Berta Sándor

A filmstúdiók a kölcsönzés helyett ismét az eladásokra összpontosítanának

Az elmúlt években egyre jobban elterjedtek a digitális filmkölcsönzések. A nagy hollywoodi stúdiók azonban mindennek nem örülnek és inkább az eladásokat helyeznék újra előtérbe.

Úgy tűnik, hogy a hollywoodi filmstúdiók visszatérnek a régi üzleti modellhez: ismét a filmek eladására és nem a kölcsönzésére helyeznék a hangsúlyt, ehhez azonban vonzóvá kell tenniük a felhasználók számára a filmeket. Ez úgy valósítható meg, ha az alkotásokat olcsón kínálnák, de a producerek nem arról híresek, hogy könnyen lemondanának a profitról. A Warner mindenesetre próbát tesz és a műveit elérhetővé teszi nem csak a Flixster nevű saját letöltő szolgáltatásán keresztül, hanem az UltraViolet szolgáltatás rendszerében is. Van azonban egy komoly engedmény is: az UltraVioleten keresztül beszerzett filmeket bármely digitális készüléken meg lehet tekinteni.

"Rá kell vennünk a fogyasztókat arra, hogy tömegesen gyűjtsék a digitális filmeket" - jelentette ki kertelés nélkül Kevin Tsujihara, a Warner Home Entertainment elnöke. Az elemzők kétségbe vonják, hogy ez a régi - új stratégiai sikeres lehet. Ugyan az UltraViolethez kapcsoló engedmény vonzó lehet az emberek többségének, azonban kérdéses, hogy a Netflix vagy az iTunes használóit ezzel sikerülne átcsábítani. Tsujihara hozzátette: "Felismerjük, hogy a termék ma még nem tökéletes, de nem vagyunk abban a luxushelyzetben, hogy további egy esztendőt várjunk arra, amíg az lesz."

Számos elemző szerint ugyanakkor a lépés elkapkodott, mivel a felhasználók jelentős része nincs tisztában a számítási felhő technológia lényegével és lehetőségeivel. A helyzetet nehezíti, hogy az UltraViolet kínálata sem nevezhető vonzónak. Richard Greenfield, a BTIG Capital elemzője közölte: még mindig egyszerűbb az internetezők számára az illegális másolatok letöltése. A Warnernek azonban a stratégia sikere gazdasági szempontból létfontosságú, hiszen az eladások háromszor annyit pénzt hoznak a filmstúdió konyhájára, mint a kölcsönzések.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Rotyoka #6
    Így született a Transformers, az Avatar, a Tvájlájt sorozat és had ne soroljam. Nos ezek mindenek csak nem jó filmek.
  • gombabácsi #5
    Én eddig minden filmet megvettem amit letöltöttem és tetszett.
    Hármat.

    :o)
  • nlght #4
    F*szomat már! Azt kéne felismerni, hogy ha bezárnak egy kurva jó rendezőt és egy kurva jó forgatókönyvírót egy házba 2 hétre és adnak nekik pár 10 milla dollárnyi keretet, hogy ebből kiindulva dolgozzanak ki egy kurva jó storyt/filmet, akkor abból egy kurva jó film lesz és zabálni fogja a nép. Azt kéne elfelejteni, hogy szereznek egy B kategóriás szkriptet és/vagy egy B kategóriás rendezőt, mert SPÓROLNI akar a stúdióigazgató és ennek köszönhetően lesz egy rakás film, ami kap majd 6-ot az imdb-n és utána sírnak, hogy a nép nem is jár moziba, mint amennyire szeretnék.
  • mad mind #3
    És megfelelő áron kell adni.
  • Rotyoka #2
    Már gyűjtik a neve Torrent :)
  • NullZ3r0 #1
    "Rá kell vennünk a fogyasztókat arra, hogy tömegesen gyűjtsék a digitális filmeket" - jó filmeket kell készíteni.