Berta Sándor

300 000 eurós pénzbírságot fizethet a Facebook

Johannes Caspar professzor, hamburgi adatvédelmi biztos eljárást indított a világ legnépszerűbb közösségi portálja ellen, mert az eddig nem reagált a megkeresésére és panaszaira.

Az adatvédelmi szakembert leginkább a Facebook Friend Finder nevű funkciója zavarja, mivel az az álláspontja szerint sérti az adatvédelmi jogot. Amennyiben az oldal üzemeltetői belátható időn belül nem reagálnak a felszólításra, úgy akár 300 000 eurós pénzbírságot is kiszabhat rájuk Caspar hivatala. "Az eljárás ki fogja deríteni, hogy hatékonyan átültethető-e a gyakorlatba a német adatvédelmi jog. Minden bizonnyal nem lesz egy egyszerű ütközet" - nyilatkozta a hamburgi biztos. Tény, ha a Facebook kifizeti a pénzbírságot, azzal gyakorlatilag elismeri a hibáját és a törvénysértést, ha viszont nem, akkor azzal azt kérdőjelezi meg, hogy a német adatvédelmi jog alkalmazható egy külföldi cégre.

A vitatott Friend Finder szolgáltatás lényege, hogy a felhasználók minden e-mail kapcsolatukat átvihetik a Facebookra, így a portál megkeresheti az ismerőseiket, rokonaikat. Ezzel csak az a baj, hogy így a vállalat nem csak azt tudja, hogy melyik regisztrált tagjának milyen kapcsolatai vannak másokhoz, hanem azt is, hogy a nem regisztrált személyek milyen Facebook-kapcsolatokkal rendelkeznek. A gond csak az, hogy a tagsági viszonnyal még nem rendelkező személyeknek a honlap automatikusan meghívókat küld és ezekben felsorolják az illető összes barátját, ismerősét.

Caspar úgy vélte, hogy ez a gyakorlat törvényellenes közvetlen reklámtevékenységnek minősül. Ugyan a Facebook elhelyezett az oldalán egy gombot, amelyet megnyomva bárki kitörölheti a rendszerből az e-mail címeit és így elvileg biztosítva van, hogy aki nem akar, az ne is kapjon automatikus meghívót, ám a megoldás Caspar szerint önmagában nem elég. Az adatvédelmi szakember a jogsértő gyakorlat azonnali leállítását és az eddig összegyűjtött személyes adatok törlését követeli.

A hamburgi biztos hozzátette: nyugtalanító, hogy a Facebook akár egy ország minden állampolgárának létrehozhatja a kapcsolati profilját. A professzor egyúttal ultimátumot adott a közösségi portál vezetőinek: vagy augusztus 11-ig módosítják a rendszerüket, megszüntetik az adatok továbbítását és megvalósítják az adatvédelmi intézkedéseket, vagy számíthatnak a bírságra. Ugyanakkor az ügy ennyivel nem zárul le, lévén az adatvédelmi szakembernek van még egy adu ász a tarsolyában: amennyiben a Facebook nem reagál a felvetéseire és nem fizeti ki bírságot, kezdeményezheti a szolgáltatás leállítását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • shandix #7
    Hát ha ezért ennyit kell kell fizetni, mit kapna az a magyar közösségi portál (nem nevezném meg), kevés informatikai tudással és néhány kattintással röhejesen könnyen megszerezhető az utolsó 30 bejelentkező felhasználóneve és jelszava, tényleg röhejes aki azt csinálta én a számítógépem közelébe nem engedném....
  • bakagaijin #6
    Ez nem csak kínai dolog. Az USA is csinálja. Németek pedig már elég régóta cenzúráznak (pl. a Flickr-t, különféle termékeket vetetnek le az eBay-ről, illetve a StreetView-t is lehet említeni). Szóval nem lenne új gyakorlat a részükről.
  • n3whous3 #5
    Szerintem meg köcsögség, hogy engedély nélkül meghívókat küld. Csak azt nem értem, hogy a kis buzi oldalakat (hi5) miért nem törlik a picsába, az még rosszabb... Csak azok nincsenek a középpontban. Ja meg persze a zsetonon van a lényeg! Ezért utálom jobban az ilyen jogászokat. Máglyára velük.
  • Yv@n #4
    "Ugyanakkor az ügy ennyivel nem zárul le, lévén az adatvédelmi szakembernek van még egy adu ász a tarsolyában: amennyiben a Facebook nem reagál a felvetéseire és nem fizeti ki bírságot, kezdeményezheti a szolgáltatás leállítását."

    Ahha, és kinél? :)
    Max németországon belül, ha megvalósítják kína mintájára a tartalomszűrést.
  • SpecterMATWRZ #3
    köcsög mikró!
  • fergusonpapa #2
    pereljünk pereljünk.savanyu a szölö.kelnekünk is pénz..jiháá..tök gáz..

    akinek nem tetszik nicns facebookon.akinek igen az rajta van.(nekm nincs)

    ez oylan mitn mikor a nö mikroba tete macskjáját h megszáritsa.és beperelte a céget h miér tnincs feltüntetve papiron h nemleeht..ÉS NYERT..tiszta szégyen.
  • SpecterMATWRZ #1
    Igazából. Szerintem. Teljes mértékben igazuk van!
    Facebook köp az adatvédelemre szinte minden téren.
    Dögöljön is meg.