Felföldi Beáta

Halált követeltek a Facebookra pakisztáni tüntetők

A pakisztáni bíróság elrendelte a Facebook blokkolását, mivel a közösségi oldalon Mohamed-rajzversenyt hirdettek. Két nap tiltás után a hétvégén egy rövid időre újra elérhető lett az oldal az országban.

A "Mohamed-karikatúrák napja" május 20-án volt, erre az alkalomra indítványozta a Facebook egyik felhasználója az oldalán, hogy a portál tagjai rajzoljanak karikatúrákat a prófétáról, majd töltsék fel a közösségi oldalra. Az iszlám szigorúan tiltja a próféta bármilyen ábrázolását. A pakisztáni kormány azzal válaszolt, hogy megszüntette az "istenkáromló" közösségi oldalakhoz (a Facebook-hoz, a YouTube-hoz, a Flicker-hez és a Wikipédiához) való hozzáférést. A botrányt okozó oldal egyik karbantartója csütörtökön törölte az oldalt, a blog-ot és az e-maileket is, miután feltörték az e-mail és Skype hozzáférését és megijedt.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A weboldal készítője szombaton újra feltette az oldalt a közösségi portálra, ahol ezt több mint 180 000 "ismerős" várta, akik több mint 11 700 képet töltöttek fel szombatra. Hiába lett újra elérhető az oldal, Indiában csak kevesen és rövid ideig férhettek hozzá, mert a lapot újra elérhetetlenné tették. A Facebook-hoz abszolút nem lehet hozzáférni Pakisztánban. A tüntetők Karacsiban, Pakisztán üzleti központjában amerikai zászlókat égettek. Multan belvárosában a tiltakozók lezárták az utakat és gumiabroncsokat égettek. A Pesavárban, a törzsi területek közelében található nagyvárosban mintegy 250 diák skandált Facebook- és Amerika-ellenes jelszavakat.

A Facebook az esményekre válaszul kijelentette, hogy egy olyan oldalnál, amit nap, mint nap világszerte használnak, nagyon nehéz figyelemmel kísérni az olyan tartalmak megjelenését, ami az egyik országban illegális, azonban egy másikban nem. Még azt is hozzátették, hogy az ilyen esetekben a Facebook és más közösségi oldalak nem engedik a hozzáférést a tiltott tartalmakhoz az adott országban. A távközlési hatóság képviselője szombaton azt nyilatkozta, hogy a Facebook nem tett semmit a sértő tartalmú oldal ellen. A PTA szóvivője azt is hozzáfűzte, az ügy megoldása érdekében bármikor szívesen kezdeményez tárgyalásokat a Facebook és a YouTube képviselőivel.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

2006-ban muszlim országok sorában erőszakos tiltakozások robbantak ki, miután a dán újságokban, majd több európai ország sajtójában a prófétát ábrázoló karikatúrákat tettek közzé. 2008 június 2-án öngyilkos merényletet követtek el Dánia iszlámábádi nagykövetsége ellen, amelynek nyolc halálos áldozata volt, köztük egy dán állampolgár. A támadást a karikatúrák miatti megtorlásképpen az al-Kaida vállalta magára. A rajz több államban is megjelent, és erőteljes tiltakozást váltott ki a muszlim közösség tagjaiból.Az északnyugat-pakisztáni törzsi területeken található a tálibok és Oszama bin Laden hálózatának fellegvára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Cat #50
    Mohamed-karikatúrát tett közzé pénteken a Mail and Guardian című dél-afrikai hetilap a muzulmánok tiltakozása ellenére.

    Egy johannesburgi bíróság csütörtökön este, mintegy tizenegy órán át zajló vita és tanácskozás után visszautasította a dél-afrikai muszlim hittudósok tanácsának a karikatúra betiltására vonatkozó kérelmét, így nyomtatásban megjelenhetett Jonathan Zapiro neves karikaturista rajza.
    A képen egy morcos szakállas férfi (Mohamed) fekszik egy heverőn a felhők között, és a karosszékben ülő pszichológusnak (Freud) panaszkodik arról, hogy "más próféták követőinek bezzeg van humorérzékük".
    A dél-afrikai muszlim hittudósok tanácsa figyelmeztetett, hogy a rajz publikálása erőszakhullámot válthat ki, ugyanis a muzulmánok az iszlám alapítójának bármilyen ábrázolását hitük megsértéseként értékelik. A teológusok utaltak az iraki al-Kaidának arra a nemrég megismert tervére is, amely szerint a holland és dán focicsapat, valamint szurkolótáboruk támadások célpontja lehet a június 11-én kezdődő dél-afrikai labdarúgó-világbajnokságon.

