Berta Sándor

Javult a filmipar helyzete

Úgy tűnik, hogy a filmipar közel sincs olyan rossz helyzetben, mint a zeneipar. Ennek ellenére a piac szereplői közel sem lehetnek elégedettek, de már optimistán tekintenek a jövőbe.

A The New York Times cikkében kiemelte, hogy az elmúlt 16 év adatait figyelembe véve tavaly ment el a legkevesebb ember a mozikba. Azonban nem csak ez jelent komoly problémát, ugyanis a DVD-eladások is jelentős mértékben csökkentek. Ettől függetlenül az ágazat szereplői meglehetősen optimisták. Bár úgy tűnik, hogy online kalózkodás továbbra is az egyik legnagyobb problémát jelenti a filmipar számára, azonban a világháló egyúttal komoly lehetőségeket is jelent az ágazatnak. A jelentősebb filmstúdióknak ugyanis sikerült megállapodniuk a Google és más médiacégek vezetőivel, így gyakorlatilag ellenőrizhetik a műveik terjesztését. A zenei piacon ezzel szemben gyakorlatilag az iTunes az egyeduralkodó és az Apple szolgáltatása kontrollálja szinte a teljes legális zenei piacot.


Egyre több helyen egyre több platformra lehet eladni a filmeket

"A hangulat egyértelműen megváltozott. Az "Oh, istenem, az üzleti modelljeink tönkrementek és felfalnak bennünket" hangulatot felváltotta valamifajta eufória. A filmstúdiók most egy robusztus, dinamikus online piacot látnak" - jelentette ki Peter Guber, a Columbia Pictures egykori vezetője, aki jelenleg a Mandalay Entertainment Group első embere. A streamingszolgáltatások terjedése tovább javított a helyzeten. A Netflix jól fizet a filmekért, míg a Verizon és a Redbox nemrég jelentette be, hogy közösen fog streamingszolgáltatásokat működtetni. Emellett az Amazon televíziós sorozatokra vonatkozó szerződést kötött a Viacommal és a filmstúdiók a Google, illetve a YouTube segítségével hamarosan játékfilmeket értékesíthetnek.

