Berta Sándor

Négymagos mobil CPU-t készít a Samsung

A dél-koreai konszern vezetői saját gyártású négymagos processzort szereltetnek be a Galaxy S III okostelefonokba.

A társaság azért azért döntött így, mert egyrészt csökkentené a Qualcommtól való függőségét, másrészt szeretné az eddiginél nagyobb mértékben befolyásolni és ellenőrizni termékei technikai jellemzőit. A hírről - a Samsung egyik menedzserére hivatkozva - a Korea Times nevű helyi napilap számolt be. A új System-On-Chip (SoC) tartalmazni fog egy négymagos saját fejlesztésű CPU-t, továbbá egy integrált grafikus magot és egy integrált RAM- és flashmemória-vezérlő egységet. Ezenkívül LTE-támogatással is rendelkezik majd.

Az új SoC a jelenlegi Exynos sorozatba fog tartozni. A nyilatkozó menedzser közölte, hogy az egyes komponenseit korábban már beépítették néhány eszközbe, például a Galaxy Nexusba. Az Exynos sorozatú termékek az ARM egyik architektúrájára épülnek és 32 nanométeres gyártási eljárással készítik el őket. A saját processzor gyártásával kapcsolatos döntés hátterében az áll, hogy a Samsung nagyon sok pénzt fizet a Qualcomm nevű amerikai chipgyártó vállalatnak, amely viszont egyre inkább elveszíti vezető technológiai szerepét. Mindez pedig oda vezetett, hogy a dél-koreai cég kénytelen volt nem a legjobb megoldásokat beépíteni a készülékeibe, ez pedig hosszú távon nem kecsegtetne sok jóval.

Azt ugyanakkor egyelőre nem lehet tudni, hogy a döntés milyen hatással lesz a Samsung és a Qualcomm együttműködésére, illetve hogy az amerikai cég miként próbál majd megoldást találni az új helyzetre. Könnyen előfordulhat ugyanis, hogy a Samsung példáját hamarosan más piaci szereplők is követni fogják, s ezzel nehéz helyzetbe hozhatják a tengerentúli chipgyártót.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • a_n_d_r_e_w #10
    Ha a samsung fizetne, akkor csak nem irnanak ilyen egbekialto marhasagokat.
  • culas25hc #9
    Mobilarénán is nyomatják rendesen a Samsungos kiszivárgott képeket. Már nagyobb a hype mint az új iphone körül volt. Remélem, hogy ezúttal van is valami alapja :D Bár nem hiszem, hogy tud majd valami olyat nyújtani az S3, amire mindenki azt mondja, hogy "na baszki, ilyenre gondolni sem mertem"
  • Gymnova #8
    1 mag, 2 mag, 4 mag, ......
    Ennyi már egy veteményesre is elég :)
    Ültesd el és lesz rajra "SoC-SoC" termész! :)))
  • cloud.strife #7
    Mindegy mi csak Csamcsung legyen a téma..... nem győznek eleget fizetni a hírekért..... LOL
  • cloud.strife #6
    Aszittem má nyócmagnál tartunk. Ezdegagyi.... LOL
  • atomkrumpli #5
    "Az új SoC-chip a jelenlegi..."

    System_On_a_Chip -Chip ?
  • Andr0 #4
    Saját gyártású, Brit ARM licenszre épülve... :)
    mááágyárul most az amerikai zs*dó Qualcomm(bár ő is ARM licensszel melózik) helyett a Britek zsebét tömik és Ázsai népeket melóztatnak, aminek én örülök.
  • a_n_d_r_e_w #3
    Ne irjon cikket aki teljesen dilettáns a témában. Mégis milyen gyakorlattal szakítanak? Az S-ekben mindig is saját fejlesztésű processzor dolgozik, mióta csak létezik a széria. Kisebb példányszámú készülékekben van csak külsős chip, de az sem feltétlen qualcomm, lehet TI, nV, Marvell, stb. És soha nem volt kérdés, hogy az S3-ban Exynos lesz, mint ahogy az elmúlt két évben is így volt. Az egyetlen kérdés, hogy 4 magos A9 vagy 2 magos A15.
  • dyra #2
    Nekem 60 magos kellene azon szerintem tutkóra nem akadna a levelezés :D
  • raveride #1
    Majd jövőre várom a minimum 20 magos mobilokat!!!