta, de egyszerűbb, és gyorsabb nyomkodni, mint beszélgetni vele...
  Otthon meg még rosszabb a helyzet elvégre pont most hallottam egy felméréről ami szerint az emberek 30%-a beszél idegen nyelvet, ami nem feltétlenül Siri által támogatott plusz azért számít az akcentus is, szóval szerintem otthon a 3D még mindig fontosabb lesz mint a beszédvezérelt tv, ami ki tudja mikor fog magyarul tudni.

  ""Arról meg ne is beszéljünk, hogy akinél a távirányító az szabályozza jelenleg az aktuális vitát hogy mit néz a tv elé telepedett család..."

  Hát ez elég demagóg duma azért érzed nem? Vagy nálatok megy a harc és aki erősebb annál a távirányító és mindenki azt nézi? No nem szeretnék olyan családban élni :)"

  Ha nincs harc a műsorért, akkor 5 lehetőség van:
  1. Egyedül élsz
  2. Nincs TV, vagy adás.
  3. A család minden tagja Borg, és közös az akaratuk.
  4. A családban a családfő uralkodik mindenki felett nem fogad el ellentmondást, és ha mégis van, azt (általában) agresszív eszközökkel megtorolja.
  5. A ház minden helységében van tv, kivéve a közösen használtakban (nappali, ebédlő, konyha, stb).

  Lássuk be ebből az 1-es pont talán a legkedvezőbb, amúgy meg szerintem teljesen életszerű a nézeteltérés pl. két testvér, vagy férj és feleség között (pláne foci vb idején) a műsor kiválasztásánál.
 • narumon #14
  "Ok legyen jelszó. Szerinted hányszor váltok csatornát egy távirányítóval mire te kimondod hogy "sziri csatorna fel""

  Viszont azért ha nem tudod fejből a csatornákat (én sem mert több ezer van) akkor azt el tudom képzelni, hogy "sziri switch to eurosport" és kész. Érdekes megy rajta "sziri Record this" és már veszi is.
  Lehet kötözködni és eleve a gyenge pontjaira rámenni, de ezzel kb úgy nézel ki mintha azt mondanád 1901-ben, hogy minek nagyobb motor a kocsiba, 40-él nagyobb sebességet úgysem képes az ember elviselni....

  "hogy az optimális hangerő beállításáról ne is beszéljek "sziri hangerő tizennégy, tizenöt, tizenhat, tizenöt"."

  Nyilván lesz egy távirányítód. Sőt nálunk az optimális hangerő általában ugyanott van kb, és ha már beállíthatsz ilyeneket akkor egyszerű azt mondani, hogy "sziri volume to day optimum" vagy mittomén. Arról nem beszélve, hogy a mindenféle beállítás a nyolcvanadik almenüben van, az meg mennyire egyszerű, hogy "sziri turn contrast up 15%" vagy bármi. Az igazi azonban szerintem az amit én konzoloknál is elvárnék a jövőben, hogy hazaérsz, veszed le a ruhád és mondod "sziri turn the tv on" és bekapcsol "sziri show the bbc news" és mennek a hírek, "sziri show me the weather info at the lower half" és alul elkezdenek futni az időjárási adatok. Nyilván lesz benne webcamera is tehát "sziri call Andrew" és közben az előre beállított helyen megjelenik andrew feje és beszélgetünk.
  Ebbe belegondolok már kurva jó, és csak a képzeleted szab határt. Ha jól megcsinálják a szoftver részét akkor hihetetlenül megdobja a lehetőségeket, és akkor nem csodálom, hogy vinni is fogják. Te meg a többi cég csak megint pislogni fog, hogy nem érti miért azt a "szart" viszik amikor a többi tévében ott a használhatatlan 3D meg egy csomó parasztvakítás ami ráadásul nem fogy.

  "Egy gombnyomásnál halkabb nincs, pláne ha közben a párod a mellkasodat használja párnának éppen mert bealudt az esti tévézés közben,"

  Nem hiszem, hogy csak hanggal lehetne vezérelni, lásd a telefonjukat pl.

  "Arról meg ne is beszéljünk, hogy akinél a távirányító az szabályozza jelenleg az aktuális vitát hogy mit néz a tv elé telepedett család..."

  Hát ez elég demagóg duma azért érzed nem? Vagy nálatok megy a harc és aki erősebb annál a távirányító és mindenki azt nézi? No nem szeretnék olyan családban élni :)
 • narumon #13
  "mondjuk a hangvezérlést is hülyeségnek tartom egy olyan tárgy esetében, ami mellett szokás beszélgetni,"

  A kettőnek mi köze egymáshoz?

  "pláne öreganyám esetében aki visszabeszél a brazil sorozat szereplőinek."

  Valószínűleg nem öreganyádnak készül.

  "Ha meg gombot kell nyomni pl egy távirányítón, hogy a tv "füleljen", akkor meg aztán tényleg semmi értelme,"

  Miért nincs?

  "az éjszakai halk tévézés meg érdekes lesz, ha óbégatsz a tv-nek, hogy pl csatornát váltson..."

  Gondolom "óbégatás"nélkül is lehet csatornát váltani.
 • Madve #12
  Ok legyen jelszó. Szerinted hányszor váltok csatornát egy távirányítóval mire te kimondod hogy "sziri csatorna fel" hogy az optimális hangerő beállításáról ne is beszéljek "sziri hangerő tizennégy, tizenöt, tizenhat, tizenöt". Egy gombnyomásnál halkabb nincs, pláne ha közben a párod a mellkasodat használja párnának éppen mert bealudt az esti tévézés közben, és ezen az sem javít ha az esetleges távirányítóban van a mikrofon, aminek már azért sem lenne értelme, mert ha van távirányító hamarabb nyomkodod, mint beszélsz neki...
  Arról meg ne is beszéljünk, hogy akinél a távirányító az szabályozza jelenleg az aktuális vitát hogy mit néz a tv elé telepedett család...