Berta Sándor

Pereskedés helyett licencdíjat kérne az Apple

Könnyen előfordulhat, hogy a kaliforniai óriáscég stratégiát vált, vagy legalábbis módosít és teljesen új síkra tereli a különböző Androidos gyártókkal hónapok óta zajló vitáit.

A The Wall Street Journal és a Down Jones Newswires is egyaránt arról számolt be, hogy az Apple peren kívüli egyezséggel rendezheti a Samsung és a Motorola elleni pereket. A társaság a szabadalmi eljárások helyett azt próbálja majd meg elérni, hogy licencdíj-fizetésre ösztönözze a vele szemben álló cégeket. Az Apple készülékenként 5 és 15 dolláros licencdíj fizetését kérheti majd a Samsungtól és a Motorolától. Ez az összeg a telefonok és a táblagépek árának 1-2,5 százalékát teheti ki. Összehasonlításul: a Motorola a vételár 2,25 százalékának megfelelő licencdíjat kér a szabadalmait használó piaci szereplőktől.

Amennyiben létrejön egy ilyen megállapodás az mind a két tábornak jó lehet, hiszen egyrészt nem kell komoly összegeket áldozniuk a perekre, másrészt az Apple plusz bevételekhez jut, míg a Samsungnak és a Motorolának nem kell további jogi eljárásoktól tartania. A kiszivárgott információk alapján a tárgyalások már meg is kezdődtek a három társaság képviselői között. Ugyanakkor az is ismertté vált, hogy az Apple ezt a stratégiát kizárólag ebben az esetben alkalmazná, a többi Androidos gyártónak nem tesz majd ilyen ajánlatot. A kaliforniai vállalat emellett nem tervezi azt sem, hogy kiépíti a licencelési üzletet. A tárgyalásokat, illetve a híreket sem az Apple, sem a másik két cég képviselői nem kommentálták.

A Dows Jones Newswires informátorai szerint az Apple azért változtatta meg a korábbi álláspontját, mert az Android annyira elterjedt és olyan sok verziója van, hogy gyakorlatilag már lehetetlen ellene jogi úton harcolni. Az amerikai társaság gyakorlatilag a Microsoft stratégiáját másolta le. A szoftveróriás tavaly októberben kötött megállapodást a Samsunggal, amely minden egyes olyan okostelefon és tábla PC után licencdíjat fizet, amelyen az Android fut. Korábban a Microsoft hasonló megállapodást írt alá több céggel, ezek között volt az Onkyo, a General Dynamics, az Itronix, a Velocity Micro, Wistron, a HTC, az Acer és a ViewSonic. E vállalatok száma tavaly október végére tízre emelkedett.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Elisium #39
    fogkefe*
  • Elisium #38
    :D:D ne sunnyál! viz,szappan,fogkeve. egyemmeg, milyen. szomoruuu :DDDD
  • narumon #37
    "Narumon meg biztos mentalisan visszamaradott emberek kezelesebol doktoralt, amiert igy birja. (szerintem meg elvezi is)"

    Francba! Lebuktam :)
  • hurkaur #36
    "emellett persze, ha egy mosdatlan, budosszaju, hallgatag balfek vagy, vagy egy bunko sznob paraszt termeszetesen ha normalis az illeto, 1-2 perc utan megun az Apple cuccoddal egyutt :)))"
  • hurkaur #35
    nope :p
  • Elisium #34
    haha:D amugy tenyleg mukodik. meg az olyan lanyoknal is akik nem olyanok, tudat alatt raall a kis szemuk:))) ott az a szepen vilagito kis alma, es jobb kedve lesz,hogy na vegre valami kilonleges, letisztult pasis cucc.

    emellett persze, ha egy mosdatlan, budosszaju, hallgatag balfek vagy, vagy egy bunko sznob paraszt termeszetesen ha normalis az illeto, 1-2 perc utan megun az Apple cuccoddal egyutt :)))

    persze azt elmondhatjuk,hogy ha a statisztikat nezzuk a top samsung tulajok, ill. az apple tulajok osszeszedettebb, igenyesebb, celtudatosabb polgarok.
    persze spvan negativ kivetel, de ertelmesebb reteg, ezt most csak mint matematikai adatot mondom.
    nekem pl. egy 3 ezer ftos motorola telom van, es egy iPad 2-om.
    es azthiszem akkor ereznem magam loosernek ha vennek foloslegesen ezek melle egy 4St vagy egy 100rugos samsungot.
    boven eleg ez a ketto ugy kb. mindenre. (meg feltuneskeltesre is. ) buszke vagyok a gagyi telefonomra :D
  • Papichulo #33
    Ezt mint iPhone fejleszto is koszonom ;)
  • hurkaur #32
    "kit erdekel hogy vasban jobb, ha az Apple gorulekenyebben scrollozik, szebbek az animaciok, jobban optimalizalva van, es igenyes fejlesztoket toboroz?" fakk yea +1 :)
  • Papichulo #31
    Tularazott vagy sem?

    Szamodra tularazott, az evi tobb tizmillio vasarlo szamara meg nem. Ez van. Meg szerencse, hogy nem kotelezo toluk vasarolni. A SGS II is egy nagyon jo telefon. Viszont ne kenyszeritsuk ra mindenkire a sajat igenyeinket. Mint android felhasznalo is orulnod kene a konkurencianak, mivel ez keszteti versenyre a cegeket. Win-win!

    Mindazonaltal, ha annyira tularazottak lennenek az Apple termekei, akkor senki sem venne oket es mar regen csodbe ment volna a ceg. Legutobbi informacioim szerint viszont, pont a vilag egyik legertekesebb vallalata.

    ps: Ha konkretan a RAM-rol beszelunk, akkor azt szemely szerint en is draganak tartom BTO megoldassal. Vettem a gepembe 8GB RAM-ot $40-ert es boldog vagyok. Ennyi.
  • hurkaur #30
    Enha jo csajt latok, 08'e macprommal szeriazom egyet mellbol :) Tenyleg jol lehet olyan termekkel vagizni, amirol az emberek tobbsege meg sose hallott.. es ha igen, nem latott :)