Berta Sándor

Vissza kell térnie Kínába a Google-nak

Az amerikai cég a kínai cenzúra egyik legnagyobb bírálójának számított, azonban az okostelefon-piacban rejlő lehetőségek miatt hamarosan változtathat ezen az álláspontján.

A The Wall Street Journal cikke szerint a Google hamarosan Kínában is elérhetővé teheti az Android Marketet, mindennek azonban előfeltétele, hogy a társaság legalább fogadja el a kínai cenzúrát. A társaság 2010 márciusában jelentette be, hogy beszünteti a kínai keresőportálja önkorlátozását és leállítja a működését. Az ázsiai ország szárazföldi részén élő internetezőket hongkongi honlapjára irányították át. Mostanra azonban változott a helyzet, s ez alapvetően az Android elterjedésének köszönhető. A Google már nem teheti meg, hogy lemondjon a kínai piacról. Az ázsiai országban programozókat, termékmenedzsereket és hirdetésszervezőket keres. A cél az Android és az Android Market helyi elterjedésének elősegítése.

A Strategy Analytics felmérése szerint már a kínai a világ legnagyobb okostelefon-piaca. A tavalyi esztendő utolsó negyedévében 24 millió készüléket értékesítettek Kínában, ezek között voltak olcsó Androidot futtató okostelefonok is. A ReadWriteWeb adatai alapján a Google operációs rendszerének piaci részesedése átlépte a 60 százalékot.


Az Android kínai elterjedését ugyanakkor hátráltatta, hogy a helyi felhasználók nem férhettek hozzá az Android Market kínálatához, ezért alternatív Android szoftverboltokat kerestek. Mindez természetesen hatással volt a Google bevételeire. Amennyiben az amerikai vállalat belép a kínai okostelefon-piacra, úgy felmerül a kérdés, hogy milyen engedményeket kellene cserébe tennie. A vele szemben támasztott pekingi feltételek között lehet a cenzúra támogatása vagy elfogadása.

Preston Gralla, a Computerworld munkatársa úgy vélte, hogy a Kínához való közeledés elsősorban Sergey Brin számára jelentene csalódást, mivel személyes okai is voltak a Kínával szembeni ellenérzéseinek. A Google 2006-ban már alkalmazkodott a helyi viszonyokhoz, hiszen akkor nem tagadta, hogy a helyi oldalán cenzúrázzák a keresések eredményeit. Az indoklás szerint - a többi keresőhöz hasonlóan - erre mindenképpen szükség volt ahhoz, hogy megjelenjenek az ázsiai országban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #5
    Az amerikai torvenyjavaslatokkal szembeni ellenallasukat nezve, a google eseteben siman elofordulhat, hogy lemondanak a penzrol vagy a market is hong kongbol fog menni.

    A cikk forrasanak szamito wall street journal-rol meg csak annyit tudok mondani amit az amerikai elovalasztasi vita soran az egyik elemzo: 'Ugyan mar, a wall street journal nem tekintheto hiteles hirforrasnak...'
  • hurkaur #4
    A google jo szamaritarius ceg, aki csak a jot akar :) apple meg maga az ordog!
  • ADAMEX9 #3
    Most csalódtam a Google-ben. Pénzért eldobják a hitüket... szép.
  • finizlik #2
    Fika van csak az orromba.

    Nézz át a Windows 8 as hírhez :D
  • narumon #1
    Nincs fika mert nem apple.