Berta Sándor

Dél-Koreában korlátozzák a smart TV-k internetelérését

Közel sem örül mindenki az úgynevezett smart televíziók megjelenésének, ezt bizonyítja a KT Corporation nevű dél-koreai telekommunikációs óriás döntése is.

A KT Corporation Dél-Korea legnagyobb távközlési vállalata és internetszolgáltatója, így a bejelentés mindenképpen komoly hatással lehet a smart TV-k gyártóira, illetve használóira. A társaság közölte, hogy azonnali hatállyal korlátozza a smart TV-k interneteléréseit. "Amennyiben folytatódik a smart TV-k ilyen gyors ütemű elterjedése, akkor fennáll a veszélye egy hálózati elsötétülésnek" - idézte Kim Hyo-silt, a KT menedzserét a The Korea Herald. A szakember a KT intelligens hálózati politika munkacsoportját vezeti. Kim Hyo-sil azzal indokolta a cég döntését, hogy meg kell védeniük az internetezők többségét, a modern multifunkciós televíziók gyártóit pedig a "mostani hálózatok ingyenélőinek" nevezte.


Kim Hyo-sil (jobbról a második) szeretné ha a tévégyártók is beszállnának a költségekbe

A KT Corporation felmérése szerint a smart TV-k komolyan veszélyeztetik a hálózati forgalmat, mert az ilyen termékek 15-ször nagyobb mértékben terhelik le a világhálót, mint a hagyományos IPTV-k. A dél-koreai vállalat fel akart lépni e jelenség ellen. A KT becslései alapján Dél-Koreában 2011 végéig egymillió darab smart TV-t adtak el és a vásárlók körülbelül tíz százaléka rengeteg online tartalmat tölt le.

A The Korea Herald arról számolt be, hogy a három legnagyobb dél-koreai távközlési cég, a KT, az SK Broadband és az LG Uplus egy éven át hiába pórbált meg egyezségre jutni a gyártókkal. A Samsung például egyáltalán nem reagált a megkereséseikre, holott csak az idén várhatóan 50 millió televíziót dob majd piacra és ezeknek a fele internetképes. A társaság ugyanakkor a mostani bejelentésre már reagált és kiemelte: a KT döntése megsérti az internetsemlegességet. Ráadásul a Samsung szerint egyértelműen be kellene bizonyítani, hogy a smart TV-k hatalmas adatforgalmat generálnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Angel5 #18
    smart TV alapjáraton nagy baromság
  • Tetsuo #17
    Egy varoskozponttol 3 km-re mar gyakran elmegy a terereje az angol Vodafone-nak!
    Itthon egyszeruen nem tudom hasznalni a mobilt. :S A "szelessavu" Virgin netem bizonyos orakban teljesen hasznalhatatlan, maskor is max 1 Mbps.
    A varoskozpontbban gyorsabb, ok, de az orszag nagy resze nem az.
  • nlght #16
    ebben az a legdurvább, hogy D-Koreában már a 90-es években üvegszálat kötöttek mindenhova, szal akkor mit szóljunk mi itt az eu-ban és mit szóljanak a 3. világbeli országok?
  • sathinel #15
    Ja Virgin van nállam és nem tudták garantálni a sebességet mert csak tavaj kezdték el komolyabban fejleszteni a hálózatot. De szerencsére rájöttek hogy fejlődni kell tehát 18 hónap max és már duplája a sebességem, meg fejlesztik a netet várhatóan. Mivel mindenki inkább mobilokon netezett, ezért az igen jól működik nekem. 1 giga és korlátlan wifi, és csak liverpoolban 8500 wifi hotspot amit ingyen használhatok korlátlanul.

    Remélhetőleg a mobile internet is fejlődni fog bár ez így nekem megfelel, és samsung galaxy nexus-on mindent csinálok szinte amihez kedvem van nem igazán fogom magam vissza. Igaz utazás munkába haza, és munkában net nem túl jelentős használat, amúgy meg mindenhol wifi elérésed van.
  • Tetsuo #14
    Errefele Ángliaban durvabb a helyzet. Siman visszasirom az 5 evvel ezelotti magyar netemet.