Mindez persze egyáltalán nem jelenti azt, hogy a cégek lemondanának a DVD-eladásokról és az azokból származó bevételekről, de új üzleti modelleket fogadnak el, s ez nem csak nekik, hanem a felhasználóknak is jó. Ahogy Ken Werner, a Warner Brothers Television egyik vezetője hangsúlyozta: még egy tanulási folyamat kellős közepén vannak, de a digitális piac egy olyan úton halad, ami nagyon jó a számukra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • DjDano #19
    Kösz, de olyan áron nem kell az "érintetlen" Blu-ray DVD film, hogy percekig nézhetem a lelőhetetlen figyelmeztetéseket (kalózkodni bűn stb), mozielőzeteseket, reklámokat.... Ha meg letöltöm torrentről, ki van belőle pucolva minden ilyen szutyok. Mellesleg torrenten is vannak "érintetlen" kópiák, a mai világban már amúgy sem divat lemezre írni őket, ma már az 1-2 terás vinyóval szerelt médialejátszók korát éljük.
  • aaaaa #18
    Persze már 30 éve is tolvaj volt mindenki, amikor kazettára felvette a rádióműsorban a kedvenc számait a magnósok figyelem műsorból. Hagyjuk már, a maszlagot. Hagyjuk a torrentet is, mert hiába zárták be a Megát még mindig van egy csomó tárhely szolgáltató, ahol fent vannak hibátlan tökéletes minőségű albumok sokszor flac minőségben, Konkrét példát nem írnék, mert még valamelyik túlbuzgó megpróbálja azokat is bezáratni, csak hogy igaza legyen. Számonként 1 dollárt kérni a számokért inkább az a szánalmas. Szerintem az emberek 99,99 %-ának van jobb helyre is tenni a pénzét, mint a milliárdos vagyonú kiadók támogatására fordítsa.
    Az ország, és a kormány feladata pedig az volna, hogy megvédje az állampolgárait a saját törvényei szerint, és ne adja ki a külföldi igazságszolgáltatás részére.
    Konkrét példával, ha itt Magyarországon a 13 éves leszúrja az osztálytársát, az nem büntethető, mert még túl fiatal, de ha egy amerikai turistát szúr le, akkor kiadhatják, elhurcolhatják külföldre és villamos székbe küldhetik, csak azért mert a sértett épp külföldi ?
  • narumon #17
    Az hogy habzó szájjal magyarázod, hogy lopni jó az még szánalmas is :(
  • narumon #16
    Azért ez ennyire nem egyszerű ugye tudod? Egyrésztől ugye torrent oldal szóba sem jöhet, mert ott már nem csak letöltesz hanem meg is osztasz ami Magyarországon is full illegális. Ráadásul az artisjust szerintem csak bizonyos előadokat képvisel, tehát az azok után befizetett jogdíj fedezi a te kalózkodásodat természetesen csak megosztott mértékkel; azaz egy 2TB HDD 1000Ft-ja nem fogja neked fedezni azt, hogy tele van a hdd zenével. Az egy dolog, hogy Magyarországon (még) nem divat a kisembert fingatni, de a Magyar joggyakorlat jelenleg az, hogy bármelyik nyugati országnak kiadják az adataidat ha kérik, és engedélyezik a külföldi igazságszolgáltatás alá vonást. Szóval csak óvatosan.
  • narumon #15
    Azért mert van egy jól működő, jól használható rendszerük? Te nem vagy normális.
  • narumon #14
    A filmipar közel sincs olyan rossz helyzetben mint a zeneipar? Ehhez képest kb. 2 hete volt egy cikk egy zeneiparos csávóról aki meg arról nyilatkozott, hogy ők jobban állnak mint a filmipar az online rendszerek megmentették őket. Akkor most mivan?
  • nlght #13
    Nem értem miért kell ekkora vitát csapni... Aki megteheti, hogy megvegye és meg is szeretné venni akkor hajrá, egészségére. Amúgy is szükség van egy létszámra, hogy fenntartsák a jelenlegi modellt, hogy az átlag felhasználó kikölcsönözze a torrentékából azt ami kell neki. Ha senki nem vásárolna, akkor becsődölne az üzleti modell és kb. 1 évig gáz lenne, de utána újraszerveződne sztem, csak értelmesebb formában, és a pénz nagyja a zenésznél maradna.

    Az egész kereskedelmi modell ott van elcseszve - de ezt már leírtam többször is - hogy az amerikai pénztárcákhoz lett kitalálva (+ még a szolgáltatásokat korlátozzák országonként, ami egy öntökönrugás imho). Ezzel csak annyi probléma van, hogy a világ 95%-a nem amerikai fizut visz haza. Szóval alapból halálra volt ítélve a rendszer, csak egy alternatíva kellett a terjesztésre (előbb piac aztán internet) és ráállt a világ szegényebbik 95%-a. Ennyi! Nem is értem, hogy gondolta a sok pénzéhes nemiszervöncsonkító, hogy a jogász haverjaikkal majd szembepisálják a világot.

    Ráadásul nem számoltak az underground műfaj szélsebes elterjedésével sem, ahol DJ-k százai alkotnak és dolgoznak, de itt a fellépésekből jön össze a fizu és nem a lemezeladásokból (persze van kivétel). A műveiket (albumokat, mixeket) a legtöbb esetben meg ingyenesen letöltheted a DJ saját oldaláról.

    Amíg lesz alternatíva, addig lesznek letöltők is. 2012-ben végre leesett a kiadóknak is, hogy kicsit elkúrták és képtelenek annyi vizeletet összegyűjteni, ami elég a világ szembepisálásához
  • Artyy #12
    Magyarázhatod, hogy neked mi elég és mi felel meg, de a személyes dolgaid meg nem nagyon érdekelnek, hidd csak el. Attól még a torrentek világa és shopok ég és föld egymáshoz képest, mert erről volt szó nem másról. És hát te magad is vallod, hogy tele vannak szemetelve a szabad torrent oldalak és úgy kell selejtezni a keresési eredmények közül, hogy vajon mi jó és mi nem kamu flac anyag, mert ezt is alátámasztottad. Ettől meg nem lesz még senki hülye, mert ez tény, de a sok hozzá nem értő meg aztán tölt mindent csak azt nem, amit a boltban találna. Eredeti érintetlen album anyagokból meg aztán biztos nem találsz meg bármit audio formában. A shop oldalakon is audio anyagot árulnak lossless helyet nem véletlenül. És ha te a 320 al elégedet vagy nem az én dolgom, nem mondta senki, hogy ne hallgasd. Persze az audioról írt dolgaid badarságok, és innentől saját magadat botfülözöd le ezekkel a kijelentésekkel. Persze egy rendes hangrendszer se ártana hozzá, hogy halld a különbséget, de gondolom az nincs, hogyha már egy audio lemezt se tudsz rendesen lejátszani.

