Berta Sándor

Nem bízik a Skype kapcsán a Microsoftban a Cisco

Az óriáscég az Európai Bíróságon megtámadta a Microsoft-Skype tranzakciót engedélyező döntést és azt akarja elérni, hogy a VoIP-szolgáltatás ne csak a redmondi társaság termékeiben legyen elérhető.

A Microsoft tavaly májusban 8,5 milliárd dollárért vásárolta fel a Skype-ot, az üzlet 2011 októberében zárult el. A tranzakciót engedélyezték a brüsszeli hatóságok is, ezt a döntést támadta most meg az Európai Bíróságon a Cisco. A cég blogbejegyzésében közölte, hogy nem szeretné, ha az online telefonos szolgáltatás kizárólag a Microsoft termékeiben lenne elérhető. Amennyiben ez megvalósulna, úgy a más platformokat használó cégek nem érhetnék el a 700 millió Skype-használót.


A Cisco a beadványában arra hivatkozik, hogy az Európai Bizottság csak úgy engedélyezte a felvásárlást, ha a Skype a jövőben továbbra is együttműködik más szolgáltatásokkal. "Tiszteletben tartjuk az Európai Bizottság döntését, de meg akarjuk akadályozni, hogy egy vállalat olyan helyzetben legyen, hogy a videokommunikáció jövőbeli teljes ellenőrzésére törekedhessen. Képzeljék el, hogy mennyire nehéz lenne, ha csak azokat hívhatnánk fel az interneten, akik ugyanannál a szolgáltatónál vannak, vagy egy bizonyos modellt használnak. Ez egy olyan jövő, aminek a bekövetkezését meg akarjuk akadályozni" - érvelt Marthin De Beer, az óriáscég alelnöke.

A beadványt támogatta a Messagenet nevű olasz internetes telefonszolgáltató is. A Cisco érvelése azért érdekes, mert már létezik a piacon zárt VoIP-rendszer; az Apple Facetime nevű szolgáltatása kizárólag a kaliforniai vállalat termékein működik. A Cisco nem akar még egy ilyen rendszert és számára nem jelent garanciát az sem, hogy a Microsoft tavaly májusban azt ígérte, hogy a Skype továbbra is platformfüggetlen lesz. Az All Things Digital rámutatott: a Cisco ugyan megpróbált együttműködni a Microsofttal azért, hogy biztosítsa a saját rendszerei jövőbeli Skype-kompatibilitását, de a két fél végül nem tudott megállapodni, ezért most monopolhelyzet kialakulásától tartanak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Caro #3
    Nem a skype az egyetlen videotelefon program a világon. Majd áttérünk valami másra ha nem lesz megfelelő, a SIP és a H.323 protokollok pl. eléggé szabványosak, bárki írhat hozzájuk klienst ami képes bármely más klienssel kommunikálni.
    Érdekes kérdés, hogy miért terjedt el a skype ennyire, de valószínűleg a telefonálós része miatt.
  • chuky123 #2
    "de meg akarjuk megakadályozni" Na ez aztán magyartalan mondat a cikkben . Cikkhez hozzászólva nekem is az a véleményem hogy az ms szépen letiltja majd más platformon a skypot
  • okosan gyerekek #1
    nem mindegy, hogy csinálok egy elit klubbot a haveroknak, vagy hirtelen elitklubot csinálok abból, amit az emberek tagságukkal azért támogattak, mert bíztak a közösséget szolgáló voltában...