Berta Sándor

Cenzúra a Twitteren

A szolgáltatás üzemeltetői egy új szűrő segítségével akarják megakadályozni a jogsértő üzenetek továbbítását. Kritikusok szerint a cég ezzel korlátozza a véleményszabadságot.

A hivatalos blogbejegyzés szerint a vállalat bizonyos országokban korlátozni fogja az egyes üzenetek továbbítását, amennyiben azok sértik a hatályban lévő törvényeket. "Megpróbáljuk megőrizni a különböző tartalmakat, amikor és ahol erre lehetőségünk van. Ha ez nem lehetséges, akkor nyíltak leszünk a felhasználókkal - a tweeteknek tovább kell haladniuk" - hangsúlyozta a társaság. A Twitter kiemelte, hogy elsősorban országspecifikus blokkolás lesz, vagyis azokat az üzeneteket blokkolják majd, amelyek az egyes országokban tiltottnak minősülhetnek. Így például a nácikkal szimpatizáló tweetek Németországban és Franciaországban illegálisak. Ökölszabályként a cenzúráról minden esetben tájékoztatni fogják az érintett látogatókat.

A cég azzal indokolta a lépést, hogy a közeljövőben számos újabb országban is megjelenik majd és ezekben az államokban eltérő módon határozzák meg a véleményszabadságot, de a vállalat nem akar támadási felületet nyújtani.


Az arab, fehérorosz, brit stb. tömegmegmozdulásoknál mind nagy szerepet játszott a Twitter

A felhasználók felháborodva fogadták a bejelentést. A Chilling Effects dokumentációjában számos olyan bejegyzés található, amelyek elvileg sértették a szerzői jogot. Nico Lumma aktivista úgy vélte, hogy hamarosan eltűnhet a világhálóról a szerzői jogsértések miatt blokkolt tweetek többsége. Az Anonymous csoport egyik Twitter-üzenetében ugyanakkor azt írta, hogy: "Mégis mire gondoltatok, amikor egy szaúdi 300 millió dollárt fektetett be a Twitterbe? A szaúdi emberek nem igazán becsülik a véleményszabadságot." A csoport ezzel arra utalt, hogy tavaly decemberben az Al-Waleed bin Talal szaúdi herceg tulajdonában lévő Kingdom Holding alapkezelő 300 millió dollárral fektetett be a közösségi oldalba.

A Netzwertig.com nevű blognak Rachel Bremer, a Twitter európai szóvivője azt mondta, hogy a tiltást a felhasználók könnyen megkerülhetik majd, mivel azok nem IP-cím alapúak lesznek. A Techradar által megszólaltatott másik Twitter-szóvivő ugyanakkor úgy nyilatkozott, hogy csak akkor fognak reagálni, ha érvényes bírósági megkeresések lesznek. A cenzúrázás tényét egyébként a mikroblog megerősítette a CNN-nek is.

A Riporterek Határok Nélkül (RSF) nevű szervezet Jack Dorsey Twitter-alapítónak írt nyílt levelében azonnal támadta a lépést és arra kérte a cég vezetőit, hogy gondolják át a döntésüket, mivel az korlátozza a szabadságjogokat, továbbá visszaélésekre adhat lehetőséget.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #14
    Meg egy. Raadasul ezek az itthon is jol ismert kisebbseg, tehat komoly rásszizmus van folyamatban! ;)
  • Tetsuo #13
    Egy eset utan ennek a sracnak is tonkre van teve az elete.
  • Mardel #12
  • cateran #11
    Nem...pontosan ez a nyalliberalis hozzaallas segitette elo a jelenlegi helyzetet, hogy mindenki szarik a lehetseges "buntetesekre", mert azok merteke kimeriti a vicc kategoriat.
    Tobb milliardan vagyunk ezen a bolygon, ideje lenne mar selejtezni....
  • hungi #10
    Nem vagyok naív, tudom, hogy egy komoly erőszakos cselekmény esetén kis esély van a bünismétlés elkerülésére, de ha ez 1% is, akkor is lehetőséget kell adni az elkövetőnek.

    Aha, addig leszel csak ilyen liberális, amíg nem az egyik rokonodon fog visszaesni a rablógyilkos...
  • Tetsuo #9
    Ezt akkor mondd meg az angol lapoknak is. ;) Arrafele (ill. errefele) sokkal lazabban kezelik a szemelyes adatokat. Hozzateve azt, hogy a kuruc.info-t USA-ban azert nem kapcsoljak le, mert az ottani torvenyek szerint teljesen legalisan mukodik.

    http://www.lancashiretelegraph.co.uk/news/blackburn/9305543.Blackburn_GP_who_shoplifted_can_continue_to_work/
  • trollibusz #8
    Agymosott...
  • aaaaa #7
    Ez nem egy eset. Akik öregeket rabolnak ki, általában mind visszaeső mocsok szar emberek. SOHA nem fognak visszailleszkedni sehova. Nem kötelezte őket senki arra, hogy ilyeneket tegyenek. Menjen, és lopjon a bevásárlóközpontban, ha éhezik és kaja kell neki, de azt ne magyarázza meg senki, hogy fiatalkori botlás, az ha agyonver egy védtelen öreget.
    Azt gondolom Te is viccnek szántad, hogy egy ilyen gyilkos arc majd beilleszkedik 15-20 év sitt után, sőt még adót is fog fizetni. Arra azonban még mindig nincs válasz, hogy azt aki 10 millió feletti adótartozással rendelkezik miért is kell közszemlére tenni, miközben a gyilkos meg jogaira hivatkozva rövidített névvel szerepel. Aki ugyanis tartozik, lehet hogy önhibáján kívül került ilyen helyzetbe, mert valamelyik alvállalkozója lelépett a pénzével, vagy nem fizették ki a munkáját.
  • Zoli007 #6
    Ezért kell kényszermunka. Aki szökni akar, azt meg lelőni. Előbb-utóbb elfogynak a rabok.
  • Cat #5
    Ti egy eset után örökre tönkretennétek emberek életét. Ez érthető, de primitív álláspont, és nem is racionális, hiszen ha egy börtönviselt ember szabadulás után soha, sehol nem kap munkát akkor ha akar sem fog tudni visszailleszkedni a társadalomba, nem lesz adófizető állampolgár.

    A börtön naponta személyenként 8-10ezer forintba kerül neked, nekem, azaz az adófizetőknek. Ez az ára annak, hogy be van zárva. Ez a lehető legdrágább megoldás. Nem vagyok naív, tudom, hogy egy komoly erőszakos cselekmény esetén kis esély van a bünismétlés elkerülésére, de ha ez 1% is, akkor is lehetőséget kell adni az elkövetőnek. Ha egy suhanc elkövet is valamit, 40-50 éves korában már teljesen más lehet.