    Lényegtelen, hogy hány gigás egy blu-ray film, mert lemezen van és legalább érintetlen kivalló minőségű filmeket kapsz. Ilyet csak a torrenten mondanak, hogy felesleges és túl sok, amúgy ezért van fent kisebb anyagokban a HD mert igény van rá csak a bolti méretek miatt sokaknak nagyon nehezen tölthető az eredeti anyag ezért nincs elterjedve sem. Nem azért kisseb mert túl jó minőségű, ez megint badarság. De hidd csak el, ha tehetnék, bárki nézne normális minőségű bluray filmet is, ha már megvette a drága full hd-s tévéjét. Ettől meg még senki nem lesz sznob, hogy normális bluray filmet nézne. Bár ez még semmi, mert a nagy többség a DVDripet meg a jóval rosszabb camos és mozis hangzású filmeket nézi. Persze azt tölt mindenki, amit akar, félreértés ne essék, csak ami a torrenten folyik és kapsz ingyen nem összekeverendő a boltokban kapható érintetlen anyagokkal vagy a mozikban látottakkal.
  • cateran #11
    "Úgy kell selejtezni és a többség ott van. És ha te ott megtalálsz bármit flacban vagy audio CD-t vagy érintetlen bluray filmeket, akkor te nem torrent oldalon jársz. :D"
    Wait, what? nem szoktam nagyon nyilt oldalakrol tolteni, de kivancsisagbol raneztem a kedvencemre...flac:kiadott vagy 1000 talalatot es eleg jo seeder aranyokkal....Tomoritetlen BD-t valoban ritkabban latni, de ennek sanyicks kollega mar leirta az okat (ha van is kulonbseg a raw es a rippelt 1080p kozott, senkit sem erdekel, mert a meretkulonbseg oriasi, minimalis -mar ha letezik lathato egyaltalan- kulonbseggel..
  • sanyicks #10
    nagyon benézted:

    ugye legális fizetősökön nem nagyon van lossless zene, torrenten viszont van, és nagy része eredeti. Attól meg hogy te vagy a hülye és sikerül megtalálnod minden szart az nem a torrent hibája. Bár valszeg csak hallottál valamit a torrentről és szajkózol ahogy az apple fanok szoktak, mert én pl nem találtam(legalább is nem jutottam el a letöltésig, mert ordított róla hogy nem igazi) kamulosslesst, (ugye létezik rá ellenőrzőprogram, meg fül is, meg mellékelni szokták az EAC logot...)
    Blúréjt még jó hogy nem találni meg eredetiben, hiszen egy elavult szar, pazarló formátum, senki sem kíváncsi ezekre, csak pár sznob akik szerint a film jobb minőségű ha 50 gigás mintha csak 8. Egyébként van ilyen is fönt, csak a kínálat követi a keresletet úgyhogy nem gyakori ;)

    A 320 kbit biztos visszaütNE ha nem lenne az audio cd-k 99%-a eleve túlhangosítva és kompresszálva, (gondolom erről hallottál már, és véletlenül sem csak sznobkodsz, és valójában olyan botfülű vagy mint a 30 éves, 14 éves korát minden szombatját és pénteket üvöltőzenés "deszkaóban" töltő "bulizósfiatal" :D), szóval a 320kbit (már ha csak ilyen lenne), olyan utolsó probléma lenne, hogy ejha.
    De szép lenne ha tömörítés lenne a gond, és nem a torzuló hangok, meg az hogy a 16 bitből 4 van kihasználva, meg az hogy bizonyos kiadványoknál ki van emelve 4 khz-tól 10 ig minden, alatta és fölötte csak prüntyögés a kiemelt pedig fülsértő, és a többi probléma...