    "Véleményem szerint egy karikatúra sem olyan sértő az iszlám számára, mint a feltételezés, hogy a vallás hívei erőszakkal fognak reagálni" - mondta a Mail and Guardian hetilap főszerkesztője, Nic Dawes. Pénteken több dühödt ember kereste fel a szerkesztőséget, és halálosan megfenyegették Zapirót is.
    A dél-afrikai muszlim jogi tanács a muszlim vallási érzékenységet sértőnek titulálta a pénteken megjelent rajzot, és egy tanácskozáson vitatja majd meg a kialakult helyzetet. Az intézmény elnöke, Ihsaan Hendricks úgy ítélte meg, hogy a karikatúra "nagyon provokatív, különösen a labdarúgó-világbajnokság előestéjén, amikor a legnagyobb szükség lenne a dél-afrikai vallási kisebbségek békés együttélésére és együttműködésére". A vezető elmondta, hogy ha megsértik a dél-afrikai muszlim közösséget, azzal a muszlimok egészét is megsértik.

    Az 50 millió lakosú Dél-Afrika 80 százaléka keresztény, és mindössze 1.5 százaléka muszlim. Az iszlám közösség a dél-afrikai társadalom szerves része, muzulmánok eddig nem folyamodtak erőszakhoz, eltekintve attól, hogy néhány éve Fokvárosban drogkereskedőket lincseltek meg .

    A karikatúra összekapcsolható a pakisztáni eseményekkel is. A Mohamed melletti asztalon fekvő újság címoldala utal "a Mohamed-karikatúrák napjára": a Facebook egy felhasználója a napokban indítványozta, hogy a közösségi portál tagjai rajzoljanak és töltsenek fel a prófétát ábrázoló karikatúrákat. A pakisztáni hatóságok válaszul korlátozták az "istenkáromló" tartalmakat közzétevő Facebook-hoz, YouTube-hoz, Flicker-hez és a Wikipédiához való hozzáférést.
  • jhetedikj #49
    Valaki vágjon már be ide egy ilyen karikatúrát, most már kíváncsi vagyok miért vannak ezek úgy felháborodva.
  • Molnibalage #48
    Nem köteleő felmenni a Facebookre. Én sem járok mecsetbe...
  • DeviloftheHell #47
    tökéletesen megvagyok mindenféle vakito vallás nélkül elhiszem amit látok mást nem és szerintem sokan mások is
  • Nethyrrea #46
    mondjuk eleve egy ilyen radikális, fanatizmust sugalló és elváró vallás nem szerencsés. tipikus birkáknak való felfogás, ami nem engedi meg az önálló gondolkodást, így sokkal könnyebb bemagyarázni nekik az ilyen nyugati világ (meg a közelkeleti) ellen hergelő felfogást. "higgyé bázzeg vagy dögöljé meg mert hitetlen kutya vagy, és ha nem hiszed el betűről betűre amit valaki leírtak a nagykönyvbe akkor neked lőttek".

    ha létezik allah, akkor már rég lefejelte az asztalt hogy miket művelnek a nevében.
  • gz8 #45
    kicsit off

  • narumon #44
    Azért haldokló a nyugat mert nem vagyunk annyira vallásosak? Érdekes mióta nem megy a nagy vallásosság "mifelénk" azóta lényegesen nyitottabb minden ember. A vallás sajnos legnagyobb hibája (minden előnye ellenére), a konfrontáció.
  • DjDano #43
    Igazad van primitívek, mint általában sz összes szélsőséges, kis hazánkban ezt a Jobbik testesíti meg!
  • DjDano #42
    Látom már a nácikat is megtűrik itt, ha én írok itt 4-5 éve hasonlót már permbanon lennék, de változnak az idők... A színvonal egyre romlik
  • Balintos #41
    ki nem szarja le a tüntetésük?