    A szolgaltatoknak fel kellett volna arra keszulniuk, hogy jonnek az ujabb ketyerek es meg tobben hasznaljak a netet komolyabb streamre, ahogyis a reklamokban toljak... ehhez kene igazitaniuk a csomagokat es az arstrukturat.
    Pl. a "korlatlan" szot sem szabadna hasznalniuk, ugye.
  • gforce9 #13
    Én úgy gondolom, aki online HD-t akar nézni az fizessen a luxusért, mert ehhez többszörös sávszélesség kell, mint egy normál felhasználáshoz. Nekem 1Mbit-es netem van és tökéletesen elég mindenre meire nekem kell. Nem mondom, hogy nem volna jobb egy gyorsabb net, de sajna az infrastruktúra ahol lakom nem teszi lehetővé. De nem is kell, ha 1-2 filmet néha le is töltök akkor úgy hagyom a gépet pár órára és kész. Átlagos netezésre meg bőven elég. Viszont az picit felháborító, hogy míg én ezér 3000+áfát fizetek addig ennyiért máshol 20-30 megabitet adnak. Nem lenne rossz egy ésszerűbb szabályozás, mert ez kabaré.
  • defiant9 #12
    A net szolgáltatóknak kellenek is az ilyen smartTV típusú alkalmazások, mert ezzel lehet jól eladni a nagy csomagokat, meg nem is mert ezek ültetik le a hálójukat. Én azt várom hogy hosszú távon árban differenciálódni fognak a vezetékes "korlátlan" net csomagok is, ui. nagyon nem mindegy hogy tömegek rendszeresen órákon át online 3D tévéznek.
  • MacropusRufus #11
    ami meg a sávot illeti: a net sebesség függ az sávtól + csomagok optimalizásától.

    2.5Gb az pontosan 2500 ember 1Mb-es elérése... 2002-ben ennyi volt a gerinc hálózat sebessége... 2.5Gb/sec..
  • MacropusRufus #10
    egyetértek. Sajna ez már régen is így volt. Eladták a netelérést csak éppen nem fejlesztették a fogadó oldalt ezért 18:00 után gy.k. elérhetetlenné vált a szolgáltatóm (ez még dial up időben volt :D )


  • Dany007 #9
    Egyetértek. Szerintem is az a legnagyobb probléma, hogy már évek óta tolják az arcunkba a netet.

    Hiszen netezz otthon a gépen, a laptopon mobilnet, mobilnet a telefonon meg a tableten. Mostmár internet a buszokon, a vonatokon. Na meg persze a TV-n is!
    Mindenhol azt tolják a kedves vásárló arcába, hogy netezzen minél többet, vegyen meg minél több netképes készüléket mert az jó neki. Az kell neki.

    Azt amikor az emberek rákapnak lásd Smart TV-k, akkor meg fogják a fejüket, hogy hoppá! A technológia nem alkalmas arra, amit ezidáig olyan k...nagy hévvel reklámoztunk és nyomattunk az emberek agyába! Na akkor jön a pofáraesés.

    Én eddig is csodálkoztam az itthoni szolgáltatók 80-120 Mbites csomagjaikon. Ki van erre építve a technológia? Vagy csak abban bíznak, hogy biztos nem fogják sokan venni, de ha meg is veszik nem fogják kihasználni? Gondoljunk csak bele, ha az itthoni milliós előfizetői táborból csak 10% áll át erre a 100Mbites netre és esetleg ki is használja? Szorozzuk már fel milyen sávszélesség kell ahhoz, hogy mindezt kiszolgálja... Mondjuk 100 ezer ember 100Mbittel tölt?

    Szóval szerintem biztos, hogy külföldön is abban bíztak, hogy nem fogják kihasználni. Az emberek bekajálják a marketing bullshitet azt ott hever a smart TV a fele azt se tudja mi az, csak jólhangzik meg drága. Aztán jön a pofára esés, amikor mégiscsak kitudják használni...